Η Μικρασιατική Καταστροφή στο επίκεντρο των Ελευθερίων

0
1023

Συνέντευξη τύπου χθες στο δημαρχείο για το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Δράμας


Συνέντευξη τύπου για το φετινό πρόγραμμα των Ελευθερίων της Δράμας παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο της Δράμας από τον Δήμαρχο Δράμας, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού και τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Στο φετινό πρόγραμμα έχουν προγραμματιστεί αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η θεματολογία τους επηρεάστηκε και από την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία είναι και αφιερωμένα τα φετινά Ελευθέρια της πόλης.

Ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, τόνισε: «Η 1η Ιουλίου του 1913 είναι ημέρα σύμβολο και ορόσημο για την περιοχή μας. Σηματοδοτεί τους αναρίθμητους αγώνες και τις άπειρες θυσίες των Δραμινών για την Ελλάδα. Εκατόν εννέα χρόνια μετά, η αγάπη τους για την πατρίδα και ο ηρωισμός τους εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας ενδυναμώνουν. Με τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Δράμας, διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορίας, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες, διαφυλάττουμε τις αξίες και την παράδοση αυτού του τόπου. Είναι η δική μας ανταπόδοση απέναντι σε αυτές τις θυσίες, αλλά και το χρέος τιμής απέναντι στις γενιές που έρχονται. Το φετινό πρόγραμμα των Ελευθερίων περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, κυρίως πολιτιστικού περιεχομένου. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να τις παρακολουθήσουν. Χρόνια πολλά σε όλους με δύναμη και αισιοδοξία, για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων. Πραγματικά η συμμετοχή τους είναι συγκινητική».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλης Τάσσου, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είπε προηγουμένως στο μήνυμά του ο δήμαρχος ότι η επέτειος των Ελευθερίων της Δράμας είναι μία επέτειος κεφαλαιώδους σημασίας για την πόλη της Δράμας, καθώς τιμώνται κάθε χρόνο οι αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία της περιοχής μας. Φέτος, το 2022, στην επέτειο για την απελευθέρωση της πόλης έρχονται και μπλέκονται τα δάκρυα για την απώλεια των χαμένων πατρίδων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν σκέψη δική μου, του δημάρχου και ολόκληρης της Δημοτικής Αρχής, τα φετινά Ελευθέρια να αφιερωθούν στη εκατονταετηρίδα μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για τον λόγο αυτό, καλέσαμε τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης να μας προτείνουν δράσεις με αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα για το 2022, με βασικό πυρήνα και αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και πολλαπλές δράσεις, ιστορικού, πολιτιστικού και ενημερωτικού περιεχομένου. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τους πολιτιστικούς συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Δράμας. Μετά από μία πολύ δύσκολη συγκυρία για αυτούς, καθότι πέρασαν μία πολύ σημαντική περίοδο δυσλειτουργίας εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, κατά την οποία δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν δράσεις, συναντήσεις και όλα αυτά που συνιστούν τη λειτουργία τους σε μία κανονική βάση. Σε έναν πολύ σημαντικό χρόνο, λοιπόν, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα αντάξιο της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης και των Ελευθερίων, στο οποίο καλούμε τους πάντες να το τιμήσουν με την παρουσία τους».

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής, σημείωσε: «Είναι μία σημαντική περίοδος για την πόλη μας. Η Απελευθέρωση της Δράμας συμβαδίζει φέτος με τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι μεγάλες στιγμές για τον Ελληνισμό. Όμως, ο πολιτισμός ενώνει. Είμαστε όλοι εδώ μετά από μία δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας των τελευταίων δύο ετών, για να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας, την περιοχή μας, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Το Φεστιβάλ Δράμας, φέτος, μετά από συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και με την καθοδήγηση του Δημάρχου Δράμας, επέλεξε οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις να διεξάγονται και μέσα στα Ελευθέρια, ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τον θεσμό. Θα γίνουν σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ κόμικ, το συμπόσιο λογοτεχνίας και μία μεγάλη συναυλία κλεισίματος των εκδηλώσεων στις 2 Ιουλίου, στο Δημοτικό Ωδείο».

 

Το πρόγραμμα των πρώτων ημερών

Παρασκευή 24 Ιουνίου
19:00 Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. 3η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας με θέμα: «Αφιέρωμα στην Γυναίκα του Ευξείνου Πόντου». Συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, του Δήμου Δράμας και του Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου «Εξ Αργυρούπολης και Καρς».
Ομιλία με θέμα: «Η Γυναίκα στον Πόντο» από τον κ. Βασίλειο Χατζηθεοδωρίδη, τ. Καθηγητή Σχολής Νηπιαγωγών και Παιδαγωγικής, συγγραφέα.
Ομιλία με θέμα: «Η Ζουπούναν» και περί της παραδοσιακής ενδυμασίας των Ελληνίδων του Ευξείνου Πόντου από την κ. Λένα Σαββίδου, ερευνήτρια της ποντιακής λαογραφίας.
Ατομική έκθεση ζωγραφικής «ΦΡΑΝΤάless» με θέμα: «Μια κατάθεση φόρου τιμής στην Γυναίκα της καθ’ ημάς Ανατολής μέσα από το φως και τα σκοτάδια της ζωής της» της εικαστικού Νατάσας Μπαλτούνας.
Διάρκεια έκθεσης: 24 έως 26 Ιουνίου 2022.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την ολιγόλεπτη προβολή ντοκιμαντέρ, καταγραφή 1ης γενιάς της κ. Φανής Δημητριάδου, απόφοιτης Ιστορίας Εθνολογίας Δ.Π.Θ

Σάββατο 25 Ιουνίου
20:30 Αύλειος Χώρος Γυμνασίου Αρρένων.
Μέρος Α’
«Πατρίδας Αρωθυμία». Ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί» συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης της Δράμας παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου και συγκεκριμένα από την Τραπεζούντα, την Ματσούκα, την Νικόπολη την Αργυρούπολη και την Μπάφρα του Πόντου.
Μέρος Β’
«Μακεδνοί». Τα «Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης» παρουσιάζουν χορούς από την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία με την συνοδεία των χάλκινων ηχοχρωμάτων του μουσικού σχήματος «Βισόκα».

Κυριακή, 26 Ιουνίου
20:30 Γρασίδια Αγίας Βαρβάρας. «Μνήμες και γεύσεις της καθ’ ημάς Ανατολής». Η «Θρακική Εστία Δράμας», ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «ο Άγιος Χρυσόστομος» μας ταξιδεύουν μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα, τα μπαχάρια και υπό τους ήχους της μουσικής και του χορού στις αλησμόνητες Πατρίδες.
Η παραδοσιακή διατροφή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας ενός λαού. Δοκιμάζουμε συνταγές που μας μεταφέρουν στις αλησμόνητες πατρίδες. Οι ζυμώσεις των ανθρώπων μέσα από τις σελίδες του πολιτιστικού γίγνεσθαι διαμόρφωσαν την παραδοσιακή γαστρονομία της κάθε περιοχής. Την εισήγηση που αφορά τη γαστρονομία των προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής παρουσιάζει ο κ. Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ, ο οποίος έχει διακριθεί παγκοσμίως για το επιστημονικό του έργο.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
20:00 Πλατεία Χωριστής. Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», η Δημοτική Κοινότητα Χωριστής σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας συνδιοργανώνει τον «6ο Φιλανθρωπικό Αγώνα δρόμου Χωριστής». Εκκίνηση από την Πλατεία Χωριστής.
10:00 Ισόγειο Δημαρχείου Δράμας. Έκθεση φωτογραφίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήματος Δράμας, με θέμα «Η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό».
Από τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού με φωτογραφίες και μαρτυρίες περιγράφονται οι εξοντώσεις, οι αιχμαλωσίες, οι διωγμοί, ο ξεριζωμός, η εγκατάσταση και η περίθαλψη των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής.
Διάρκεια έκθεσης 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2022. Ώρες 10:00 – 14:00.
Τελετή λήξης 1 Ιουλίου Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας ώρα 19:30.
20:30 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι ρίζες μας» παρουσιάζει δίωρο αφιέρωμα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής.
Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Τάσου Λειβαδίτη με τίτλο «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»
Μαρτυρίες προσφύγων – Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Πονεμένη Ρωμιοσύνη – Η Σμύρνη του 1920»
21:00 Πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελακίων «Τα Αμπελάκια» σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, παρουσιάζουν φωτογραφική έκθεση – αναδρομή με τίτλο «100 χρόνια ίδρυσης του οικισμού των Αμπελακίων» – 100 χρόνια πριν οι πρώτοι κάτοικοι στα Αμπελάκια.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
21:00 Πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελακίων «Τα Αμπελάκια» σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, παρουσιάζουν πανηγυρικές εκδηλώσεις επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη σύσταση του οικισμού των Αμπελακίων και τον εορτασμό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου.
21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Το «Λύκειο Ελληνίδων Δράμας» παρουσιάζει την εκδήλωση «Από τις αλησμόνητες πατρίδες στον εθνικό κορμό». Μέσα από μια ιδιαίτερη θεματολογία και παρουσίαση με τραγούδια, χορούς, έθιμα, συνήθειες και πτυχές της κοινωνικής ζωής προβάλλονται βασικά στοιχεία του πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, Καππαδοκίας, Ανατολικής και Βόρειας Θράκης και πώς αυτά επηρέασαν και αλληλεπίδρασαν με τις ντόπιες πολιτισμικές ομάδες στην Δράμα και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο γενικότερα. Παρουσιάζονται επίσης κοινά στοιχεία και ομοιότητες που αποδεικνύουν το αδιάσπαστο των Ελληνικών παραδόσεων.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
21:00 Πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελακίων «Τα Αμπελάκια» σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας παρουσιάζουνεπί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη σύσταση του οικισμού των Αμπελακίων την συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων με αφιέρωμα στη Μικρά Ασία. Ακολουθεί παραδοσιακό μικρασιάτικο γλέντι με τομουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες».
21:00 Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης». Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» παρουσιάζει μουσικοθεατρικοχορευτική παράσταση η οποία διαδραματίζεται το 1992.
Η κ. Χατζηγεωργία θυμάται και αφηγείται στην εγγονή της τις συνεχείς μετακινήσεις της και τις δυσκολίες που συνάντησε στον ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Χίος, Λέσβος, Θράκη και Μικρά Ασία είναι οι τόποι περιπλάνησης της μέχρι να καταλήξει στην Μακεδονία.
Ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αναμνήσεις, εικόνες και ιστορίες που θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης σε όσους την παρακολουθήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ