Home Δράμα «Η νόσος έχει φθάσει στην πόρτα μας»

«Η νόσος έχει φθάσει στην πόρτα μας»

-Αν. Παπαδούδης: «Οι γύρω νομοί «έχουν πάρει φωτιά» -Συστήνονται κλιμάκια ελέγχων στη Δράμα για την αντιμετώπιση της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων

0

Σημαντική ενημέρωση για το θέμα της ασθένειας της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων, έγινε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Μιχάλη Μουρβετίδη, από τον ίδιο και από υπηρεσιακούς παράγοντες, στο πλαίσιο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ζωονόσου που εξαπλώνεται.
«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι αυστηρά γιατί πλέον υπάρχει παντού σοβαρό πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κρούσματα στο Νομό Δράμας κι αυτό οφείλεται στην πολύ καλή συνεργασία των υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων, αλλά η νόσος έχει φθάσει στην πόρτα μας από τους γειτονικούς νομούς. Επιβάλλεται λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή γιατί ο μόνος τρόπος προφύλαξης των αιγοπροβάτων είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Μίλησα και με τον Βουλευτή κ. Κυριαζίδη και με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Τσιάρα και ενημερώθηκα ότι τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά αλλά και θα υπάρχουν πολύ πιο εντατικοί έλεγχοι, από την Αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Δήμος Δοξάτου, αν και δεν εμφανίζει κρούσμα, είναι σε περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη, λόγω των κρουσμάτων που υπήρξαν στην Καβάλα. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους κτηνοτρόφους για την ευλαβική τήρηση των μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση της νόσου».
Ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Δράμας, Ανέστης Παπαδούδης, ανέφερε, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι «Από τις 10 Οκτωβρίου αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνονται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λόγω της Ευλογιάς. Για τον δικό μας νομό, αυτό σημαίνει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι του Δήμου Δοξάτου, θα πρέπει να έχουν πλέον τα ζώα τους κλεισμένα μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες και θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των μετακινήσεων τους προς τα σφαγεία της Δράμας. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε, είναι ότι υπάρχει, μέσα στην απαγορευμένη ζώνη, το σφαγείο του Αγίου Αθανασίου, οπότε υπάρχει σε αυτό το θέμα μεγάλη ευελιξία. Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε κλιμάκια ελέγχου, κυρίως για τις απογευματινές και βραδυνές ώρες σε συνεργασία και με την Αστυνομία, με τη συμμετοχή και των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Δράμας, αφού ο αριθμός των κτηνιάτρων δεν αρκεί. Μιλάμε ουσιαστικά για κλιμάκια ελέγχου και κυρίως επιτήρησης. Το κλείσιμο των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες, συνεπάγεται αυξημένα κόστη για τη διατροφή τους, αλλά βλέπουμε και το γενικότερο σύνολο και το γεγονός ότι οι γύρω νομοί «έχουν πάρει φωτιά», ειδικά ο νομός Σερρών και η Κεντρική Μακεδονία, που βγάζουν συνεχή κρούσματα. Αναγκαστικά και εμείς πρέπει να μην εφησυχάσουμε. Μέχρι τώρα πήγαμε καλά. Δεν έχουμε κρούσματα στη Δράμα και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει έγγραφο και προς τον κύριο περιφερειάρχη, να δραστηριοποιήσουμε τάφρο στη στέρνα, που έχουμε προς το Παρανέστι, από την περιοχή της Ξάνθης. Θα ήταν καλό αν μπορούσαμε, να δημιουργήσουμε και κάποιο σημείο ψεκασμού στην περιοχή της Αλιστράτης, στη γέφυρα του Αγγίτη, στα όρια μεταξύ Δράμας και Σερρών, με σκοπό να διαφυλάξουμε ότι η όποια κίνηση των οχημάτων με ζωοτροφές θα γίνεται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προστασίας.
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Δράμας, Σωτηρία Αλεξανδρίδου, τόνισε ότι η ΔΑΟΚ θα δημιουργήσει κλιμάκια ελέγχου που θα κινούνται και εκτός ωραρίου. Η ίδια παρουσίασε και τα κλιμάκια ελέγχου ζωοτροφών και ανέφερε χαρακτηριστικά «Νομίζω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με πολύ καλή συνεργασία».

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version