Μια πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του «Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου με θέμα: «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας» στο Κάρς του Καυκάσου, της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του κ. Νίκου Κωνσταντινίδη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/12/2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταγράφει, τα αίτια μετανάστευσης από τον Πόντο και της εγκατάστασης των Ελλήνων oρθοδόξων χριστιανών στο Καρς επίσης την έξοδο από το Καρς με την συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ καθώς και ήθη και έθιμα. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς και συντόνισε η κ. Δημητριάδου Φανή, απόφοιτος Ιστορίας Εθνολογίας και πρόεδρος του συλλόγου. Η παρουσίαση έγινε από την κα Δήμητρα Πατρωνίδου διδάσκουσα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα βαλκανικών, Σλαβικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ. Αποσπάσματα ανέγνωσε η κ. Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ζωντανή ποντιακή μουσική και χορευτικά με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες.
Η κα Φανή Δημητριάδου, πρόεδρος του «Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι: «H πρωτοβουλία για την παρουσίαση του βιβλίου προέκυψε από τη συνεργασία του συλλόγου με την κα Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η οποία είναι καθηγήτρια ποντιακής διαλέκτου, η οποία μέσα από το βιβλίο παρουσιάζει ένα πραγματικό πλούτο που κατέγραψε σε διάστημα δέκα χρόνων έρευνας. “Ο πατέρας της επισκέφθηκε τρεις φορές το Καρς. Το βιβλίο περιέχει πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία. Δημιουργήθηκε έτσι μια βιβλιογραφία για καινούργιους μελετητές, ιστορικούς και λαογράφους». H κα Δημητριάδου κατά την εισήγησή της στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου τόνισε ότι Χριστιανοί Έλληνες του Πόντου, μετανάστευσαν από τον Πόντο στο Καρς και στη Ρωσία, παρόλα τα δυο σουλτανικά διατάγματα, ακριβώς λόγω της αδικίας που υπήρχε προς τον χριστιανικό πληθυσμό.
Μιλώντας στα «Χ» η συγγραφέας του βιβλίου κα Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, είπε ότι αυτό αφορά την περιοχή του Καρς και την σαραντάχρονη παραμονή των Ελλήνων Ποντίων. Όπως είπε: «Ήταν μια περιοχή για την οποία δεν υπήρχαν τόσα πολλά στοιχεία στη βιβλιογραφία. Δηλαδή απουσίαζε ένα βιβλίο για την ιστορία του Καρς και αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να το γράψουμε μαζί με τον πατέρα μου. Η συλλογή των στοιχείων που περιλαμβάνει το βιβλίο έγινε και μέσω συνεντεύξεων και απομαγνητοφωνήσεων αλλά και μαρτυριών που ήταν καταγεγραμμένες στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Καλαμαριάς, σε προγενέστερα βιβλία που προυπήρχαν ακόμη και από μικρά βίντεο που είχαν επιμεληθεί διάφοροι σύλλογοι για τα χωριά τους. Από το βιβλίο προκύπτουν και νέες πληροφορίες. Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από αυτό ανέκδοτα στοιχεία για τα χωριά τους και αυτό τους αγγίζει πάρα πολύ. Άλλοι πάλι μένουν στο πολιτικό – στρατιωτικό κομμάτι που αφορά όλη την ιστορία των Ποντίων στο Καρς. Ο καθένας έχει αποκομίσει διαφορετικά πράγματα».
Το βιβλίο «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας» στο Καρς του Καυκάσου, της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2021. Μέσα από αυτό μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για όλα τα χωριά του Καρς και τον πληθυσμό τους, αλλά και για τις περιοχές του Πόντου από τις οποίες προερχόταν.
[…] άρθρο«Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας» στο Καρς του Καυκάσου Επόμενο άρθροΟρισμός Αντιπεριφερειαρχών και […]