Ικανοποιητικές για τους κτηνοτρόφους οι φετινές τιμές στο γάλα

0
15126

Κ. Ακριτίδης στα «Χ»: «H αύξηση των τιμών φέτος υπήρξε γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των τυροκόμων»


Σε ένα «ξέφωτο» ανακούφισης, θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι της Δράμας, λόγω των πολύ καλών φετινών τιμών στην πώληση του προϊόντος, παρότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους είναι πάρα πολλά και εξακολουθούν να παραμένουν ανεπίλυτα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ανέφερε ότι: «Oι τιμές πώλησης του γάλακτος φέτος ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικές για τους παραγωγούς που έχουν παραγωγικά ζώα, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι ζωοτροφές, καθώς ο «Γιαρμάς» έχει φθάσει ακόμη και στο μισό ευρώ το κιλό ενώ είναι ακριβό είναι και το τριφύλλι που έχει φθάσει στα 30 λεπτά. Αυτά ισχύουν για τους κτηνοτρόφους που έχουν παραγωγικά ζώα, τα οποία μπορούν να δώσουν 1,5 κιλό γάλα ή παραπάνω. Φέτος οι τιμές στο γάλα ανέβηκαν στο 1,65 για το πρόβειο συμβατικό και πάνω από 1,70 το κιλό για το βιολογικό γάλα. Επίσης το γίδινο γάλα έχει φθάσει στο 1 ευρώ το κιλό το συμβατικό και 1,5 ευρώ το κιλό το βιολογικό γάλα. Πέρσι το συμβατικό πρόβειο γάλα είχε ξεκινήσει με 1,22 ευρώ το κιλό και έφθασε μέχρι 1.30 ευρώ το κιλό ενώ το βιολογικό πρόβειο γάλα είχε φθάσει μέχρι 1,40 ευρώ το κιλό. Το βιολογικό γίδινο γάλα πέρσι είχε πλησιάσει τα 90 λεπτά το κιλό.
Η αύξηση των τιμών φέτος υπήρξε γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των τυροκόμων και δεν μπορούν όπως λένε να εκπληρώσουν τις παραγγελίες στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό πιέζουν τους κτηνοτρόφους να αγοράσουν ζώα και μιλούν για βοήθεια προς τους παραγωγούς σε επίπεδο ζωοτροφών για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ουσιαστικά παρακαλούν τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν τα κοπάδια τους ενώ η κατάσταση έχει αντιστραφεί πλήρως σε σχέση με αυτά π ου ίσχυαν πριν από μια πενταετία, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.
Ωστόσο τα υπόλοιπα προβλήματα των κτηνοτρόφων παραμένουν. «Δυστυχώς οι ενισχύσεις μας δεν πήγαν καλά φέτος, με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του Δεκεμβρίου» λέει ο κ. Ακριτίδης και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλά παράπονα από τους συναδέλφους επειδή δεν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια στις περιφέρειες της χώρας. Σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη και η δική μας περιφέρεια στην οποία έχουμε τονίσει εδώ και 6 χρόνια να κάνει διαχειριστικά σχέδια. Μείναμε χωρίς βοσκοτόπια. Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν χάσει μέχρι και το 50% της εξισωτικής αποζημίωσης στα ζώα κάτι που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ασκηθεί τα τελευταία 6-7 χρόνια στην κτηνοτροφία. Μας ζητούν να παράγουμε, να μην κλείσουμε τις μονάδες μας και να μη φύγουμε μετανάστες, αλλά όταν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο υπουργείο και τις περιφέρειες για να έχουμε διαχειριστικά σχέδια και βοσκοτόπια μένουμε στο «θα». Αυτό αφορά και τις δυο κυβερνήσεις που προηγήθηκαν. Το αποτέλεσμα θα είναι η χώρα μας να πληρώσει και πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ».
Φέτος πάντως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τιμές των παραγωγών γάλακτος υπήρξε λόγω της αυξημένης ζήτησης μια εξισορρόπηση σε σχέση με την περσινή προβληματική περίοδο. Κανείς δεν γνωρίζει όμως τι θα γίνει με τις τιμές των αμνοεριφίων, την περίοδο του Πάσχα και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πολύ αισιόδοξοι με βάση τα όσα συνέβησαν την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο και την μη λήψη μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος όπως λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Φοβούνται δηλαδή ότι θα μείνουν αρχικά απούλητα τα ελληνικά αμνοερίφια και στο τέλος θα πουληθούν στη μισή τιμή όπως και πέρσι, με τη βοήθεια και των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων από τη Ρουμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!