Η Δράμα τίμησε την 25η Μαρτίου (Φωτογραφίες)

-Με μικρή συμμετοχή λόγω των περιορισμών οι επετειακές εκδηλώσεις -Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών

0
4323

Περισσότερο σιωπηρές εξ’ αιτίας της απουσίας κόσμου και λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας ήταν οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Δράμα. Ο φετινός εορτασμός όμως δεν μπορούσε παρά να έχει τον δικό του εξαιρετικά σημαντικό επετειακό χαρακτήρα και αυτό γιατί συνέπιπτε με τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Έτσι, με δεδομένα τα μέτρα ασφαλείας, για τον εορτασμό της ημέρας στη Δράμα έγινε γενικός σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από το πρωί της  23ης Μαρτίου μέχρι και την δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου. Ενώ στο πλαίσιο του εορτασμού έγινε επίσης και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2021.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών και στις 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Δράμας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας, κ. Παύλου μαζί με τον Ιερό κλήρο της πόλης. Λόγω των εκτάκτων μέτρων κατά του κινδύνου διασποράς, κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας, εντός του Ιερού Ναού, παρέστησαν με βάση το πρωτόκολλο, μόνο οι εξής επίσημοι προσκεκλημένοι: o Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., οι Βουλευτές Ν. Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε μετάβαση των επισήμων στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στον Δημοτικό Κήπο Δράμας όπου και έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε επετειακή ομιλία από την εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου, κ. Αναστασία Αβράμη.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Κώστας Μπλούχος, επεσήμανε: «Μεγάλη γιορτή. Διπλή γιορτή. Γιορτή της Ορθοδοξίας . Γιορτή του Έθνους μας. Σήμερα αποδίδουμε τιμή σε όλες αυτές τις μνήμες και σε όλες τις γενναίες ψυχών που θυσιάστηκαν για τον τόπο. Αποδίδουμε τιμή. Είμαστε εδώ για μια νέα Εθνεγερσία. Πάντα απότελούσε και πάντα θα αποτελεί η Ελλάδα φάρο της πολιτισμένης ανθρωπότητας».

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, δήλωσε: «Χρόνια πολλά στους Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος. Στους Έλληνες απανταχού της υφηλίου. Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για τον Ελληνισμό. Σαν σήμερα ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και η Ελλάδα, πλέον καταγράφηκε στην πορεία των σύγχρονων κρατών. Τα προτάγματα του διαφωτισμού. Οι ιδέες του Ρήγα. Οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης, της αμερικανικής επανάστασης, βρήκαν γόνιμο έδαφος, στις ψυχές και στα μυαλά των Ελλήνων με την καθοδήγηση της Φιλικής Εταιρείας και μια πανστρατιά όλων, κατορθώθηκε αυτό το μέγα θαύμα. Διακόσια χρόνια μετά έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτούς που πέρασαν και σε αυτούς που θα έρθουν, να έχουμε μια Ελλάδα ισχυρή, δυνατή. Μια Ελλάδα αντάξια των αγώνων του λαού της. Του χρόνου ελεύθεροι από την πανδημία».

Η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 έχει πολλούς συμβολισμούς και πολύ μεγάλη συγκίνηση. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και 200 χρόνια από τότε που καταφέραμε να είμαστε ένα Έθνος ελεύθερο, σύγχρονο και οργανωμένο σε κράτος. Λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί είναι σεμνοί και συμβολικοί. Δίνουν όμως τη δυνατότητα σε όλους να αναστοχαστούμε την ταυτότητά μας και την πορεία μας. Να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να κινηθούμε και να βρεθούμε. Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, που κάποια στιγμή θα έρθει, πρέπει να μας βρει όλους προσηλωμένους σε έναν κοινό στόχο. Αυτή η 25η Μαρτίου, έχει ένα ειδικό βάρος που έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση ότι τώρα είναι η στιγμή της Εθνικής επανεκκίνησης κι ας είναι δύσκολοι οι καιροί και ας μην το περιμένει κανένας. Εξάλλου το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά για την ημέρα. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα. Χρόνια πολλά στους Έλληνες όπου γης».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Διπλή γιορτή σήμερα. Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Τιμούμε τους ήρωές μας. Τιμούμε τους ανθρώπους που μας χάρισαν την ελευθερία. Ζήτω το Έθνος και χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος δήλωσε: «Χρόνια πολλά αρχικά σε όλους τους Δραμινούς και στις Δραμινές. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Διακόσια χρόνια από την επανάσταση. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει όλοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που περνάει το Έθνος, η χώρα, η κοινωνία μας. Δυνατοί και ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΜΘ κ. Αργύρης Πατακάκης, δήλωσε: «Ο Ελληνισμός τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης το 1821. Η αποφασιστικότητα και η τόλμη την οποία επέδειξαν οι ήρωες του αγώνα πρέπει να μας υπενθυμίζουν καθημερινά ότι πρέπει να κρατούμε τη σημαία μας, το Εθνικό μας φρόνημα και τα ιδανικά μας ψηλά, ώστε να τιμούμε τους Έλληνες και τους φιλέλληνες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ