Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Α.Μ.Θ. ενημερώνει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησής τους από επιτήδειους

0
2658

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς σας, ώστε να μην «πέσουν» θύματα των απατεώνων


H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών που καταγγέλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις περιοχές δικαιοδοσίας της και στοχεύοντας στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των επαγγελματιών, κρίνει σκόπιμο να δημοσιοποιήσει χρήσιμες συμβουλές, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή ανάλογων περιστατικών:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα και τα οποία συνήθως παρακινούν τους πολίτες να ακολουθήσουν κάποιο σύνδεσμο (link) που βρίσκεται μέσα στο ίδιο email ή SMS, ο οποίος οδηγεί σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή οι επιτήδειοι ζητούν την καταχώριση προσωπικών τραπεζικών στοιχείων (username και password), τα οποία μόλις οι πολίτες συμπληρώσουν, οι δράστες τα υποκλέπτουν, αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών και αφαιρούν άμεσα χρηματικά ποσά.

Επισημαίνεται ότι ένα ακόμα πρόσχημα που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για να σας ζητήσουν στοιχεία των τραπεζικών σας καρτών και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών (username και password) είναι η καταβολή χρημάτων για αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.

Για τους παραπάνω λόγους να θυμάστε:

  • Μην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
  • Για πρόσβαση σε ιστοσελίδα τράπεζας να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση στον browser και να μην πραγματοποιείτε είσοδο μέσω υπερσυνδέσμων.
  • Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
  • Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
  • Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.
  • Να ελέγχετε την ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) του συνδέσμου που σας αποστέλλουν, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος.
  • Όταν η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε, σας ζητήσει να καταβάλετε τις οφειλές σας σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς από αυτούς που ήδη χρησιμοποιούσατε, διασταυρώστε το επικοινωνώντας με την εταιρεία που συνεργάζεστε.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ