«Η ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με τον Π.O.Y. παίρνει διαστάσεις πανδημίας πολλές φορές»

- Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία που έγινε από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και την Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας ΑΜΘ

0
393

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δημαρχείο η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας με την Επιτροπή Ισότητας τής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο τής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ κ. Αγάπη Κανδυλάκη με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία. Τα δικαιώματα των γυναικών, ενδυνάμωση των επιζωσών μέσα από την αποδόμηση των στερεοτύπων» ενώ αργότερα ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Την εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, παρακολούθησαν πολλές εκπρόσωποι των γυναικείων σωματείων του Νομού και εκπρόσωποι της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων της πόλης και άλλοι. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής θα ακολουθήσει ή έκθεση ζωγραφικής από δύο Δραμινές την Δέσποινα Αμπατζόγλου και την Ελένη Γρίβα, από 1 εως 15 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα «Αιμίλιος Καλαϊτζίδης» στην Καλλίφυτο. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 13 Δεκεμβρίου με ομιλία της κα Μασταίρα, καθηγήτρια της Νομικής στο ΕΚΠΑ.


«Το θέμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών είναι πολύπλευρο. Δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Το φαινόμενο της βίας είναι πάρα πολύ έντονο στην εποχή μας. Το βλέπουμε στα παιδιά, σε σχολεία, σε αθλητικούς χώρους, μέσα στην οικογένεια» ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος για να προσθέσει: «Σαν Χριστιανός θα έλεγα ότι μονάχα όταν ο άνθρωπος καταλάβει ότι η βία είναι ένα εσωτερικό πάθος και κάνει πνευματικό αγώνα για να μπορέσει να το ξεπεράσει, τότε πραγματικά θα λείψει η βία. Επ’ αυτού έχω και ένα παράδειγμα. Ο Γκάντι είχε μελετήσει το Ιερό Ευαγγέλιο. Είχε αποδεχθεί τη στάση του Χριστού απέναντι στη βία και καθιέρωσε τη λεγόμενη «μη βία» στην Ινδία, μια χώρα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και κατάφερε να απαλλαγεί από ένα δυνάστη, τους Άγγλους, χωρίς να ασκήσει καθόλου βία, είτε με τα όπλα, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Αυτό είναι ένα ιστορικό παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε μέσα στη ζωή να γίνουμε εκφραστές της «μη βίας». Αυτά είναι και τα παραδείγματα των Αγίων που όλοι τους συνιστούν τη «μη βία» στη ζωή μας».
Η καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΔΠΘ, κα Αγάπη Κανδυλάκη εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και στην Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας για την τιμητική πρόσκληση που της έγινε στην εκδήλωση προκειμένου να γίνει συζήτηση στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Η ίδια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Η ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) παίρνει διαστάσεις πανδημίας πολλές φορές. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει παντού, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, ανεξάρτητα από τη φυλή, την πολιτισμική προέλευση κλπ. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με πάρα πολύ προσοχή και έχει μια πολύ σημαντική έμφυλη διάσταση…»


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, σημείωσε ότι: «O Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δεν ξεχνά και το ρόλο που έχει ως επιστημονικός σύλλογος, που διοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις τόσο για τα μέλη του όσο και για τη Δραμινή κοινωνία». Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για το κατά πόσο το στοιχείο της διάκρισης των φύλων είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, ο κ. Πούλιος σημείωσε: «Φυσικά και είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Θέλω να πω ότι με τη δημοσιότητα που δίνεται στα συγκεκριμένα βίαια περιστατικά, νομίζω ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος σκέψης και η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών γενικά από την κοινωνία και από τη δικαιοσύνη. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο ακόμα αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν το νομικό πλαίσιο καλύπτει τέτοιου είδους ζητήματα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός του πλαισίου αυτού γιατί. Η Ελλάδα έχει μεν ένα νόμο που προβλέπει τη διαδικασία για την καταπολέμηση της οικογενειακής βίας. Όμως ο νόμος αυτός δυστυχώς είναι σε μεγάλο βαθμό αντιγραφή από τον παρόμοιο γαλλικό. Δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα. Αυτό θα χρειαζόταν έναν εκσυγχρονισμό. Σε γενικές γραμμές όμως η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο προστασίας αρκεί αυτό να εφαρμόζεται και βέβαια αρκεί αυτό να γίνει κατανοητό κυρίως στην ελληνική κοινωνία, γιατί εκεί είναι το ζήτημα. Κυρίως το ζήτημα είναι πλέον στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων ώστε να μην γίνονται ούτε θύματα αλλά κυρίως ούτε και θύτες»
Η κα Πολύνα Μπανά της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καλώς τιμούμε την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Αλλά βεβαίως είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει έξαρση. Μας το θυμίζουν οι ειδήσεις δυστυχώς καθημερινά. Θα πρέπει όχι απλώς να θυμόμαστε αλλά να μας προβληματίζει και να έχουμε ένα ανοιχτό και θαρραλέο δημόσιο διάλογο για την έξαρση και την κλιμάκωση της ενδοοικογενειακής βίας και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Τα τελευταία έτη υπάρχει με αποδεδειγμένα στοιχεία μια φοβερή κλιμάκωση, κάτι που δεν τιμά ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε τον πολιτισμό. Είναι ένα πισωγύρισμα. Μία οπισθοδρόμηση που παίρνει διαστάσεις μια τρομακτικής επιδείνωσης στην κοινωνία μας, μετά από χρόνια προόδου…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ