Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στο Θέατρο Φιλίππων

0
2640

Η πρώτη παράσταση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων για τη φετινή περίοδο αφορά ένα από τα σημαντικότερα έργα αρχαίας τραγωδίας. Πρόκειται για την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, που θα παρουσιαστεί στις 25 και 26 Ιουλίου. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 από την “5η Εποχή Τέχνης” με πολύ μεγάλη επιτυχία και αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί με νέα ματιά από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη. Τον ρόλο της Αντιγόνης θα έχει η Ιωάννα Παππά και τον ρόλο του Κρέοντα ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Μαζί τους εμφανίζεται και μια ομάδα ταλαντούχων νέων ηθοποιών, όπως έκανε γνωστό η παραγωγή της παράστασης.

Σχετικά με το έργο
Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.
Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.
Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Συντελεστές
Μετάφραση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνοθεσία – Σκηνικό: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Κοστούμια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική: ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ
Φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Ερμηνεύουν:
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Αντιγόνη),
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (Κρέων),
ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,
ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ,
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΕΙΛΑ ΦΑΜΕΛΗ,
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ