Ικανοποιητικές οι φετινές τιμές της πατάτας για τους παραγωγούς του Νευροκοπίου

0
19892

– «Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά από πλευράς τιμών» δηλώνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Νευροκοπίου
– Από 25 έως 35 λεπτά το κιλό, ανάλογα με το είδος, πωλούν οι παραγωγοί

Ξεκίνησε από τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν από το σύνολο των πατατοπαραγωγών του Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου, η συγκομιδή τής φετινής σοδειάς φθινοπωρινής πατάτας. Ήδη έχουν διαμορφωθεί και τα επίπεδα των φετινών τιμών πώλησης του προϊόντος προς τους εμπόρους.
Οι φετινές τιμές έχουν μάλλον απομακρύνει τις όποιες ανησυχίες για τη διάθεση της φετινής παραγωγής αφού διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 25 έως 35 λεπτών το κιλό ανάλογα με το είδος. Συγκεκριμένα οι λευκές πατάτες ξεκινούν από 25 λεπτά, η «σπούντα» κυμαίνεται στα 30 λεπτά περίπου και η κίτρινη πατάτα φθάνει έως και τα 35 λεπτά το κιλό.
Ο κ. Απόστολος Βέσμελης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι οι τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες από την περσινή χρονιά, η οποία όμως λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που διαμορφώθηκαν δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέτρο σύγκρισης. «Φαίνεται να ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά από πλευράς τιμών. Πέρσι οι τιμές της πατάτας είχαν ξεκινήσει από 20 λεπτά το κιλό και τελικά έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις να κυμαίνονται σε επίπεδα ακόμη και 10 λεπτών το κιλό ή και χαμηλότερα. Για τον λόγο αυτό υπήρξαν και οι αποζημιώσεις, οι οποίες τελικά πιστώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους παραγωγούς».
Η ζήτηση που υπάρχει μέχρι στιγμής για την πατάτα Νευροκοπίου, προέρχεται τόσο από τις αγορές της χώρας μας όσο και από χώρες του εξωτερικού όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Στην κατεύθυνση εξασφάλισης μιας ικανοποιητικής τιμής για τους παραγωγούς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η ομάδα των πατατοπαραγωγών της ΕΑΣ Δράμας.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου, ο οποίος παράλληλα είναι και αντιπρόεδρος της ομάδας των πατατοπαραγωγών της ΕΑΣ Δράμας, εξηγεί ότι η ομάδα κάνει και φέτος προσπάθεια να κρατήσει τις τιμές «στα επίπεδα που πρέπει» διευκρινίζοντας: «Όταν η ομάδα των πατατοπαραγωγών που αποτελείται από το 20-25% των παραγωγών της περιοχής, συντηρεί τις τιμές της σε κάποια επίπεδα, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιποι πατατοπαραγωγοί» και προσθέτει ότι η αύξηση του αριθμού των μελών της ομάδας των πατατοπαραγωγών είναι προς όφελος των αγροτών της περιοχής, στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε σχεδιάζεται και η επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων.
Επισημαίνεται ότι η πατάτα Νευροκοπίου, που περιλαμβάνει αρκετά είδη παράγεται από ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι παραγωγοί ασχολούνται πολλά χρόνια με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, γνωρίζοντας τις ανάγκες που έχει για φροντίδα κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό πέραν των άλλων γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για υπολειμματικότητες, και όχι μόνο, προκειμένου να εξασφαλιστεί τελικά ένα άριστο προϊόν για τον καταναλωτή, τόσο από πλευράς ασφάλειας στην κατανάλωσή του όσο και από πλευράς γεύσης και ποιότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ