Πρόταση 2,1 εκ. ευρώ για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας

0
3074

H πρόταση υποβάλλεται από τον Δήμο Προσοτσάνης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Πρόταση ύψους 2.150.000 ευρώ θα υποβάλλει στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «Αντώνης Τρίτσης» ο Δήμος Προσοτσάνης.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης στα “Χ”, ο Δήμος Προσοτσάνης σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνουν οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος για να αναβαθμίσει το αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής προχωρώντας σε ασφαλτοστρώσεις και βελτιώσεις που θα διευκολύνουν τον αγροτικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι η βελτίωση του αγροτικού δικτύου θα μειώσει το κόστος παραγωγής τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, καθώς θα μειωθούν οι φθορές που υφίστανται σήμερα τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ θα καταστήσει και ασφαλέστερο το αγροτικό οδικό δίκτυο. Πρόκειται όπως εξήγησε, για μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονων υποδομών στον δήμο καθώς ειδικότερα στις ορεινές περιοχές, το αγροτικό οδικό δίκτυο αποτελείται από χωματόδρομους.
Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Προσοτσάνης προς την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, που τελικά ενέκρινε την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης, με την πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων για την υλοποίηση έργων που αφορούν βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων. Ειδικότερα είναι δυνατή η χρηματοδότηση εργασιών βελτίωσης των υφιστάμενων αγροτικών οδών, όπως βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών, κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (οχετοί απορροής όμβριων υδάτων, τοιχία αντιστήριξης κ.α.), εργασίες διαμόρφωσης του καταστρώματος με συμπυκνωμένο υλικό, τσιμεντοστρώσεις,ασφαλτοστρώσεις κλπ. Δεν χρηματοδοτούνται οι συνήθεις εργασίες συντήρησης (π.χ. αποκατάσταση ασφάλτου) των οδών). Ο Δήμος Προσοτσάνης λοιπόν προτίθεται να υποβάλλει πρόταση στην συγκεκριμένη πρόσκληση προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο (πράξη) με τίτλο «Αγροτική οδοποιία Δήμου Προσοτσάνης» με προϋπολογισμό 2.150.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση του ΥΠΕΣ, το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2020.Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι δυνατόν να λήξει σε συντομότερο χρόνο σε περίπτωση εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρόσκλησης του προγράμματος ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ συνολικά.
Η υποβολή της πρότασης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Προσοτσάνης. Μειοψήφησαν οι κ.κ.Ντεμίρης Αθανάσιος και Ηλιάδης Μιχαήλ διότι όπως τόνισαν, δεν υπάρχουν οι σχετικοί χάρτες για λεπτομερή ενημέρωση των προτάσεων όπως επίσης και οι αποφάσεις των συμβουλίων των κοινοτήτων με τις οποίες να προτείνονται οι αναγκαιότητές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ