Οι δημότες εκπαιδεύονται στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

3
7167

Μια πρωτοβουλία από την παράταξη Project για τη Δράμα και το σύλλογο εθελοντών ΔΕΔΚΑ


Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ με χρήση αυτόματου απινιδωτή διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του δημαρχείου της Δράμας, η δημοτική παράταξη Project για τη Δράμα και ο σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ).
Η ενημερωτική συνάντηση αποδείχθηκε αρκετά χρήσιμη για αυτούς που την παρακολούθησαν αφού έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η εκπαίδευση έγινε με τη χρήση προπλασμάτων, αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών εκπαιδευτών του συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η υποψήφια δήμαρχος της παράταξης Project για τη Δράμα, κα Παρθένα Κιόρτεβε, είπε ότι η παράταξη κινητοποίησε τον σύλλογο ΔΕΔΚΑ, με τη σκέψη να κάνει ένα δώρο στους Δραμινούς για τις ημέρες των Χριστουγέννων, με μια ενημερωτική εκδήλωση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι. Συμπλήρωσε ότι: «Σκεφτήκαμε ότι ένα πολύ καλό δώρο θα ήταν να μάθουν όλοι να κάνουν ΚΑΡΠΑ και να χρησιμοποιούν τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Η σχέση μας με το σύλλογο ΔΕΔΚΑ είναι αλληλένδετη λόγω του κ. Αχιλλέα Παπαδόπουλου προέδρου του συλλόγου και δημοτικού συμβούλου του Project. Η εκδήλωση ήταν πολύ σημαντική και ανοικτή στο κοινό στο οποίο χορηγήθηκαν και βεβαιώσεις πιστοποίησης. Με τις εκδηλώσεις αυτές δείχνουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της παράταξής μας. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί οι ομάδες της παράταξης για την πραγματοποίηση κάποιων ακόμη δράσεων που δεν θα έχουν μόνο κοινωνικό χαρακτήρα με θέματα όπως τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την καθαριότητα, την ενέργεια και άλλα ζητήματα που αφορούν τους δημότες».
Ο δημοτικός σύμβουλος του Project και πρόεδρος του συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ) κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, επεσήμανε στα «Χ» ότι ο σύλλογος κλήθηκε από την παράταξη Project και την κα Παρθένα Κιόρτεβε για να δείξει τον τρόπο που γίνεται η Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και η χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία, που ήλθε αμέσως μετά τις «Ημέρες καρδιολογίας» στη Δράμα, όπου ακούστηκαν πολύ χρήσιμα πράγματα για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. «Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινήθηκε και η πρωτοβουλία του Project και της κας Παρθένας Κιόρτεβε, προκειμένου όσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο να μάθουν την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Πλέον μπαίνουν στην εκπαίδευση για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και οι παρατάξεις. Το ότι το Project θέλει να μάθει στους δημότες να μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο, στο σπίτι τους ή στην διπλανή πόρτα, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ταυτόχρονα ο κύκλος των εκπαιδεύσεων της τοπικής κοινωνίας στην ΚΑΡΠΑ και τη χρήση απινιδωτών συνεχίζεται από το σύλλογο ΔΕΔΚΑ και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από τις προσδοκίες μας. Σε λιγότερο από 6 μήνες έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 700 άτομα, μέσα στη Δράμα, σε δύσκολες συνθήκες, λόγω του covid και των ιώσεων. Όμως εμείς προχωράμε, γιατί αυτό που έχει τεθεί σαν σκοπός να εκπαιδεύσουμε τουλάχιστον τους μισούς Δραμινούς, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών θα πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα. Αυτό θέλει πολύ δουλειά. Ευτυχώς, χάρη και στους εθελοντές μας προχωράμε δυναμικά. Όπως προχωράμε και την προσπάθεια για την επανατοποθέτηση των απινιδωτών μέσα στη Δράμα σε σημεία που θα είναι καίρια και ουσιαστικά για τον ρόλο τους. Ταυτόχρονα προχωρούμε μια ακόμη προσπάθεια, αυτή της τοποθέτησης μηχανισμών ειδοποίησης υπηρεσιών όπως του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας, επάνω στους απινιδωτές, όταν αυτοί σηκωθούν από τη θέση τους. Η πρωτοβουλία αυτή που προήλθε από το σύλλογο ΔΕΔΚΑ, παρουσιάζει πανελλαδικό αλλά και πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της εξεύρεσης χρηματοδότησης».

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!