Η ιστορία και η μυθολογία όπως αποτυπώνονται με το μολύβι του Ηπειρώτη καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Φάη

1
996

– Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής στο ισόγειο του πολιτιστικού χώρου Ελευθερία
– Την έκθεση συνδιοργάνωσαν η Ένωση Κυριών Δράμας σε συνεργασία με τον Φορέα HERMES EXPO


Τα εγκαίνια της αξιόλογης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Ιστορία» του Ηπειρώτη καλλιτέχνη, ερευνητή και συμμετέχοντα στο Masterclass της 7ης International Action Art Fair της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Κωνσταντίνου Φάη, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στο ισόγειο του καφέ «Ελευθερία» του Δήμου Δράμας.
Την έκθεση συνδιοργάνωσαν η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας σε συνεργασία με τον Φορέα HERMES EXPO.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την έκθεση ζωγραφικής, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα Αλίκη Τσιαμούρα, είπε ότι «Είναι μεγάλη τιμή για την Ένωση Κυριών και για τη Δράμα, μιας που καταφέραμε να φέρουμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, που ασχολείται με την Αρχαία Ελλάδα και όχι μόνο. Ο Κωνσταντίνος Φάης δεν πουλάει τα έργα του, και θεωρώ ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν ήρθε να εκθέσει τα έργα του προκειμένου να επωφεληθεί αλλά για να μας δείξει, να μας διδάξει, την Αρχαία Ελλάδα. Κάνω λοιπόν έκκληση να έρθουν τα σχολεία, οι μάνες με τα μικρά παιδιά να δούνε τις δημιουργίες του καλλιτέχνη. Ο Κωνσταντίνος Φάης είναι στην διάθεση των επισκεπτών προκειμένου να αναλύσει κάθε πίνακα ξεχωριστά. Θεωρώ αναγκαίο να μάθουμε για την ιστορία μας, ειδικά αυτή την περίοδο, που όλα γύρω, μας δημιουργούν μια ανασφάλεια».
Ο Κωνσταντίνος Φάης που προέρχεται από τα Ιωάννινα και είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, μιλώντας στα «Χ» τόνισε ότι η θεματική του έχει να κάνει με την αρχαιότητα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι: «H θεματική της συγκεκριμένης έκθεσης ξεκινά από την «Εποχή του Χαλκού», από την Κνωσό και καταλήγει στους βαλκανικούς πολέμους. Τα έργα είναι δουλεμένα με μολύβι και σινική μελάνη, κατά κύριο λόγο».
Ο καλλιτέχνης διευκρίνισε στα «Χ» ότι επέλεξε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι από την παιδική ηλικία του άρεσε η ενασχόληση με το ιστορικό παρελθόν. «Είχα αυτή την ενσυναίσθηση, του από που ερχόμαστε και που πάμε. Το αιώνιο ερώτημα της ανθρωπότητας. Όμως είχα και ένα δεύτερο πάθος, την εικόνα. Να την αποθηκεύω στο χαρτί. Οπότε «πάντρεψα» αυτά τα δυο πάθη, δηλαδή την αναζήτηση στο παρελθόν, με την αποτύπωση στο χαρτί. Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει και στοιχεία της μυθολογίας και καταγεγραμμένη ιστορία».
Ο Κωνσταντίνος Φάης γεννήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων και πραγματοποίησε σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, του Πολυτεχνείου του Μπάρι στην Ιταλία [POLIBA), ενώ διαθέτει και πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην ”Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Διαχείριση Μονάδων Υγείας” από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από την ηλικία των 6 ετών είχε δύο μεγάλα πάθη, το σχέδιο και την Ελληνική Μυθολογία Το 2010 ξεκίνησε την διεξοδική μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας και συμπληρωματικά της ρωμαϊκής γραμματείας, με σκοπό την απεικόνισή της μέσω της καλλιτεχνικής του ροπής. Καλλιεργώντας από μόνος του το ταλέντο του στη ζωγραφική και την αγάπη του για την αρχαία ιστορία, χωρίς σπουδές σε κάποιο ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο και συνδυάζοντας αυτούς τους δυο τομείς επί 7 έτη, το 2017 έλαβε χώρα η πρώτη του έκθεση με τίτλο ‘’ΓΕΝΕΣΙΣ’’ στην αίθουσα “Δημ. Χατζής’’ του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων. Έκτοτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής με τα έργα μου, των οποίων τα υλικά είναι, κατά κύριο λόγο μολύβι και σινική μελάνη ενώ κάποια είναι και με ξηρό παστέλ. Πέρα από την μελέτη των αρχαίων γραφών, η έμπνευσή του στηρίζεται και σε αρχαία ευρήματα όπως μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, ανάγλυφες παραστάσεις, προτομές, ανδριάντες, νομίσματα, κοσμήματα, επιτύμβιες στήλες.

Η έκθεση στο ισόγειο του πολιτιστικού χώρου “Ελευθερία” του Δήμου Δράμας, θα διαρκέσει ως σήμερα 27 Σεπτεμβρίου και είναι ανοικτή για το κοινό κατά τις ώρες 11:00-13:00 και 18:00-21:30.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!