Η Μεσογειακή διατροφή είναι πανάκεια

του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

0
2562

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη, ενώ αντίθετα, τα πολλά λιπαρά τον τροφοδοτούν. Τα ενθαρρυντικά αυτά νέα, για τους άνδρες που προσέχουν την διατροφή τους, προέρχονται από μία ισπανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό journal of Urology της Αμερικανικής Ουρολογικής ένωσης. Ακολούθησε πλήθος αναδημοσιεύσεων στον τύπο, λόγω και της συχνότητας της νόσου στον ανδρικό πληθυσμό. Αφού μελετήθηκαν εκατοντάδες ασθενείς, αλλά και υγιείς άνδρες με μέση ηλικία 66 ετών, οι ερευνητές, του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας της Μαδρίτης, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, διαπίστωσαν ότι τον μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου είχαν όσοι ακολουθούσαν πιστά την Μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, λάδι, όσπρια, ψάρια, βραστές πατάτες και λιγότερο κρέας. Η διατροφή αυτή, μάλιστα, δεν λειτουργεί μόνο προληπτικά, αλλά και προστατευτικά για όσους ασθενείς έχουν ήδη προσβληθεί.
Τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής είναι μεγάλα απέναντι στην κακή δυτική διατροφή, με πολλά γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών, επεξεργασμένα κρέατα και δημητριακά, ποτά με πολλές θερμίδες, γλυκά και φαστ φουντ, αλλά και στην “συνετή’ με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής αλέσεως κ. λπ. Η μελέτη δείχνει ότι στους ασθενείς με πιο επιθετικούς και εκτεταμένους όγκους, μόνο η πιστή τήρηση της Μεσογειακής διατροφής εμφανίζει σημαντική προστατευτική δράση.
Στον αντίποδα, μια ακόμη Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η διατροφή με πολλά λιπαρά μπορεί να πυροδοτήσει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη , επιβεβαιώνοντας ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Πιερ Παντόλφι, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου και του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess, ης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ότι, όταν οι καρκίνοι του προστάτη χάνουν ένα συγκεκριμένο προστατευτικό γονίδιο (το PLM), μετατρέπονται σε μικροσκοπικά “εργοστάσια” λίπους. Τότε ο καρκίνος εξαπλώνεται πιο εύκολα από τον προστάτη σε άλλα όργανα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Σύμφωνα με τους Τimes της Νέας Υόρκης, που ασχολήθηκαν με την δημοσίευση στο περιοδικό της γενετικής Nature Genetics, οι καρκίνοι του προστάτη μπορούν να κάνουν μεταστάσεις ακόμη και αν έχουν χάσει το συγκεκριμένο γονίδιο, εφόσον τροφοδοτηθούν από τα λίπη της διατροφής του ασθενούς.
Οι ερευνητές, μετά από μελέτες, διαπίστωσαν ότι μια φαρμακευτική ουσία, που μπλοκάρει την παραγωγή λίπους στο σώμα, έκανε τους μεταστατικούς καρκίνους να υποχωρήσουν και απέτρεψε την εξάπλωση τους. Για επιβεβαίωση ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές. Πάντως, μετά την διαπίστωση ότι τα πολλά λιπαρά διευκολύνουν την εκδήλωση πιο επιθετικών καρκίνων του προστάτη, ο Δρ Παντόλφι συμβουλεύει τους ασθενείς να περιορίσουν τα λίπη στη διατροφή τους.
Η ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στη μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, νόσου Parkinson, του Αλτσχάιμερ και ορισμένων μορφών καρκίνου, επιβεβαιώνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, η βιομηχανία τροφίμων και ο σύγχρονος τρόπος ζωής συμβάλλουν στην μεγάλη πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, καθώς και στην κατανάλωση προπαρασκευασμένου φαγητού. Όμως η υγιεινή διατροφή συνδέεται με έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση και περπάτημα, το μαγείρεμα και η απόλαυση ενός γεύματος με την οικογένεια και τους φίλους, συμβάλλουν στην καλή υγεία. Αυτή είναι και η παράδοσή μας. Κάθε μέρα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, βότανα, καρυκεύματα, ξηρούς καρπούς και υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Το ψάρι και τα θαλασσινά δύο φορές την εβδομάδα είναι η καλύτερη πηγή Ω3 λιπαρών οξέων για την καρδιά και τον εγκέφαλο. Το γιαούρτι, το τυρί, τα πουλερικά και τα αυγά συμπεριλαμβάνονται επίσης στη Μεσογειακή διατροφή, αλλά σε λογικές μερίδες. Το κόκκινο κρέας και τα γλυκά στην κορυφή της πυραμίδας, αποτελούν τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο συχνά. Το κρασί και το νερό είναι τα τυπικά ροφήματα της Μεσογειακής διατροφής. Οι ποσότητες; Άφθονο νερό όλη την μέρα και για όσους πίνουν κρασί, ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!