Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κυλάει η φετινή χρονιά για βαμβάκι, ηλίανθο και πατάτα.
Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ κ. Κ. Σίμογλου.
Ικανοποιητική, πάρα τα προβλήματα που συνόδευσαν τη φετινή περίοδο ήταν για τους παραγωγούς του Νομού Δράμας, η φετινή καλλιεργητική περίοδος τόσο για το βαμβάκι, όσο και για άλλα γεωργικά προϊόντα όπως ο ηλίανθος και η πατάτα.
Σε ότι αφορά το βαμβάκι δεν προέκυψαν προβλήματα. Στο προχωρημένο στάδιο των καλλιεργειών βαμβακιού και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το πράσινο σκουλήκι, έχει ολοκληρωθεί η γενιά του Αυγούστου και δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου προσθέτοντας ότι στο σύνολο της καλλιέργειας βαμβακιού, έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι κάψες, παρότι ο βαθμός αυτή της διαδικασίας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Από τη στιγμή που θα ανοίξει ένα σημαντικό ποσοστό από τις κάψες, ακολουθεί το στάδιο της αποφύλλωσης, εάν απαιτείται, προκειμένου να διευκολύνεται η συγκομιδή που θα ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την αποφύλλωση η ΔΑΟΚ Δράμας συστήνει να γίνει εφαρμογή κατάλληλων αποφυλλωτικών σκευασμάτων κατά προτίμηση όταν το 40-50% των καρυδιών (κάψες) είναι ανοιχτά και εφόσον υπάρχει μεγάλο ποσοστό ώριμων καρυδιών (80-90%). Τα ώριμα καρύδια κόβονται δύσκολα με ένα μαχαίρι εξαιτίας των ανεπτυγμένων σπερμάτων και παρατηρείται τράβηγμα των ινών κατά το κόψιμο. Επίσης, τα σπέρματά τους εξωτερικά έχουν χρώμα καφέ, οι κοτυληδόνες διακρίνονται εύκολα και επιπλέον δεν παρουσιάζουν ζελατινώδη εμφάνιση στο κέντρο τους. Αν το 50-60% των καρυδιών είναι ανοικτά όμως τα ώριμα κλειστά καρύδια είναι λιγότερο από 70%, συνιστάται είτε η αναμονή του ανοίγματος του 70% τουλάχιστον των καρυδιών, είτε η εφαρμογή σκευάσματος που περιέχει ethephon για να επισπευσθεί η ωρίμαση και το άνοιγμα και στη συνέχεια να γίνει η εφαρμογή αποφυλλωτικού. Εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι τα σκευάσματα με δραστικές ουσίες carfentrazon ethyl, ethephon, pyraflufen ethyl.
Σε ότι αφορά την Εφαρμογή Ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποφυλλωτικά έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζονται με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία. Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται όταν αναμένεται θερμός καιρός τουλάχιστον για τρεις με τέσσερις ημέρες. Ο όγκος ψεκασμού πρέπει να είναι 50-60 λίτρα/στρέμμα. Θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων και επιβάλλεται η ανάγνωση των ετικετών. Επίσης οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν ημερολόγιο επεμβάσεων το οποίο και επιδεικνύεται σε κάθε έλεγχο.
Σε σχέση με την βακτηριακή σήψη του βαμβακιού αυτή αφορά φέτος μεμονωμένες περιπτώσεις και κυρίως στην περιοχή του Φωτολίβους όπου έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στους αγρότες από τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ για την μετασυλλεκτική σωμάτωση των υπολειμμάτων (όργωμα με αναστροφή). Ενώ ειδικά σε χωράφια που είχαν έντονο πρόβλημα έχει συσταθεί να μην καλλιεργηθεί βαμβάκι του χρόνου.
Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας, έχουν γενικά φυσιολογική εξέλιξη για τα ιδιαίτερα δεδομένα της χρονιάς. Οι θερμοκρασιακές συνθήκες του Αυγούστου δεν διέφεραν από τις αντίστοιχες του Ιουλίου. Παρατηρήθηκε επιτάχυνση ανάπτυξης και ωρίμασης των καρυδιών κατά το τελευταίο διάστημα.