«Η ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη και πρέπει να είναι και βιώσιμη»

1
1647

Αλέξης Χαρίτσης και Γιάννης Σαρακιώτης βρέθηκαν στη Δράμα και μίλησαν στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας


Με εισηγητές τον κ. Αλέξη Χαρίτση, βουλευτή Μεσσηνίας, Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον κ. Γιάννη Σαρακιώτη, βουλευτή Φθιώτιδας, Αν. Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας η προγραμματισμένη ημερίδα που έγινε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.
Σε αυτή παρουσιάστηκαν οι 6 εθνικές προτεραιότητες – δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον γενικό τίτλο «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ», όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στη ΔΕΘ 2022 από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Την ημερίδα χαιρέτησε και ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ενώ μετά τις εισηγήσεις έγινε διάλογος με εκπροσώπους φορέων του Νομού Δράμας στον ίδιο χώρο.
Την ημερίδα παρακολούθησαν και συμμετείχαν στον διάλογο εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών φορέων της Δράμας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης τόνισε ότι η παρουσία του στη Δράμα μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση έγινε προκειμένου να αναλυθούν οι 6 άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί κατά την διάρκεια της ΔΕΘ 2022 από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι: “Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βιώνει πολύπλευρες κρίσεις. Μετά το πέρας των μνημονίων δυστυχώς είχαμε την υγειονομική κρίση και την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της υγειονομικής, αλλά και την ενεργειακή κρίση την οποία βιώνουμε στην Ελλάδα σε πολύ έντονο βαθμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή πρότεινε λύσεις, κατέθεσε προτάσεις, τεκμηριωμένες προτάσεις, κοστολογημένες προτάσεις, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτές δεν έχουν εισακουστεί. Θα αναφέρω ενδεικτικά το γεγονός ότι από την προηγούμενη Έκθεση της Θεσσαλονίκης, από πέρυσι, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ένα μέτρο το οποίο θα έσπαγε πολλούς κρίκους στην αλυσίδα της ακρίβειας. Και είναι ένα μέτρο το οποίο υιοθέτησαν εντέλει, μετά τον Σεπτέμβριο του 2021, 17 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμμένουμε στην πρότασή μας. Μιλούμε επιπροσθέτως για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Έχει γίνει και συγκεκριμένη εκδήλωση προκειμένου να παρουσιάσουμε το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η μείωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δημιουργήθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας και εν συνεχεία είναι κάτι το οποίο έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Να θυμίσω το 2019 με τη ρύθμιση της Έφης Αχτσιόγλου για επαναϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, είχαμε ουσιαστικό κούρεμα στις ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτό το μοντέλο προτείνουμε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
Κι όταν ακούμε τις περίφημες δηλώσεις για ανάπτυξη από την πλευρά της Κυβέρνησης, αναλογίζεται κανείς πως μπορεί η χώρα μας να καταγράφει ανάπτυξη η οποία διαχέεται στην κοινωνία, όταν βλέποντας τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην εφορία, βλέπουμε να αυξάνονται σε σύγκριση με πέρυσι κατά 8 δισ. οι μεν, κατά 10 δισ. οι δε. Άρα ένα ερώτημα, το οποίο τίθεται, είναι ανάπτυξη, αλλά για ποιους και με ποιους όρους. Εμείς θεωρούμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη και πρέπει να είναι και βιώσιμη. Γιατί καλά μας παρουσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη δείκτες που καλπάζουν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά αυτό αιτιολογείται ξεκάθαρα, όταν μία εταιρεία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή κάποιες εταιρείες μεγάλες – κολοσσοί, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, που διανέμουν την ηλεκτρική ενέργεια, καταγράφουν αύξηση στα κέρδη τους κατά 200%-300%-400%, ανάπτυξη είναι. Αλλά η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και υλοποιεί η Ν.Δ. πνίγει την υπόλοιπη κοινωνία, πνίγει τις υπόλοιπες παραγωγικές και υγιείς δυνάμεις της χώρας μας».

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε σε δηλώσεις του: «H εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων, συζητήσεων, συσκέψεων, θα τις χαρακτήριζα, με παραγωγικούς φορείς, με φορείς της κοινωνίας των πολιτών που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι προγραμματικές ημερίδες, στις οποίες εμείς καταθέτουμε τις προγραμματικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης της ακρίβειας, για το ενεργειακό, για τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που έχουμε σε σχέση με το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και για τους αναγκαίους μετασχηματισμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πράσινης μετάβασης, την ψηφιοποίηση, όλα τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία. Πρώτιστο βέβαια μέλημα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι το πρόγραμμά μας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την κρίση της ακρίβειας. Μια κρίση η οποία μπορεί μεν να έχει διεθνή διάσταση, έχει όμως πολύ σαφή εθνικά χαρακτηριστικά. Μιλάμε για μια ακρίβεια Μητσοτάκη ακριβώς γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ένα πληθωρισμό, αλλά και μια εκτίναξη των τιμών, η οποία μας φέρνει πρωταθλητές στο ζήτημα της ενέργειας, στο ζήτημα των καυσίμων και της βενζίνης και την ίδια στιγμή έχουμε καθηλωμένα εισοδήματα των πολιτών, ένα εκρηκτικό μίγμα δηλαδή, μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος και έκρηξης των τιμών. Απέναντι σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει απαντήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλει να ακούσει και τη φωνή της κοινωνίας…».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!