Αλέξανδρος Tσιαμπούσης στα «Χ»: Ηθική υποχρέωση του δήμου τα μηδενικά τέλη στην 19ης Μαΐου

0
1059

Σε μείωση 10% των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμος Δράμας

Ηθική υποχρέωση του Δήμου Δράμας είναι η απόφαση που λήφθηκε για μηδενικά δημοτικά τέλη το 2022 στην περιοχή της 19ης Μαΐου, στο διάστημα που διαρκούν τα έργα της ανάπλασης, τονίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο επικεφαλής της παράταξης “Project για τη Δράμα” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι κακώς δεν έγινε από πέρσι ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των επιχειρηματιών της περιοχής προκειμένου αυτοί να επωφεληθούν από την προηγούμενη χρονιά, θυμίζοντας ότι υπήρχε αντίστοιχη περσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την οποία δεν επωφελήθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γιατί ο Δήμος Δράμας δεν έβγαλε ποτέ πρόσκληση προκειμένου να προσέλθουν οι επαγγελματίες και να ζητήσουν να έχουν μηδενική αύξηση στη δημοτικά τέλη που πληρώνουν. Φέτος η Δημοτική Αρχή είπε ότι θα εκδώσει σχετική πρόσκληση για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, σημειώνει ο κ. Τσιαμπούσης, συμπληρώνοντας ότι: «Από τη στιγμή που ο δήμος έχει δυσκολέψει τη ζωή τους, τους έχει αλλάξει την καθημερινότητα, έχει αλλάξει τους τζίρους τους, οπότε πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί. Μπορεί η επιβάρυνση από την οποία απαλλάσσονται να μην είναι μεγάλη, αλλά έχει ένα ηθικό στίγμα».
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας αποφάσισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης να προχωρήσει και σε μειώσεις των δημοτικών τελών κατά 10% για όλα τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια. «Πρόκειται για μια απόφαση που ήταν αναγκαία, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που θα πλήξει πρώτα από όλα τα νοικοκυριά» επισημαίνει ο κ. Τσιαμπούσης, προσθέτοντας: «Το ότι πλήττονται τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση δεν σχετίζεται μόνο με την ενέργεια που καταναλώνουν τα ίδια. Η ενεργειακή κρίση μετακυλίεται και στο σούπερ μάρκετ αλλά και στα δημοτικά τέλη. Έτσι προσπαθήσαμε, τουλάχιστον στο κομμάτι των δημοτικών τελών να μην τους επιβαρύνουμε όσο γίνεται»
Όπως εξηγεί ο κ. Τσιαμπούσης, είναι σημαντικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, θυμίζοντας ότι η υπηρεσία του δήμου πρότεινε αρχικά αύξηση 12% αλλά έλεγε ότι μέσα υπάρχει η δυνατότητα να μην προβούμε στη συγκεκριμένη αύξηση λόγω της αύξησης των τετραγωνικών που θα γίνουν μέσω των δηλώσεων μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Η Δημοτική Αρχή αρχικά πρότεινε μηδενικές αυξήσεις, η παράταξη Πόλη+Ζωή πρότεινε μειώσεις αλλά δεν καθόρισε το ύψος και εμείς προτείναμε μείωση 5%. Ο κ. Μλεκάνης από την παράταξη Πόλη+Ζωή κατέθεσε στη συνέχεια μια πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%. Τελικά καταλήξαμε να προχωρήσουμε σε μείωση 10% αλλά όχι οριζόντια. Η μείωση του 10% αφορά τα νοικοκυριά. Επίσης αποφασίσαμε αύξηση 0% στα καταστήματα μέχρι 1.000 τμ. και αύξηση 5% σε καταστήματα άνω των 1.000 τμ».
«Πάντως τα νοικοκυριά που δήλωναν τα σωστά τετραγωνικά του σπιτιού τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα δουν τώρα όντως μείωση στα δημοτικά τέλη. Όσοι δήλωναν ψευδή τετραγωνικά, όχι μόνο μπορεί να μην δουν μείωση στα δημοτικά τέλη αλλά να δουν και αύξηση του ποσού που πρέπει να πληρώσουν» σημειώνει ο κ. Τσιαμπούσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ