Η σταδιακή κατάρρευση του διατηρητέου της Περδίκα ξανανοίγει τον διάλογο για την ανάγκη παρεμβάσεων

0
2021

– Γ. Καψημάλης: «Η Επιτροπή Ετοιμόρροπων το έχει κρίνει άκρως επικίνδυνο και κατεδαφιστέο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει ουδεμία παρέμβαση»
– Κ. Kαλαϊτζίδης: «Tα διατηρητέα κτίσματα αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Δεν μπορεί ο δήμος να είναι αδιάφορος».

Την ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του Δήμου Δράμας και να υπάρξει ενεργοποίησή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κατάρρευσης των διατηρητέων κτηρίων της πόλης εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την κατάσταση του διατηρητέου κτίσματος στη διασταύρωση των οδών Περδίκα και Αγίας Βαρβάρας, που αποκλείστηκε πρόσφατα με προειδοποιητικές κορδέλες, λόγω του κινδύνου που υπάρχει για τους διερχόμενους.
Όπως είπε ο κ. Καλαϊτζίδης ειδικά για το συγκεκριμένο κτήριο, με βάσει ΦΕΚ του 1993, είναι διατηρητέο και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο. Πρόσθεσε ότι λόγω των πολύ σοβαρών δομικών και στατικών προβλημάτων που έχει, ο δήμος πήρε την απόφαση να περιφράξει ένα μέρος του δρόμου ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για αυτοκίνητα και πεζούς από την πτώση των οικοδομικών υλικών. Ο κ. Καλαϊτζίδης κατέθεσε ερώτημα για το εάν αυτό είναι μια προσωρινή ή μόνιμη λύση αλλά και τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος Δράμας. Επίσης αναρωτήθηκε αν έχει βρεθεί και αν έχει ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του κτηρίου. Πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαιρία να ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση για το ποια είναι τα σχέδια και τα πλάνα του δήμου όσον αφορά τα ιστορικά και τα διατηρητέα κτίσματα που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πόλης. «Δεν μπορεί ο δήμος να είναι αδιάφορος. Ακόμη και αν πρόκειται για ιδιωτικές περιουσίες. Δεν μπορεί να τα αφήνει να πέφτουν. Είναι μια αδιαφορία απέναντι στην ιστορία μας… Πρέπει ο Δήμος Δράμας να μπει πολύ ενεργά σε αυτό το κομμάτι γιατί έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και αυτό είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννης Καψημάλης, είπε ότι για την διατηρητέα κατοικία της οδού Περδίκα έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες επίδοσης προς τους ιδιοκτήτες και πρόσθεσε: «Η υπηρεσία δόμησης έχει προβεί σε άμεση επίδοση όλων των δικαιολογητικών. Εμπλέκεται και η Αστυνομία που διαπίστωσε το πρόβλημα αλλά και η Δημοτική Αστυνομία που πήρε μέτρα, όπως και η Τεχνική Υπηρεσία που έκανε κλείσιμο του μισού οδοστρώματος. Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν είναι συνεργάσιμοι. Έχει ειδοποιηθεί η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων να ορίσει μια επιτροπή με τη μορφή του κατεπείγοντος, η οποία θα αποφασίσει τι πρέπει να γίνει για τις μετόπες ή για τα φέροντα στοιχεία του εξωτερικού κτίσματος. Η επιτροπή ετοιμόρροπων το έχει κρίνει άκρως επικίνδυνο και κατεδαφιστέο αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει ουδεμία παρέμβαση. Είναι διατηρητέο μνημείο και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καμία παρέμβαση χωρίς άδεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!