Η Γη που πληγώσαμε – Armageddon ante portas

0
18535

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου,
Δικηγόρου Δράμας


 

 

1. Λειψυδρία χτυπά κάθε γωνιά του πλανήτη. Λίμνες στερεύουν. Ποτάμια στεγνώνουν. Σε κάποιες χώρες σήμανε συναγερμός. Τίθενται περιορισμοί στην κατανάλωση. Απαγορεύονται μέχρι και τα λάστιχα ποτίσματος!
Στη χώρα μας, που κατατάσσεται 2η παγκοσμίως σε κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού, επικρατεί ηρεμία. Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε έκτακτα μέτρα. Η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μας χαλάσει την καλοκαιρινή μας ευθυμία.

2. Είναι κοινός τόπος πως η ανακύκλωση βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε ετήσια βάση ο μέσος Ευρωπαίος ανακυκλώνει 110 κιλά σκουπιδιών. Ο Έλληνας κοντεύει τα 16!
Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση νίπτουν τας χείρας των… Θεωρούν ότι έχουν επιτελέσει το έργο τους.

3. Στη Γερμανία και άλλες χώρες προετοιμάζονται για παροχή ενέργειας και καυσίμων με δελτίο λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Η δική μας Κυβέρνηση μάς εφησυχάζει. Με voucher και fuel pass, επιδόματα και φύκια για μεταξωτές κορδέλες, θα τον πηδήξουμε και τον χειμώνα τούτο.

4. Σε ορισμένες χώρες του πλανήτη είναι πιθανό να μοιράζονται και τρόφιμα με δελτίο, λόγω της επισιτιστικής κρίσης!
Εδώ δεν ανησυχούμε. Έχουμε την Εκκλησία. Τον τοίχο της καλοσύνης. Θα τα καταφέρουμε.

5. Ο Αντόνιο Γκουτιέρες προειδοποιεί πως τα πυρηνικά είναι μέγας κίνδυνος. Ένα λάθος αρκεί να αφανίσει τον πλανήτη!
Τον Ιανουάριο του 2021 τέθηκε σε ισχύ και υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. η Διεθνής Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Την ενέκριναν 122 χώρες, που διαρκώς αυξάνονται.
Η δική μας ΟΧΙ.

6. Στην Καλιφόρνια, τα επόμενα χρόνια αναμένονται κατακλυσμιαίες βροχές, που θα τη μεταβάλουν σε «θάλασσα». Το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια (σημ. όσο είναι μέχρι σήμερα το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία)! Αλλού παίρνουν μέτρα. Κατασκευάζουν αντιπλημμυρικά έργα.
Εδώ δεν έχουμε χρεία. Έτσι κι αλλιώς πνιγόμαστε και με μία νεροποντή.

Όλα δείχνουν ότι η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Επίκεινται οι χειρότερες συνέπειές της. Πραγματικός Αρμαγεδδών. Η ανθρωπότητα προφανώς είναι απροετοίμαστη να τον αντιμετωπίσει, να διαχειριστεί τις συνέπειές του.
Ηγεσίες και Πολίτες είναι αδιανόητο να αδιαφορούμε. Δεν αρκεί ένας Γιάννης Μανιάτης (πρώην Υπουργός), ένας Νίκος Χρυσόγελος (πρώην Ευρωβουλευτής), μια Οικολογική Κίνηση Δράμας να μας τα υπενθυμίζουν.
Κανείς δεν θέλει να γίνει Κασσάνδρα, να ταράξει τη θερινή μας ραστώνη. Αλλά, δυστυχώς, αυτά είναι νέα που μας έρχονται μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Τον Αύγουστο, που κατά τον Ουμπέρτο Έκο, δεν έχει ειδήσεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ