Η ιστορία της Δράμας απειλείται με αφανισμό

0
1181

– Παραδομένα στην τύχη τους τα διατηρητέα κτήρια της οδού Περδίκα
– Ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι τοπικοί φορείς

Στη φθορά του χρόνου και μακριά από την όποια μέριμνα της πολιτείας παραδίδονται ένα ένα τα ιστορικά κτήρια της Δράμας. Παρότι τα περισσότερα ανήκουν σε ιδιώτες ή σε φορείς, αποτελούν κομμάτια της ιστορίας της πόλης για τα οποία θα έπρεπε να υπάρξει ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς.
Ένα από αυτά είναι και το παλιό κτήριο που λειτούργησε ως λέσχη των Γερμανών Αξιωματικών της Αεροπορίας κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και βρίσκεται στο ύψος της Ταξιαρχίας, στα φανάρια της οδού Περδίκα. Ο χρόνος άρχισε να φέρεται καταστροφικά στο παραμελημένο κτήριο, στο οποίο πλέον άρχισαν να καταρρέουν τα κατασκευαστικά του μέρη. Δηλωτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κτίσμα είναι η πινακίδα που τοποθετήθηκε πρόσφατα και προειδοποιεί τους πεζούς για τον «κίνδυνο πτώσης λίθων». Ταυτόχρονα γύρω από το ιστορικό κτήριο έχουν τοποθετηθεί και προειδοποιητικές κορδέλες, που εφιστούν τον κίνδυνο για τους διερχόμενους.
Το εν λόγω κτήριο μάλιστα είχε παρουσιαστεί και σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε με επιτυχία στην Cosmote TV και στο Youtube αναδεικνύοντας σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τη Δράμα, μεταξύ άλλων και το αεροδρόμιο του Αρκαδικού, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας και του Παρανεστίου. Αξίζει να θυμηθούμε το σχόλιο του παραγωγού του επιτυχημένου ντοκιμαντέρ κ. Κάσδαγλη ο οποίος μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τον Μάιο του 2020 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, αυτοί που πρέπει δεν έχουν καταλάβει ότι η ιστορία της περιοχής μας είναι το μέλλον μας. Εάν κάποιος αξιοποιούσε τη ρημαγμένη από τον χρόνο λέσχη των Γερμανών Αξιωματικών της Αεροπορίας και τη μετέτρεπε σε μουσείο, η Δράμα θα είχε να αναδείξει πρωτιές. Δυστυχώς, αυτά δεν τα βλέπει κανείς ως μοχλό ανάπτυξης και τουρισμού. Επειδή συνεργαζόμαστε με το Kavala air sea show, βλέπουμε ότι έρχονται κάθε χρόνο άνθρωποι από το εξωτερικό (από τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία κτλ.). Πρόκειται για μακρινούς συγγενείς των πολεμιστών που επισκέπτονται την Καβάλα για να δουν από κοντά τα μέρη που πολέμησαν οι πρόγονοί τους. Δυστυχώς, εμείς δεν αξιοποιούμε τουριστικά αυτό το ενδιαφέρον».
Αυτό βέβαια είναι μόνο ένα από τα πολλά ιστορικά κτήρια της Δράμας που δεν έχουν αξιοποιηθεί ή τουλάχιστον δεν έχουν συντηρηθεί και κινδυνεύουν από τον χρόνο. Σε μικρή απόσταση από το εν λόγω κτήριο βρίσκεται η εντυπωσιακή Καπναποθήκη της οδού Περδίκα που επρόκειτο να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας αλλά και της σχολής Κινηματογράφου και παραδίπλα βρίσκεται το παλιό Αρχοντικό, που ανήκει στον ΕΦΚΑ και του οποίου η διάσωση μέσω της μίσθωσης από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, φαίνεται ότι έχει ναυαγήσει εδώ και έναν χρόνο.
Στην πραγματικότητα η ιστορία αλλά και το κτηριακό απόθεμα που έχει τη δική του σημασία για την πόλη, κινδυνεύει με αφανισμό και αυτό θα πρέπει να ενεργοποιήσει περισσότερο τα αντανακλαστικά των τοπικών φορέων, που ναι μεν έχουν ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, αλλά μόνο αποσπασματικά, χωρίς στην πράξη να έχει προχωρήσει καμία ενέργεια διάσωσης αυτών των χώρων, που αποτελούν μέρος της ιστορικής ταυτότητας της Δράμας και που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν θα είχαν αφεθεί στην τύχη τους και στην καταστροφική μανία του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ