Η επέλαση του χιονιά στον Νομό Δράμας

0
1352

– Κλειστά σήμερα τα σχολεία στη Δράμα και την υπόλοιπη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
– Μιλούν στα «Χ» οι κύριοι: Γ. Παπαδόπουλος, Μ. Μουρβετίδης, Γ. Κυριακίδης, Θ. Αθανασιάδης, Αν. Καγιάολγου και Θ. Ζεκερίδης

Χωρίς σοβαρά προβλήματα από τη συνεχή χιονόπτωση κύλησε το προηγούμενο διήμερο με το σύνολο του Νομού Δράμας να έχει ντυθεί στα λευκά και τα μηχανήματα των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας να έχουν επιδοθεί σε διαρκή προσπάθεια προκειμένου να κρατήσουν ανοικτό και προσπελάσιμο το οδικό δίκτυο.
Η επέλαση της κακοκαιρίας δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα εκτός από δυο περιστατικά όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Το πρώτο συμβάν καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ορεινή περιοχή του Μακρυπλαγίου όπου ένα όχημα εξετράπη της πορείας του λόγω της ολισθηρότητας και κατέληξε εκτός του οδικού δικτύου. Όπως προκύπτει από πληροφορίες που διαθέτουν τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ο οδηγός και ένα παιδί, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές κατά την έξοδο του από τον δρόμο. Ευτυχώς, οι δυο επιβαίνοντες ήταν καλά στην υγεία τους σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Στο σημείο του περιστατικού έσπευσαν τόσο η Τροχαία όσο και η Πυροσβεστική, όπως και οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας ρίχνοντας αλάτι στο οδόστρωμα.
Στη δεύτερη περίπτωση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας διέσωσε μια γυναίκα με καρδιολογικά προβλήματα που είχε αποκλειστεί σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του οικισμού των Ταξιαρχών το πρωί της Κυριακής. Μάλιστα, για τη διάσωση χρησιμοποιήθηκε ερπυστριοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σώα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας από όπου και την παρέλαβαν οι συγγενείς της.

Πώς αντιμετωπίστηκε η κακοκαιρία από τις υπηρεσίες
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε ότι έγινε μια εκτεταμένη προσπάθεια τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στο αστικό επαρχιακό δίκτυο, όσο και από τους δήμους στα όρια της δικής τους ευθύνης προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα. «Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια. Δεν είχαμε κλειστούς δρόμους. Από το απόγευμα του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της χιονόπτωσης την Κυριακή τα μηχανήματα της ΠΕ Δράμας αλλά και τα μισθωμένα εργολαβικά οχήματα εργαζόταν πυρετωδώς, σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, ώστε να κρατήσουν τους δρόμους προσπελάσιμους. Ωστόσο, ήταν απαραίτητο οι οδηγοί να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εξαιτίας της εξέλιξης της κακοκαιρίας και κατά συνέπεια των μεταβαλλόμενων συνθηκών στο οδικό δίκτυο. Για τη ασφάλεια των οδηγών, υπήρχε σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου μόνιμη παρουσία της τροχαίας για την ασφάλεια τους».

Δήμος Δράμας
Στον Δήμο Δράμας, από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής, οι υπηρεσίες προέβησαν σε συνεχείς ρίψεις αλατιού. Το ίδιο έγινε και την Κυριακή πάντα σε συνεννόηση με την Τροχαία της Δράμας, εξήγησε μιλώντας στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης. Οι ρίψεις αλατιού ήταν συνεχείς με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι προσπελάσιμοι χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, τουλάχιστον εντός της πόλης. Ρίψεις αλατιού έγιναν και στα σημεία που παρουσιάζονται περισσότεροι κίνδυνοι, δηλαδή στο οδικό δίκτυο του Μοναστηρακίου, του Ξηροποτάμου και προς το Νοσοκομείο της Δράμας, αλλά και σε όλα τα σημεία όπου το οδικό δίκτυο έχει υψομετρικές διαφορές πχ στην ανηφόρα της Ταξιαρχίας και αλλού. Επίσης, τόσο προς το οδικό δίκτυο του Σιδηρονέρου όσο και προς το οδικό δίκτυο του Μακρυπλαγίου κατευθύνθηκαν, από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, αλατιέρες και μηχανήματα γκρέιτερ. Η προσπάθεια αποχιονισμού και διατήρησης της ομαλής βατότητας στο οδικό δίκτυο του Δήμου της Δράμας διήρκεσε από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και τις 2.30 τα ξημερώματα τη Κυριακής και συνεχίστηκε από τις 5.30 το πρωί της Κυριακής και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, αφού η χιονόπτωση ήταν συνεχής.

Δήμος Νευροκοπίου
Το ύψος του χιονιού που έπεσε στο Νευροκόπι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής ήταν περίπου 25 -30 πόντους
Στον Δήμο Νευροκοπίου, από τις 8 περίπου το απόγευμα του Σαββάτου, οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν σε μια συνεχή προσπάθεια να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο ρίχνοντας αλάτι σε όλο του το μήκος, όπως είπε, μιλώντας στα «Χ», ο Δήμαρχος Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης. Ο ίδιος πάντως, συνέστησε στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς η χιονόπτωση ήταν συνεχής. Από την επέλαση της κακοκαιρίας και ειδικότερα από την χιονόπτωση που άρχισε από τις 8 περίπου το απόγευμα του Σαββάτου στο λεκανοπέδιο δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα ή αποκλεισμοί πολιτών. Το ύψος του χιονιού που έπεσε στο Νευροκόπι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής ήταν περίπου 25 -30 πόντους.

Δήμος Προσοτσάνης
Στον Δήμο Προσοτσάνης, από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, όλα τα συνεργεία του Δήμου βρέθηκαν στους δρόμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα από την συνεχή χιονόπτωση. «Από τις 8 το απόγευμα ρίχναμε συνεχώς αλάτι για να προλάβουμε την πρώτη φάση της χιονόπτωσης και την προλάβαμε. Δυο γκρέιτερ και τέσσερα JCB ήταν σε συνεχή κίνηση τόσο στον Δήμο Προσοτσάνης, όσο και στο δίκτυο του πρώην δήμου Σιταγρών» εξήγησε μιλώντας στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα επικίνδυνα σημεία που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Δήμου Προσοτσάνης όπου βρίσκονται κτηνοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες κλπ. και συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο των κοινοτήτων Μικρόπολης, Καλής Βρύσης και των χωριών του Μενοικίου αλλά και στο οδικό δίκτυο των Πύργων κλπ.

Δήμος Παρανεστίου
Στον Δήμο Παρανεστίου, η χιονόπτωση ήταν συνεχής αρχίζοντας από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο, η χιονόπτωση ήταν πολύ έντονη από τις 9 το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις 9 το πρωί της Κυριακής, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου μιλώντας στα «Χ» και διευκρινίζοντας ότι παρότι τα μηχανήματα του Δήμου Παρανεστίου καθάριζαν συνεχώς το δίκτυο, το χιόνι συγκεντρωνόταν και πάλι σε πολύ σύντομο χρόνο. Αυτό βέβαια ανάγκασε τα συνεργεία να κάνουν πολλαπλές διαδρομές περνώντας από τα ίδια σημεία προκειμένου να μείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο. «Καθαρίζεται συνεχώς ο άξονας Δράμας – Παρανεστίου με το γκρέιτερ και το πολυμηχάνημα που διαθέτει ο δήμος. Παράλληλα, τα JCB καθαρίζουν τους δρόμους που συνδέονται με τον κεντρικό άξονα. Από τις 10 το πρωί της Κυριακής, στον άξονα Παρανέστι – Ανδριανή και Ανδριανή – Δράμα η κίνηση των οχημάτων δεν απαιτούσε αντιολισθητικές αλυσίδες. Χωρίς προβλήματα γινόταν και η κίνηση των οχημάτων από το Παρανέστι μέχρι τα όρια του Νομού Ξάνθης» σημείωσε ο κ. Καγιάογλου, συστήνοντας στους οδηγούς να είναι, σε κάθε περίπτωση, εφοδιασμένοι με αντιολιστθητικές αλυσίδες, ανεξάρτητα αν θα τις χρησιμοποιήσουν ή όχι.

Δήμος Δοξάτου
Στον Δήμο Δοξάτου τόσο οι άνθρωποι των τεχνικών συνεργείων του όσο και οι αντιδήμαρχοι αλλά και οι πρόεδροι των κοινοτήτων βρέθηκαν στον δρόμο από το βράδυ του Σαββάτου, βοηθώντας στην διατήρηση της ομαλότητας του οδικού δικτύου και στην ρίψη αλατιού. Όπως είπε ο Δήμαρχος Δοξάτου, κ. Θέμης Ζεκερίδης, τα γκρέιτερ στον Δήμο Δοξάτου αλλά και στον πρώην Δήμο Καλαμπακίου καθάριζαν συνεχώς το οδικό δίκτυο σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες. Επίσης, επεσήμανε ότι μηχανήματα γκρέιτερ επρόκειτο να κινηθούν και προς τους οικισμούς Περιστεριά, Αγορά κ.ο.κ. για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου της περιοχής. «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τον δρόμο Σκαρή – Καλαμπάκι γιατί υπήρχε άνοδος των νερών στο αρδευτικό κανάλι. Θεωρήσαμε ότι είναι επικίνδυνο να παραμείνει ανοικτός ο δρόμος και τον κλείσαμε από το βράδυ του Σαββάτου, με την άδεια των αστυνομικών αρχών. Παρότι στείλαμε γκρέιτερ την Κυριακή, για τον καθαρισμό του, εκτιμήσαμε ότι πρέπει να παραμείνει κλειστός υπό τον φόβο της ολισθηρότητας των οχημάτων» σημείωσε ο Δήμαρχος Δοξάτου, εξηγώντας ότι πέραν αυτού, δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα από την διαρκή χιονόπτωση.

Οι συστάσεις της Τροχαίας και τα σημεία όπου χρειαζόταν αντιολισθητικές αλυσίδες μέχρι το απόγευμα της Κυριακής
Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής υπήρχε, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, στα εξής σημεία:
-Εθνική Οδός Δράμας – Καβάλας,
-Εθνική Οδός Ξάνθης – Δράμας, έως τον οικισμό Νικηφόρου,
-Εθνική Οδός Δράμας – Εξοχής, από δ/ση Κοκκινογείων έως το Τελωνείο Εξοχής,
-Εθνική Οδός Δράμας – Σερρών, από δ/ση Ξηροποτάμου έως τα όρια με το νομό Σερρών.
-Επ. Οδό Δράμας – Αμφίπολης, από το 6 ο χλμ. έως τα όρια με το νομό Σερρών
και στην Επ. Οδό Δράμας – Σιδηρόνερου, από 13 ο χλμ. έως το Σιδηρόνερο.
Παράλληλα, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους άξονες της Εθνικής οδού Δράμας – Εξοχής, από δ/ση Κοκκινογείων έως το τελωνείο Εξοχή και στην Εθνική Οδό Δράμας – Ξάνθης, από 22 ο χλμ. έως τα όρια με το Νομό Ξάνθης.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία – Θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης
Με χθεσινή απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Χρήστου Μέτιου, διακόπηκε η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων για σήμερα, Δευτέρα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η απόφαση του Περιφερειάρχη λήφθηκε μετά από συνεννόηση με τους πέντε χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνο Μπαντίκο. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο λόγω των χιονοπτώσεων, των χαμηλών θερμοκρασιών και του ολικού παγετού στο σύνολο σχεδόν της Περιφέρειας αλλά και της ανάγκης να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στην πιστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας Covid-19 λόγω του ψύχους. Τα μαθήματα αποφασίστηκε θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση κατόπιν συνεννόησης με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αντίστοιχη απόφαση είχε δημοσιοποιήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής και ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος για τα σχολεία του Δήμου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ