Η «ημέρα του Θεού» στην Μικρόπολη Δράμας

Το παραδοσιακό έθιμο θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Μαίου

0
4567

To παραδοσιακό έθιμο της “Ημέρας του Θεού” θα πραγματοποιηθεί στην Μικρόπολη Δράμας το Σάββατο 18 Μαΐου στις 6στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Οι εκδηλώσεις θα συνοδευτούν απο παραδοσιακή ορχήστρα με ντόπια ακούσματα της Δράμας και θρακιώτικα, ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία της ποντιακής λύρας και οι ζουρνάδες από την Τζουμαγιά. Επίσης θα λειτουργεί υπαίθρια ταβέρνα και θα διανέμεται δωρεάν βραστή γίδα. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης.
Το πατροπαράδοτο έθιμο της Μικρόπολης, η “Ημέρα του Θεού” όπως ονομάζεται χρονολογείται από το 1850 περίπου. Απο την εποχή εκείνη το εν λόγω έθιμο πραγματοποιούνταν την παραμονή του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μάλιστα την ημέρα διεξαγωγής του εθίμου οι κάτοικοι του χωριού σταματούσαν την εργασία τους και μετείχαν στις παραδοσιακές εκδηλώσεις προσευχόμενοι προς τον Θεό να υπάρξει καλή σοδειά και να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή.

Το ιστορικό του εθίμου
Όπως αναφέρει η παράδοση του εθίμου, κατα το έτος 1850, την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου και ενώ οι Τούρκοι κατακτητές κατείχαν την Μικρόπολη, οι Έλληνες Χριστιανοί του χωριού ανέβηκαν στον λόφο γιορτάζοντας και τηρώντας την παράδοση. Στο πλαίσιο του εορτασμού έριχναν τουφεκιές στον αέρα όπως άλλωστε συνηθιζόταν τα παλαιότερα χρόνια σε περιπτώσεις πανηγυρισμών. Οι ήχοι των πυροβολισμών έθεσαν σε ανησυχία την κατοχική τουρκική στρατιωτική διοίκηση με συνέπεια η τελευταία να προχωρήσει σε απόφαση σφαγής των Χριστιανών απο τα κατοχικά στρατεύματα. Η απόφαση αυτή βέβαια έμελλε να έχει απρόσμενο τέλος καθώς σύμφωνα με την παράδοση έγινε ένα Θαύμα. Ο ουρανός γέμισε με βροντές και αστραπές για να ακολουθήσει σεισμός μεγάλης έντασης κάτι που θεωρήθηκε μήνυμα από τον Θεό. Οι δυνάμεις κατοχής των Τούρκων ανησύχησαν και και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν οι σφαγές καθιερώνοντας την συγκεκριμένη ημέρα ώς «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» την οποία γιόρταζαν από κοινού Έλληνες και Τούρκοι στην διάρκεια της τουρκικής κατοχής.
Στις ημέρες μας και στο πλαίσιο της γιορτής, κάθε χρόνο το πρωί στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελείται Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται λιτάνευση της εικόνας η οποία καταλήγει στο εξωκλήσι όπου τελείται εσπερινός. Μετά διανέμεται από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού δωρεάν γίδα, το λεγόμενο ‘Κουρμπάνι’ και άφθονο ούζο και κρασί. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και πλούσιο γλέντι με λαϊκή και παραδοσιακή ορχήστρα. Υπάρχει υπαίθρια ταβέρνα του συλλόγου για την εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να παραμείνουν το βράδυ στην εορτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ