«Η σιωπή είναι συνενοχή»

0
1579

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τη δημοτική παράταξη Project για τη Δράμα


 

Η δημοτική παράταξη Project για τη Δράμα, διοργάνωσε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου εκδήλωση προκειμένου να τιμήσει την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Γυναίκες χωρίς φωνή» στον χώρο του παντοπωλείου «Κοιν.Σ.Επ. ΜΕ…ΝΟΥ».
Ομιλήτριες ήταν η κα Βασιλική Κασάπη, δικηγόρος Δράμας, γενική γραμματέας της ΓΥΝ.Ε.Δ.Ε και υποψήφια δημοτική σύμβουλος του Project για τη Δράμα που ανέπτυξε το θέμα «Η βία κατά των γυναικών – οι αλήθειες και η σιωπή της συνενοχής» και η κα Αρετή Μπατά, δικηγόρος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΓΥΝ.Ε.Δ.Ε. που ανέπτυξε το θέμα «Η έμφυλη βία κατά των γυναικών με αναπηρία».
Η υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης Project για τη Δράμα, κα Παρθένα Κιόρτεβε, μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι: «H δημοτική παράταξη Project για τη Δράμα πιστή στις εξαγγελίες της ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία από αυτή που ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι διοργάνωσε μια ακόμη θεματική εκδήλωση με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που είναι ημέρα παγκόσμια αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δεχθήκαμε μια πρόσκληση από το ΜΕ…ΝΟΥ και το Δημήτρη Μπόσκο και ανταποκριθήκαμε με χαρά σε αυτήν, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις κοινωνικές ευαισθησίες που έχουμε ως δημοτική παράταξη. Η 25η Νοεμβρίου, δεν είναι μια ημέρα γιορτής αλλά μια ημέρα υπενθύμισης της υποχρέωσης που έχουμε όλοι ώστε αυτό το πρόβλημα να το καταπολεμήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Η σιωπή είναι συνενοχή. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η βία κατά των γυναικών να περιοριστεί με κάθε δυνατό τρόπο. Για την παράταξή μας και για εμένα ως γυναίκα υποψήφια δήμαρχο αποτελεί προτεραιότητα το φαινόμενο αυτό και η στήριξη των κακοποιημένων γυναικών σε ένα δήμο που σήμερα δεν διαθέτει ούτε συμβουλευτικό κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών, ούτε ξενώνα στέγασης των γυναικών. Για εμάς αυτά αποτελούν προτεραιότητα».
Η κα Βασιλική Κασάπη είπε σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή στα «Χ»: «Δεχθήκαμε ως μέλη του ΔΣ της ΓΥΝ.Ε.Δ.Ε (Γυναικεία Ένωση Δικηγόρων Ελλάδας) της δημοτικής παράταξης Project για τη Δράμα και του «ΜΕ…ΝΟΥ» όπου έγινε η εκδήλωση προκειμένου να κάνουμε μια ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα της έμφυλης βίας. Τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια πολύ μεγάλη έξαρση στις γυναικοκτονίες και γενικότερα στην έμφυλη βία η οποία έχει αποκλειστικό στόχο της τη γυναίκα. Ως ΓΥΝ.Ε.Δ.Ε. αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το σωματείο προκειμένου με την επιστημονική μας ιδιότητα, να μπορέσουμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικά τις γυναίκες θύματα. Να βοηθήσουμε τις συναδέρφους που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις και να παρέμβουμε όσο το δυνατόν έγκαιρα σε διαβουλεύσεις και νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν ή να μεταρρυθμιστούν. Η εκδήλωση είχε στόχο την ενημέρωση του κόσμου. Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή μας και να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά…».
Η κα Αρετή Μπατά, δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της ΓΥΝ.Ε.Δ.Ε. τόνισε μεταξύ άλλων στα «Χ»: «Η βία τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί. Φέτος στην Ελλάδα έχουμε 16 γυναικοκτονίες. Προσωπικά μίλησα και για ένα πάρα πολύ καυτό θέμα που είναι η έμφυλη βία στις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία. Γι αυτό και η εκδήλωση λέγεται «Γυναίκες χωρίς φωνή». Διότι κινδυνεύουν και είναι θύματα οι μη ανάπηρες γυναίκες, τότε φανταστείτε τι γίνεται με ανάπηρα κορίτσια ή ανάπηρες γυναίκες που δεν μπορούν να μιλήσουν. Είναι σχεδόν πολλαπλάσια τα περιστατικά γυναικών και κοριτσιών αναπήρων που υφίστανται βία σε σχέση με τις μη ανάπηρες γυναίκες. Πρέπει να σταθούμε κοντά τους και να υποδείξουμε τρόπους για το πως ακριβώς θα μπορέσουμε να τους δώσουμε φωνή. Οι γυναίκες θα πρέπει να μην φοβούνται γιατί αυτά τα περιστατικά τα τρέφει ο φόβος…».
Ο πρόεδρος της Κοιν.ΣΕπ που λειτουργεί το παραδοσιακό παντοπωλείο – καφέ «ΜΕ…ΝΟΥ» κ. Δημήτρης Μπόσκος, ευχαρίστησε την κα Κιόρτεβε υποψήφια δήμαρχο της παράταξης Project για τη Δράμα, που ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης αλλά και τις δυο ομιλήτριες τις κ.κ. Βασιλική Κασάπη και Αρετή Μπατά.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ