Η ζωή κάτω από τους -12 βαθμούς δεν είναι εύκολη στο Νευροκόπι

0
540

Η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει ειδικά κίνητρα για τους ακρίτες που επιμένουν να κρατούν ζωντανό τον τόπο τους


Η ζωή κάτω από τους -12 βαθμούς Κελσίου δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για τους κατοίκους του Νευροκοπίου, ακόμη και αν έχουν αντιμετωπίσει χαμηλότερες θερμοκρασίες τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ευτυχώς ο παγετός των προηγούμενων ημερών που συνεχίζεται και στο λεκανοπέδιο δεν δημιούργησε προβλήματα στο οδικό δίκτυο όπως τόνισε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, σημειώνοντας ότι έγινε αρκετή ρίψη άλατος στους δρόμους με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα αυτής της μορφής.
Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν αγγίζουν μόνο το οδικό δίκτυο και την προσπελασιμότητά του αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων στο Νευροκόπι. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν ένα παρατεταμένο χειμώνα με τις ανάγκες που συνεπάγεται και τα αυξημένα έξοδα θέρμανσης. Παρότι η σημαντική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ειδικά για το Νευροκόπι θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν είναι. Το επίδομα θέρμανσης δεν είναι στο ύψος που θα έπρεπε, γι’ αυτό και η προσπάθεια του τοπικού δήμου όπως και της κοινότητας Νευροκοπίου στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται.
Βέβαια παρότι το κόστος θέρμανσης, ειδικά μετά τις φετινές μεγάλες αυξήσεις στις τιμές υγρών και στερεών καυσίμων αποτελεί μόνιμο βραχνά, εξίσου σημαντικά είναι και τα υπόλοιπα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα όταν ο υδράργυρος δείχνει πολύ κάτω από το μηδέν.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στα «Χ» επεσήμανε ότι την Τετάρτη το θερμόμετρο στο Νευροκόπι έδειξε κάτω από -12 βαθμούς Κελσίου και προσέθεσε: “Tα προβλήματα που προκύπτουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι πολλά. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους μας. Λόγω της θερμοκρασίας θα πρέπει να φροντίζουν καθημερινά να κρατούν ζωντανό το ζωικό τους κεφάλαιο. Το κόστος για θέρμανση αλλά και ζωοτροφές είναι αυξημένο και οι ίδιοι δεν έχουν τη στήριξη που θα έπρεπε αν και είναι απαραίτητο τα ζώα να είναι ενσταυλισμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα μηχανήματα δεν παίρνουν μπροστά γιατί οι μπαταρίες ή τα καύσιμα παγώνουν. Αλλά και οι υλοτόμοι της περιοχής δεν έχουν καμία σχέση με τους υλοτόμους στην υπόλοιπη χώρα. Λόγω του παρατεταμένου χειμώνα στο Νευροκόπι απέχουν από τα δάση και αυτό για τους ίδιους σημαίνει μειωμένο εισόδημα. Το δασαρχείο από την πλευρά του, τους υποχρεώνει να δώσουν προτεραιότητα στα καυσόξυλα τα οποία όμως τους αφήνουν πλέον πολύ μικρό κέρδος. Όσο για τους πατατοπαραγωγούς προσπαθούν να κρατήσουν τις πατάτες στις αποθήκες αλλά με την παγωνιά χρειάζονται πολλά χρήματα για τη συντήρησή τους. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά δυστυχώς το λεκανοπέδιο δεν ακούγεται στα κέντρα αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κάποιος τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν αν δεν ζήσει στο Νευροκόπι» τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου.
Αν στα παραπάνω βέβαια προσθέσει κανείς και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία, και την Παιδεία στο λεκανοπέδιο ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, μπορεί εύκολα να κατανοήσει γιατί οι νέοι δυσκολεύονται να παραμείνουν στην περιοχή, να παραμείνουν στον γεωργικό ή τον κτηνοτροφικό κλάδο, να στηρίξουν τα δικά τους όνειρα αλλά και παράλληλα να κρατήσουν ζωντανή της ακριτική αυτή περιοχή. Είναι φανερό ότι η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει ειδικά κίνητρα για να κρατήσει ζωντανές, περιοχές όπως το Νευροκόπι, να σκύψει και να λύσει χρόνια προβλήματα που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο και στο επάγγελμά τους, επειδή η ύπαιθρος πρέπει να παραμείνει ζωντανή αλλά επειδή αυτό το έχει ανάγκη η ίδια η πατρίδα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ