Η πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Δράμας στα «Χ»: «Να ανοίξουν πάλι τα αγροτικά ιατρεία»

0
9443

– Αγωνιώδης έκκληση προς την πολιτεία
– «Οι πολίτες μετακινούνται ακόμα και δεκάδες χιλιόμετρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους»

Την άμεση επιστροφή των αγροτικών γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία ζητούν με επιστολή τους 6 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και συγκεκριμένα της Δράμας, του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και των Σερρών από το Υπ. Υγείας και την 4η ΥΠΕ. «Ζητούμε να ανοίξουν πάλι τα αγροτικά ιατρεία, όπως πριν το lockdown» δηλώνει χαρακτηριστικά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αικατερίνη Μπουρουτζόγλου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, οι 400.000 πολίτες της υπαίθρου εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρούνται πάρα πολύ, διότι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για ιατρική φροντίδα και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Πολλές φορές, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, οι πολίτες μετακινούνται ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Τι λένε στην επιστολή τους οι έξι φαρμακευτικοί σύλλογοι
«Με την παρούσα επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε έξι πρόεδροι Φαρμακευτικών Συλλόγων της Περιφέρειάς μας, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, και με βάση την εικόνα που έχουμε σήμερα και την οποία σας μεταφέρουμε, αιτούμαστε την άμεση επιστροφή των αγροτικών ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία τους για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους:
1. Οι 400.000 πολίτες της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι ζουν εκτός των αστικών κέντρων, δεν διαθέτουν πλέον άλλες αντοχές και υπομονή, καθότι εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αφού αναγκάζονται να μετακινηθούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για ιατρική φροντίδα και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Πολλές φορές μάλιστα δεκάδες χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.
2. Στην πλειονότητά τους είναι μοναχικοί άνθρωποι τρίτης ηλικίας με δυσκολίες στην κίνηση λόγω και των χρόνιων νοσημάτων τους, αλλά και δυσκολίες στη μετακίνηση λόγω της αδυναμίας οδήγησης ή και της μη ύπαρξης μεταφορικού μέσου.
3. Η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα επιφέρει πλείστα προβλήματα στην υγεία των ασθενών της Περιφέρειας λόγω της πλημμελούς αντιμετώπισης των αναγκών τους.
4. Περίτρανα πλέον αποδεικνύεται ότι με τον τρόπο αυτόν η Πολιτεία τους μεταχειρίζεται ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας καθώς και ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, αφού οι συμπολίτες τους των αστικών κέντρων καλύπτονται από τις δημόσιες και τις ιδιωτικές δομές υγείας που υπάρχουν σ’ αυτά.
5. Το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων στην πράξη εκλαμβάνεται ωσάν να απορρίπτονται οι λόγοι ίδρυσης τους, γεγονός που ενσπείρει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους των χωριών.
6. Πέραν της ελλιπούς εξυπηρέτησης των κατοίκων της Περιφέρειας δημιουργούνται και συνθήκες συνωστισμού στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία, ενώ, αντίθετα με τη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων, θα υπάρχει εκτενής διασπορά των ασθενών και έτσι θα αποτρέπονται φαινόμενα μετάδοσης του ιού.
7. Ήδη έχει ολοκληρωθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της περιοχής και, όπως είναι αυτονόητο, δεν υφίστανται πλέον λόγοι αποκλεισμού των περιφερειακών ιατρείων.
8. Και με την επάνοδο των αγροτικών ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία θα έχετε τη δυνατότητα μετακίνησής τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν και εάν χρειαστείτε ορισμένους ιατρούς για υποστήριξη των Νοσοκομειακών μονάδων. Είναι, πάντως, γεγονός ότι και στα δύο lockdown, παρά τη μετακίνηση όλων των ιατρών στα Κέντρα Υγείας και σε πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις υπήρξε τέτοια ανάγκη υποστήριξης ενώ αντίθετα εκατοντάδες κατοίκων συνωστιζόταν στα Κέντρα Υγείας.
9. Σαφώς και η μετακίνηση ενός ανθρώπου και του ιατρού προς το αγροτικό ιατρείο του χωριού είναι ασύγκριτα προτιμότερη αλλά και ασφαλέστερη και από την μετακίνηση 500, 800 ή και 1.000 κατοίκων του χωριού, κυρίως υπερήλικων, προς το Κέντρο Υγείας και τα αστικά κέντρα. Φανταστείτε την ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών!
10. Τα φαρμακεία της Περιφέρειας δεν αντέχουν άλλο στον καθημερινό και υπέρογκο «δανεισμό» φαρμάκων, αφού οι περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να τα συνταγογραφήσουν και ο κίνδυνος να μη μπορέσουν στη συνέχεια να τα γράψουν είναι πλέον υπαρκτός και με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και για τους ασθενείς και για τους φαρμακοποιούς.
11. Δεν σας κρύβουμε ότι ήδη πολλοί συνάδελφοι άρχισαν να το εφαρμόζουν και είναι και στις σκέψεις όλων μας και, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να διακόψουμε πλήρως τον δανεισμό φαρμάκων, διότι λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν δέχεται το σύστημα φάρμακα προηγούμενων μηνών, με συνέπεια μία ακόμη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της Περιφέρειας σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία. Αυτό που γίνεται σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ δεν εφαρμόστηκε από καμία άλλη ΥΠΕ της χώρας και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Όλα τα φαρμακεία της χώρας και την άνοιξη του 2020 και τώρα από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα παραμένουμε ανοιχτά και δίνουμε τον αγώνα και στην ενημέρωση και στην κάλυψη κάθε ανάγκης του πολίτη που σχετίζεται με τη φαρμακευτική περίθαλψη και τις πρώτες βοήθειες. Κάναμε υπομονή 3 μήνες τώρα και 3 μήνες την άνοιξη. Πόσο όμως θα αντέξουμε ακόμη οι κάτοικοι και οι φαρμακοποιοί της Περιφέρειας; Μήπως με την ίδια λογική να κλείσουν και τα φαρμακεία;».
Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της Δράμας, του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και των Σερρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ