Η δημιουργική «Μετατόπιση» της εικαστικού Εύας Χαραλαμπίδου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα Ελευθερία

0
3673

Ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μετατόπιση» της εικαστικού Εύας Χαραλαμπίδου, διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας στο πλαίσιο του προγράμματος των προφεστιβαλικών  εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία στεγάζεται στον εκθεσιακό χώρο άνωθεν το καφενείου «Ελευθερία», έγιναν το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 παρουσία πολλών φιλότεχνων δραμινών και μεταξύ αυτών αρκετών δημιουργών.

Ο τίτλος “Μετατόπιση” παραπέμπει στην μετατόπιση της ίδιας της δημιουργού κ. Εύας Χαραλαμπίδου από τα πρώτα της έργα στην ζωγραφική επιφάνεια αλλά και την χρήση νέων υλικών όπως είπε η ίδια μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ.

Απο αριστερά η πρόεδρος του ΣΦΓΤ Δράμας Πολύνα Μπανά, η εικαστικός Εύα Χαραλαμπίδου,
η εκδότης των ΧΡΟΝΙΚΩΝ Ξένια Αργυροπούλου

Όπως είπε η εικαστικός κ. Εύα Χαραλαμπίδου η αρχική δουλειά της είχε να κάνει με υφές επάνω στην επιφάνεια του ξύλου με πρωταγωνιστές το σπίρτο και την εννοιολογική σημασία του (δηλαδή την φωτιά και το φώς). Όλα της τα έργα έχουν να κάνουν με μια δεύτερη ανάγνωση που σχετίζεται με την αναζήτηση του κάθε θεατή ξεχωριστά. Η έκθεση παραθέτει δημιουργίες που δεν εντάσσονται ακριβώς στην παραστατική ζωγραφική αλλά έχουν στοιχεία από τα κινήματα της σύγχρονης τέχνης όπως ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός και άλλα κινήματα που κυριάρχησαν τον 20ο αιώνα.

Οι δημιουργίες της εικαστικού χρησιμοποιούν τον καμβά σε μεγάλο βαθμό καθώς αποτελεί όπως αναφέρει η ίδια ένα εύχρηστο και εκφραστικό υλικό αλλά παράλληλα και το ακρυλικό σαν χρώμα που την διευκολύνει να βγάλει την επιθυμητή ποιότητα στα έργα της.  Κατά την δημιουργική μετατόπισή της κ. Εύας Χαραλαμπίδου, οι πρωταγωνιστές άλλαξαν και από το σπίρτο, την φωτιά και το φώς έχει περάσει στο νερό, τον σπόρο και την ενέργεια που κλείνουν αυτά τα στοιχεία.

Aπό τα εγκαίνια της έκθεσης της Εύας Χαραλαμπίδου

Η κ. Εύα Χαραλαμπίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ είπε πηγή έμπνευσης για αυτή είναι όλα τα γεγονότα της καθημερινότητας, ή κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα όπως ήταν η σχετικά πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι που στάθηκε αφορμή για το έργο της με την ονομασία Εφήμερο.

Η δημιουργός που γεννήθηκε στην Δράμα και έχει τελειώσει στην πόλη μας τα γυμνασιακά της χρόνια, έχει εκθέσει και στο παρελθόν στην αίθουσα τέχνης “Ελευθερία” με το εικαστικό δρώμενο με τίτλο “Ελάτε να πλέξουμε” και ομαδική έκθεση 6 καλλιτεχνών από την πόλη της Δράμας.

Aπό τα εγκαίνια της έκθεσης της Εύας Χαραλαμπίδου

Η ίδια αναφέρει για τις δημιουργίες της “Στο έργο μου εξακολουθεί να με γοητεύει η άμεση “αφή”, που αφήνει ίχνη πάνω στο ζωγραφικό σώμα, από ένα μικρόκοσμο πραγμάτων, με δρώσα δύναμη τη φωτιά – πυρ. Απόπειρες επιφάνεια ξύλου αρχικά και στην συνέχεια … Μετατόπιση στον καμβά – ύφασμα όπου πρωταγωνιστεί το σπίρτο. Μοιραία ακολουθεί το νερό – ύδωρ “στοιχείο της ζωής” ως ενεργός δύναμη στη γραφή του ίχνους. Αυτή τη φορά οι μικροί σπόροι κουβαλούν  μυστικά του σύμπαντος και είναι η γενεσιουργός αιτία στην συνέχεια του έργου μου, μια διαρκής μετατόπιση και αναζήτηση σε μια διαλεκτική Τέχνης”…

H εικαστικός Εύα Χαραλαμπίδου

Η πρόεδρος του ΣΦΓΤ Δράμας που διοργάνωσε την έκθεση κ. Πολύνα Μπανά εξήγησε για την διοργάνωση της έκθεσης ότι “Ο ΣΦΓΤ Δράμας συμμετέχει κάθε χρόνο στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις δηλώνοντας την στήριξή του εμπράκτως στον θεσμό του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Έτσι και φέτος ακολουθώντας αυτή την παγιωμένη πολιτική διοργανώνει και υλοποιεί την συγκεκριμένη έκθεση ζωγραφικής. “Πρόκειται, όπως είπε η κ. Π. Μπανά, για την έκθεση της γνωστής εικαστικού Εύας Χαραλαμπίδου με την οποία ο ΣΦΓΤ Δράμας έχει συνεργαστεί για πολλοστή φορά”.

Η έκθεση της κ. Εύας Χαραλαμπίδου, θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11.00 έως τις 14.00 καθώς και από τις 19.00 έως τις 23.00.

H εκδότρια των “Χ” Ξένια Αργυροπούλου, η εικαστικός Εύα Χαραλαμπίδου και η φωτογράφος Ευαγγελία Καψημάνη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ