Παρεμβάσεις 1,2 εκατ. ευρώ αναμένονται στο «Αρχοντικό»

0
490

Ανακουφιστική η απόφαση για μακροχρόνια παραχώρηση 50 ετών με δυνατότητα παράτασης 10 ετών για τη διάσωσή του


Σημαντικές παρεμβάσεις υψηλού κόστους για την αποκατάσταση του “Αρχοντικού” στην οδό Περδίκα, την πρώην οικία Παμπούκα, θα πραγματοποιήσει η Δραμινή ΚΥΚΛΩΨ, προκειμένου να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το κτήριο που τα τελευταία χρόνια ανήκει στον ΕΦΚΑ και εμφανώς έχει υποστεί πολύ σημαντικές φθορές από την μακροχρόνια εγκατάλειψη.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν μετά την υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΚΥΚΛΩΨ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε ο ΕΦΚΑ στην συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ ανταποκρίθηκε σε αίτημα της ΚΥΚΛΩΨ το 2021, για την μακροχρόνια παραχώρηση του χώρου έναντι ανταλλάγματος αλλά με την προϋπόθεση η μακροχρόνια μίσθωση να φθάνει τα 30 χρόνια, κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει η ΚΥΚΛΩΨ που ζητούσε την παραχώρηση του χώρου για περισσότερα έτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που η συμφωνία για την παραχώρηση του «Αρχοντικού» δεν προχώρησε το καλοκαίρι του 2021.
Ακολούθησε σειρά επαφών με την διοίκηση του ΕΦΚΑ τόσο από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο όσο και από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο προκειμένου να βρεθεί σύντομα μία λύση στο θέμα της μίσθωσης του Αρχοντικού, με την παρέμβαση και της κυβέρνησης. Μάλιστα και το Δημοτικό Συμβούλιο εντός του 2021 ενέκρινε ψήφισμα σχετικό με την παραχώρηση του κτηρίου με μίσθωση από τον ΕΦΚΑ στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ» για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών και όχι 30, όπως όριζε η αρχική απόφαση του ΕΦΚΑ. Τον Σεπτέμβριο του ’22, πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα η καθοριστική και γόνιμη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον κ. Κωνσταντίνο Αποστολίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Raycap Α.Ε., ως εκπροσώπου του κου Θεοδωρίδη.
Πλέον όπως δείχνει η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ τελικά ο οργανισμός συναίνεσε στην παραχώρηση του «Αρχοντικού» για 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 10 ετών στην ΚΥΚΛΩΨ. Η ΚΥΚΛΩΨ έχει ζητήσει τον χώρο, προκειμένου να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες φθορές και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού που θα χρησιμοποιούν οι Δραμινοί πολίτες. Παράλληλα, σκόπευε να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ακινήτου για τη δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των «Χ», ο σχεδιασμός αυτός παραμένει.
Το «Αρχοντικό», όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι στη Δράμα, ήταν ιδιοκτησίας του καπνέμπορου Παμπούκα. Είναι ένα ακόμα δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. O σχεδιαστής του κτηρίου, Χρήστος Δημόπουλος, ήταν βοηθός του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, έργο του οποίου είναι και η εντυπωσιακή πολυώροφη καπναποθήκη της οδού Περδίκα, που προορίζεται για έδρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ