Η Δράμα πρώτη σε θανάτους λόγω κορονοϊού

0
3512

Του Σταύρου Καρτσόγλου

Παρευρισκόμενος σε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά στο Ζυγό Καβάλας στις 18/7/21 και παρατηρώντας τους πιστούς διαπίστωσα ότι το 20% περίπου δε φορούσε μάσκα, το άλλο 20% τις μισοφορούσε και υπήρχαν καθήμενοι και όρθιοι χωρίς στασίδι κενό. Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι ο Ιερέας τελούσε τη λειτουργία σαν να μην συνέβαινε απολύτως τίποτα.
Το γεγονός αυτό δημοσίευσα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ» στις 28/8/21. Δυστυχώς, ο Νομός της Δράμας, βρίσκεται πρώτος σε θανάτους λόγω κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Επαναλαμβάνω το δυστυχώς, γιατί ακόμα και τώρα στην έξαρση της πανδημίας οι ηγεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εθνικής Αντιπροσωπίας και της θρησκευτικής ιεραρχίας, δε λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία αναφέρω κάτω.
Ο Ν. Δράμας με πληθυσμό 100.000 περίπου κατοίκους, έχει 450 με 500 θανάτους, δηλαδή 5 θάνατοι ανά 1000 κατοίκους. Η Ελλάδα με πληθυσμό 10.000.000 περίπου, έχει 16.000 θανάτους, δηλαδή 1,5 θάνατοι ανά 1000 κατοίκους. Από τη διαπίστωση αυτή προκύπτει ότι έχουμε τρεις φορές παραπάνω από τον γενικό πληθυσμό της χώρας. Το χωριό μου, η Καλλίφυτος, με πληθυσμό 1300 κατοίκους, έχει επτά θανάτους με ποσοστό τέσσερις φορές περισσότερο από τους πανελλαδικούς θανάτους. Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στο χωριό Γραμμένη με μόνιμους κατοίκους 150, όπου οι θάνατοι ανέρχονται σε τρεις, δηλαδή είκοσι θάνατοι ανά χίλιους κατοίκους. Στον Νομό μας, με αυτό τον αριθμό αύξησης των θανάτων φανταστείτε ποια θα είναι η κατάληξη της πανδημίας.
Δίχως να έχω ειδικές γνώσεις, σας καταθέτω τη σκέψη μου. Δεν αρκούν μόνον οι δηλώσεις των δημάρχων, των βουλευτών, του Δεσπότη όπως: «εγώ έχω εμβολιαστεί και θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες του νομού».
Οι ειδικοί λοιμοξιολόγοι έχουν πείσει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που εμβολιάσθηκε, δεν πείθουν όμως αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη για τον εμβολιασμό, οι οποίοι, όχι μόνο δε θέλουν να ακούν τους ειδικούς, αλλά δεν τους πιστεύουν κιόλας. Αυτοί που μπορούν να πείσουν τους πολίτες είναι οι πολιτικοί και οι Ιεράρχες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει αυτό που θα έπρεπε. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η επίσκεψη των Δημάρχων στα χωριά, στα καφενεία, ακόμα κι αν χρειαστεί από σπίτι σε σπίτι, γνωστός τρόπος σε αυτούς, εξάλλου έτσι εκλέγονται βουλευτές και δήμαρχοι, μη λαμβάνοντας υπόψη τους ανεμβολίαστους ψηφοφόρους.
Το τελευταίο διάστημα ανακοινώθηκε ότι το 70% των ιερέων δεν έχει εμβολιαστεί και είναι σίγουρο ότι στον νομό μας είναι πολύ περισσότεροι, καθώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως και το μεγαλύτερο από όλη τη χώρα.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να πω: «Δέσποτα, είναι σημαντικό να επιτηρείτε ευλαβικά την εφαρμογή του νόμου και, επιπλέον, σας συνιστώ να ελεγχθούν οι εμβολιασμοί των ιερέων και των επιτροπών της εκκλησίας. Ακόμη, χρειάζεται να δείξετε την πρέπουσα ευαισθησία στους ηλικιωμένους, γιατί αυτοί εκκλησιάζονται τακτικότερα και έχουν ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας. Μόνον εσάς, Δέσποτα, έχουν εμπιστοσύνη οι πιστοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ