Της Νόρας Κωνσταντινίδου
Από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (7 Φεβρουαρίου 2020), η παρουσίαση του σχετικού σήματος που επιλέχθηκε και που αντιστοιχεί στην ενεργοποίηση του σκοπού για τον εορτασμό των διακοσίων (200) χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Το ολιγόλογο σποτ, όπως ακούσθηκε από την τηλεόραση, ήταν σύντομο, με μικρές αλυσιδωτές προτάσεις, κατανοητές ολότελα. Σε ένα μέρος του είχε ενημερωτική, προτρεπτική μαζί, αλλά και ενθαρρυντική αποστολή, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν και μόνο. Επιζητούσε ολοφάνερα τη μεγαλύτερη σε αριθμούς συμμετοχή του συνόλου των Ελλήνων στις εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος, όπως υπονοούσε και διακριτές εκφράσεις από μηνύματα συνεργασίας και ενότητας. Αυτό ασφαλώς επιτάσσει συμπερασματικά η πολυκύμαντη διαδρομή του ελληνικού κράτους από της ιδρύσεώς του το 1830. Τίποτε στην πορεία του πολυκύμαντου ελληνικού δε θυμίζει τους λόγους για τους οποίους έβαλαν προμετωπίδα στο ξεκίνημά τους (μπροστά από εννιά χρόνια) οι ήρωες του 1821. «Ελευθερία ή Θάνατος»
Επομένως ο επικοινωνιακός λόγος της κ. Γιάννας Δασκαλάκη Αγγελοπούλου ενέχει σημαδιακή την αξία του και η γραπτή μεταφορά του την απαραίτητη προσέγγισή του γραπτού κειμένου με το ελληνικός, όπως: «Τα 200 χρόνια από το 1821 δεν είναι απλώς μια ιστορία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι η ευκαιρία μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας. Να γιορτάσουμε, όπως μόνο οι Έλληνες ξέρουμε, αλλά και να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε. Να συνειδητοποιήσουμε και να αποφασίσουμε, που θέλουμε να πάμε. Μπορεί, να έχουμε μνήμες χωριστές, ζωές διάφορες και όνειρα αλλιώτικα. Όμως εμείς όλοι είμαστε η Ελλάδα. Κι αυτό είναι το σήμα μας… Να το βάλουμε όλοι στην καρδιά μας».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου φέρνει το χέρι της προς το μέρος της καρδιάς με τα τελευταία λόγια της. Τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων απαιτούν ολοκληρωμένη γνώση της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ισάξια του όρκου που έδωσαν κάτω από το ιερό λάβαρο που ύψωσε προς τον ουρανό ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Παράλληλη γίνεται και η αποτύπωση του σήματος. Ευχές και προσευχές γραμμένες νοητά πάνω στις πέντε λουρίδες αποκόμματα από την ιστορική σημαία της Αγίας Λαύρας, αποκαλύπτουν το νόημα της αναπαράστασής τους. Σε σχήμα μαιάνδρου επισυνάπτονται πάνω στην ακεραία μονάδα (την αρχή των πάντων) για μια αναζήτηση στη μίμηση της προτροπής, την πλησιέστερη προς της καρδιάς τις επιθυμίες: Στη διάθεση της συνεργασίας και της ενότητας! «Ας τη βάλουμε όλοι στην καρδιά μας».
Ευκαιρία μοναδική, προκειμένου να ξεχάσουμε την Ελλάδα των αιμάτων και των κριμάτων και να αναδείξουμε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό Ευρωπαϊκό κράτος.