«Η ιδιοκτησία σήμερα στην Ελλάδα υπερφορολογείται» απαντά στα «Χ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιάς

0
122
Από αριστερά ο κ. Γ. Τοπαλίδης, ο κ. Σ. Παραδιάς, ο κ. Αν. Πούλιος και ο κ. Κ. Χαιδούτης

Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στη νομοθεσία και τις συναλλαγές της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας έγινε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας


 

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στη νομοθεσία και τις συναλλαγές της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και το παράρτημα Δράμας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος και πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της International Union of Property Owners (UIPI). Ειδικοί εισηγητές ήταν οι κ.κ. Αναστάσιος Πούλιος – πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργος Τοπαλίδης – δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ, Κώστας Χαιδούτης – δικηγόρος, αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος Ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης, Νίκος Κεχαγιόγλου – ειδικός σύμβουλος ασφάλισης κτηρίων της ΠΟΜΙΔΑ.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, για την πρωτοβουλία αυτή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος σημείωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενεί τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά, και πρόσθεσε ότι ο κ. Παραδιάς έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Δράμα λόγω της στρατιωτικής του θητείας στο νομό. Όπως είπε ο κ. Πούλιος: «H βραδιά είναι αφιερωμένη στα ακίνητα, στους κανόνες που έχουν να κάνουν με την ρύθμιση των ζητημάτων για τα ακίνητα. Για την μίσθωσή τους, από την μεριά των μισθωτών και των εκμισθωτών. Τα νέα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις τελευταίες ρυθμίσεις για τις πυλωτές των πολυκατοικιών και το ζήτημα της στάθμευσης σε αυτές. Τις εμπορικές μισθώσεις οι οποίες έχουν αρκετές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, αλλά και το κτηματολόγιο, τον ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δίκαιο των ακινήτων. Ο κ. Παραδιάς πρέπει να πω ότι φιλοξενείται στη Δράμα για δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά είχε επισκεφθεί το δικηγορικό σύλλογο και τους συναδέρφους. Αυτή τη φορά είπαμε η εκδήλωση να είναι ανοικτή για να μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος συμπολίτης μας επιθυμείς να ενημερωθεί στα ζητήματα αυτά που νομίζω ότι αφορούν λίγο ή πολύ όλους μας, ως ιδιοκτήτες ή ως ενοικιαστές ακινήτων».
Πάντως σε ότι αφορά ειδικότερα τις πυλωτές των πολυκατοικιών ο κ. Πούλιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι υπάρχει μια σχετικά πρόσφατη νομοθεσία, άγνωστη το ευρύ κοινό, με την οποία ρυθμίζεται ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τους Έλληνες στα μεγάλα αστικά κέντρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις για το αν πρέπει να γίνεται χρήση των πυλωτών ως χώροι στάθμευσης και από ποιους. Δίνεται λοιπόν τώρα η ευκαιρία να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα σε μεγάλο ποσοστό, με μια συγκεκριμένη συμφωνία των ιδιοκτητών των χώρων αυτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς είπε ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, που αποκτήθηκε με πάρα πολύ κόπο, με στερήσεις, με ξενιτειά και που το κράτος οφείλει να το σέβεται γιατί είναι αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα.
Απαντώντας σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας ο κ. Παραδιάς είπε ότι οι αλλαγές της νομοθεσίας (για τα ακίνητα) είναι αλλεπάλληλες, είναι πολλές και πολλές φορές αντιφατικές. «Πολλές φορές έχουμε ευνοϊκές αλλαγές, όπως τώρα με το νομοσχέδιο με το οποίο μπορεί να κάνει κανείς μόνος του υπαγωγή, εάν έχει διαφορά με τον διπλανό του, χωρίς να χρειάζεται να υπογράψει όλη η πολυκατοικία ή με την νομιμοποίηση των θέσεων στην πυλωτή. Όμως την ίδια ώρα έχουμε και μια πολύ δυσμενή εξέλιξη, αφού όλα τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στα δημοτικά τέλη δεν θα έχουν χρόνο παραγραφής. Ο χρόνος παραγραφής θα πηγαίνει πίσω 30 χρόνια για το ΤΑΠ και 65 χρόνια για τα δημοτικά τέλη. Είναι μια καινούργια πολύ άσχημη εξέλιξη. Απορώ πως κατέληξαν να νομοθετήσουν ένα τέτοιο πράγμα, που δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε δικαστήρια, ούτε στην κοινή λογική. Φαντάζομαι ότι θα το «μαζέψουν» άμεσα.
Απαντώντας σε άλλο ερώτημα των «Χ» για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας στη χώρα μας ο κ. Παραδιάς είπε ότι: «Η ιδιοκτησία σήμερα στην Ελλάδα υπερφορολογείται, από αντικειμενικές αξίες οι οποίες ανταγωνίζονται πλέον την πραγματικότητα και τείνουν να γίνουν οικονομικό μέγεθος. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, αν στη Δράμα τρεις άνθρωποι πουλήσουν τρία ακίνητα με μεγάλες τιμές να φορολογήσουμε όλους του υπόλοιπους Δραμινούς με τις τιμές αυτές. Πρέπει να υπάρξει μια λογική στη φορολογία. Πρέπει οι φόροι στο ακίνητο να είναι φορητοί και όχι αφόρητοι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ