«Η Ονειρούπολη βρίσκεται υπό κατασκευή» – Μετέωρη η φετινή Ονειρούπολη

0
4234

Σε περιορισμένες κινήσεις λόγω πανδημίας κατευθύνεται ο Δήμος Δράμας.
Μιλούν στα «Χ» οι M. Μλεκάνης, Αλ. Τσιαμπούσης και Στ. Ηλιόπουλος.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να συζητηθεί η φετινή διοργάνωση της Ονειρούπολης. Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μην πραγματοποιηθεί φέτος η γνωστή εκδήλωση της Ονειρούπολης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Δημοτική Αρχή πρότεινε αντί για την Ονειρούπολη να τοποθετηθεί μια γιγαντοοθόνη και να γίνει στολισμός και φωτισμός στο κέντρο της πόλης, με την τοποθέτηση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και δύο οικίσκων στην πλατεία Ελευθερίας. Στις εισόδους του Δημοτικού Κήπου θα υπάρχει το μήνυμα «η Ονειρούπολη βρίσκεται υπό κατασκευή».
Τα «Χ» ζήτησαν την άποψη της επιφορτισμένης με τη διοργάνωση της Ονειρούπολης Αντιδημάρχου, κ. Αναστασίας Τόλιου, όπως και απαντήσεις σχετικά με την προοπτική διοργάνωσης της φετινής εκδήλωσης. Η κα Τόλιου από την πλευρά της έκανε γνωστό ότι για τα θέματα αυτά θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί (και προφανώς εκεί θα παρατεθούν αυτά τα ζητήματα).

Για τη συνάντηση της διαπαραταξιακής και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τη φετινή Ονειρούπολη, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης δήλωσε χθες στα «Χ» ότι: «Η Δημοτική Αρχή δεν μας έδωσε να καταλάβουμε τι ακριβώς σκέπτεται για τη φετινή Ονειρούπολη. Πέρασαν τέσσερις μήνες από την προηγούμενη συνάντηση της διαπαραταξιακής και η εισήγηση που έγινε προχθές ήταν στην ουσία να μην γίνει η Ονειρούπολη, αλλά να στηθεί μια γιγαντοοθόνη και να υπάρχουν ειδοποιήσεις ότι όλα είναι υπό κατασκευή και ότι γίνεται προετοιμασία για την Ονειρούπολη της επόμενης χρονιάς. Η δική μας άποψη είναι να γίνουν όσα επιτρέπονται, με τους όρους που συνεχίζει να λειτουργεί η τοπική οικονομία και η τοπική κοινωνία, σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, εφόσον τα καταστήματα λειτουργούν, να επιτρέπεται να λειτουργήσουν κάποια σπιτάκια. Να επιτρέπεται, επίσης, να λειτουργήσουν κάποιες δράσεις. Ό,τι δεν απαγορεύεται, με όλους τους περιορισμούς και τις προφυλάξεις που προβλέπονται, πρέπει να γίνει. Πρέπει να δείξουμε ότι η Ονειρούπολη είναι και θέλουμε να παραμείνει η πρώτη και μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή με τα συγκεκριμένα δεδομένα που θα ισχύουν κατά την περίοδο διεξαγωγής της. Σε ό,τι αφορά τη γιγαντοοθόνη που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί φέτος, δεν καταλαβαίνουμε τι σκοπό εξυπηρετεί. Η εισήγηση που έκανε η Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι είναι γι’ αυτήν αναγκαστική επιλογή, διότι δεν ετοίμασε έγκαιρα και στον προβλεπόμενο χρόνο αυτά που έπρεπε. Δεν προχώρησε τη διαδικασία για τον τρόπο διεξαγωγής της χριστουγεννιάτικης αγοράς, για τον τρόπο των δημοπρατήσεων των εμπορικών δράσεων αλλά και για τη διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών, των προμηθειών και εργασιών που απαιτούνται για την Ονειρούπολη. Γι’ αυτό και περιορίζουν τις φετινές δράσεις σε δυο αναθέσεις, μια για την γιγαντοοθόνη και μια για δυο οικίσκους που θα κατασκευαστούν. Εμείς λέμε ότι το μήνυμα της Ονειρούπολης πρέπει να είναι και φέτος αισθητό σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την πανδημία, αλλά με όλα όσα προβλέπονται για τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης δήλωσε σχετικά: «υπήρξε από πλευράς Δημοτικής Αρχής ενημέρωση ότι πρόθεσή της είναι να μην γίνει η Ονειρούπολη εξαιτίας της πανδημίας. Στη διαπαραταξιακή μας κάλεσαν να μας ενημερώσουν για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Εμείς ως παράταξη διαμηνύσαμε ότι θα πρέπει καταρχάς να συζητήσουμε το θέμα ως παράταξη. Περιμένουμε βέβαια την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Ούτως ή άλλως η όποια απόφαση θα ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι σε επίπεδο διαπαραταξιακής επιτροπής. Υπενθυμίζω ότι η παράταξή μας έχει προτείνει εδώ και πολύ καιρό να υπάρχουν τρεις εναλλακτικές προτάσεις και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να αποφασίσουμε ποια θα ακολουθήσουμε. Η μια πρόταση θα ήταν να γίνει η Ονειρούπολη κανονικά, στο εύρος που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Η δεύτερη πρόταση ήταν να γίνει μια πιο μικρή εκδήλωση που να περιλαμβάνει κομμάτια της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Η τρίτη πρόταση ήταν να μην διεξαχθεί με τη μορφή που γίνεται σήμερα στον Δημοτικό Κήπο, αλλά να γίνουν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις για να τονωθεί λίγο το κέντρο της πόλης λόγω της πανδημίας. Ενώ, λοιπόν, δεν μας ενημέρωσαν εδώ και πολύ καιρό για το τι προτίθενται να κάνουν, μας φώναξαν τώρα στη διαπαραταξιακή, προφανώς επειδή δεν θα διεξαχθεί και ο Μύλος των Ξωτικών, για να μας πουν ότι δεν θα γίνει και η Ονειρούπολη. Μάλλον περίμεναν την εξέλιξη με την μη διεξαγωγή του Μύλου των Ξωτικών, για να δικαιολογήσουν την μη διεξαγωγή. Θέλουμε, λοιπόν, να έχουμε μια πρόταση από τη Δημοτική Αρχή και από τις υπηρεσίες, για το τι μπορεί να γίνει και τι όχι, με βάση τα μέτρα που ισχύουν για την πανδημία».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι η παράταξή του ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να γίνει ένας προϋπολογισμός όλων όσα σχεδιάζονται να γίνουν, για να εξετασθεί ποιες από τις δράσεις θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Ο ίδιος είπε ότι συμφωνεί στη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης μικρότερης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή μια Ονειρούπολη, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει κάνει η Αυτοδιοίκηση Πολιτών τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, να επεκταθεί η Ονειρούπολη στο κέντρο της πόλης και να απεμπλακεί ο Δημοτικός Κήπος από τις εμπορικές δραστηριότητες της. «Δεν είμαστε αρνητικοί στο να γίνουν κάποιες δράσεις φέτος, αλλά δεν μας παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο. Υπήρξε μια προχειρότητα από τη Δημοτική Αρχή ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Περιμένουμε από τη Δημοτική Αρχή να μας καταθέσει κάποιο σχέδιο και τον προϋπολογισμό των όποιων δράσεων θα γίνουν. Αλλά, φυσικά, και τον σχεδιασμό των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία» κατέληξε να επισημάνει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ