Η προσφορά και ο εθελοντισμός σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

0
3613

Του Αθανάσιου Κάππα
Πολ. Μηχανικού & Συγκοινωνιολόγου
MSc.Civil & Traffi c Eng

Ευεξία, αυτοβελτίωση, αποδοτικότητα: όλα είναι εξίσου σημαντικά για να επαναπροσδιορίσουν την επιτυχία και την ευημερία μας.
Είναι όμως ατελή χωρίς τον σκοπό. Και πιο συγκεκριμένα την έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού.
Η προσφορά, η αγάπη, ο εθελοντισμός αποτελούν ιδανικά και αξίες πέρα από τον εαυτό μας, γιατί μας κάνουν να βγαίνουμε για λίγο από τον μικρόκοσμό μας και να σκεφτόμαστε τον διπλανό μας. Μας κάνουν να θέλουμε να βοηθήσουμε τους γύρω μας. Και αποτελούν τη λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα.
Αν η ευεξία, η αυτοβελτίωση και η αποδοτικότητα προσπαθούν να αφυπνίσουν τον εαυτό μας και να τον κάνουν καλύτερο σε κάθε τομέα, ο σκοπός προσπαθεί να αφυπνίσει την ανθρωπότητα. Βρισκόμαστε στα μέσα μίας κρίσης, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής. Και δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια και τον χρόνο να περιμένουμε κάποιον να μας βγάλει από αυτήν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσουμε πως εμείς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, τόσο στην δική μας κοινωνία όσο και στις υπόλοιπες. Εμείς μπορούμε να επιφέρουμε την αλλαγή. Ο εθελοντισμός είναι ο μοναδικός τρόπος που εμείς ως άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές εκατομμυρίων παιδιών που στερούνται στέγης και τροφής ή είναι θύματα βίας.
Ζω για τη στιγμή που οι οικογένειες θα κάνουν τον εθελοντισμό μέρος της ζωής τους και που όταν αναρωτιούνται τι θα κάνουν το Σαββατοκύριακο, ο εθελοντισμός να είναι μία από τις επιλογές τους. Να είναι κάτι τόσο φυσικό και όχι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Να είναι μέρος της ζωής μας. Κάτι που απλά κάνουμε και μας ενώνει μεταξύ μας.
Ο εθελοντισμός είναι ο μοναδικός τρόπος που εμείς ως άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά στις ζωές εκατομμυρίων παιδιών που στερούνται στέγης, τροφής, υγειονομικής περίθαλψης ή είναι θύματα βίας. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραμένουμε απαθείς.
Η στήριξη και η προσφορά θα πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η προσφορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των κοινωνιών. Με την προσφορά, μπορούμε να κάνουμε το ανέφικτο εφικτό. Και είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσουμε την απληστία και τον ναρκισσισμό που μας περιβάλλει. Η προσφορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των κοινωνιών.
Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η συμπόνοια και ο οίκτος μπορούν να καλλιεργηθούν. Όπως υποστηρίζει έρευνα του 2012 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, “η συμπόνοια και ο οίκτος αποτελούν χαρακτηριστικά που μπορούν να καλλιεργηθούν”. Αν δίναμε σε αυτά τα ευρήματα την απαιτούμενη σημασία, ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, ο τρόπος που ζούμε και επιλύουμε σημαντικά προ- βλήματα θα ήταν διαφορετικός.
Οι αποδείξεις για την δύναμη της προσφοράς βρίσκονται γύρω μας. Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008, είδαμε άτομα που έχασαν τις δουλειές τους να κάνουν μία αλλαγή πορείας και να αρχίσουν να προσφέρουν και να βοηθούν όποιους έχουν ανάγκη.
Η έννοια της προσφοράς δεν αφορά μόνο σε ξενώνες αστέγων και τράπεζες τροφίμων. Αφορά στο να παρέχεις οποιαδήποτε από τις δυνατότητες και τα ταλέντα σου σε κάποιον που έχει ανάγκη. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο που έχει χάσει την δουλειά του να ξαναφτιάξει την ζωή του. Και να αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση και ελπίδα.
Όπως γράφει ο Pablo Neruda, “η αγάπη όσων αγαπάμε είναι μία φωτιά που θρέφει την ζωή μας. Όμως η στοργή που προέρχεται από άτομα άγνωστα σε εμάς, είναι πολύ πιο σημαντική γιατί διευρύνει τα όρια της ύπαρξής μας και ενώνει όλα τα όντα”. Και αυτό ακριβώς κάνουμε όταν προσφέρουμε. Διευρύνουμε τα όρια της ύπαρξής μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Με την προσφορά διευρύνουμε τα όρια της ύπαρξής μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Προσφέροντας, στηρίζοντας, όντας εθελοντής, βοηθάς τους γύρω σου. Την ίδια στιγμή όμως βοηθάς και εσένα τον ίδιο. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από αυτό που βιώνεις όταν ξέρεις πως έχεις βοηθήσει έναν άνθρωπο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση από το χαμόγελο που μπορείς και ζωγραφίζεις στο πρόσωπο ενός ανθρώπου. Σκέψου λίγο. Σκέψου ποιος είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις; Και σε ποιον; Άρχισε από μικρά πράγματα και προσπάθησε να το κάνεις συνήθεια. Μάθε να βλέπεις πέρα από τον εαυτό σου. Μάθε να νοιάζεσαι για τον διπλανό σου. Άρχισε να προσφέρεις ό,τι και όπου μπορείς. Άλλαξε την ζωή κάποιου και γίνε καλύτερος άνθρωπος.
Ο εθελοντισμός με την προσφορά σε συνδυασμό με την ομαδικότητα επιτυγχάνει τα εξής:
1 Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν τα κοινωνικά προβλήματα στη βάση.
2 Ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες.
3 Ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των πολιτών ιδιαίτερα των ενηλίκων
4 Αυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία.
5 Αποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση.
6 Οδηγεί στη εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστικής σε κοινωνία αλληλεγγύης.
7 Αποτελεί κίνητρο για την καλλιέργεια του άτυπου εθελοντισμού που καλύπτει στην βάση και με διακριτικότητα πολύ περισσότερες ανάγκες Τελικά η εθελοντική προσφορά είναι βασικός παράγων στην διαμόρφωση βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνιών αλληλεγγύης στον πλανήτη και κάθε δραστηριότητά του, ικανοποιεί έναν η περισσότερους από τους στόχους της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ