Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Τι πρέπει να δηλωθεί και πότε

0
2038

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η φορολογική διοίκηση χτίζει αργά αλλά σταθερά την ηλεκτρονική υποδομή για να εντοπίζονται φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία αλλά δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.
Εντός του έτους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα έχει δημιουργηθεί η βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ θα έχουν περάσει και από τη Βουλή οι απαιτούμενες διατάξεις για την οικοδόμησή του.
Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κάθε φορολογούμενος θα έχει την ατομική του μερίδα, στην οποία θα καταγραφούν αυτόματα: όλα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο φορολογούμενος μαζί με την αντικειμενική αξία τους.
Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές, ουσιαστικά θα καταγραφεί η συνολική εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου, όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα που διαθέτει ένας φορολογούμενος.
Τα σχετικά στοιχεία θα ληφθούν από το αρχείο οχημάτων που διαθέτει η ΑΑΔΕ αλλά και τη φορολογική δήλωση, τα σκάφη αναψυχής που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος.
Τα στοιχεία θα ληφθούν από το σχετικό αρχείο που τηρεί η ΑΑΔΕ, τα αεροσκάφη που έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους στο Ε1, τα ετήσια εισοδήματά του, όπως εμφανίζονται στις φορολογικές του δηλώσεις.

Αναλυτικά τι θα δηλώνεται στο περιουσιολόγιο
Κάθε φορολογούμενος θα έχει την ατομική του μερίδα, όπου θα δηλώσει στην πρώτη φάση:
†- όλα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του μαζί με την αντικειμενική αξία τους
– †όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα που διαθέτει
– †τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη που έχει στην κατοχή του
– †τα ετήσια εισοδήματά του
Στη συνέχεια (εκτιμάται πως αυτό θα γίνει στη δεύτερη φάση του περιουσιολογίου, το 2020), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα «μαζέψει» τα στοιχεία για:
– †τις καταθέσεις που διαθέτει κάθε φορολογούμενος
– †τις πάσης φύσεως επενδύσεις σε κινητές αξίες που κατέχει ο φορολογούμενος, όπως είναι τα ομόλογα, οι μετοχές, οι προθεσμιακές καταθέσεις κ.ά.,
– †τα δάνεια που έχει λάβει ο φορολογούμενος και τα ποσά που δαπανά ετησίως για την εξυπηρέτηση ή την πλήρη απόσβεσή τους
– †τις τραπεζικές θυρίδες που έχει μισθώσει ο φορολογούμενος
Τέλος, στην τρίτη φάση (η οποία θα γίνει παράλληλα με τη δεύτερη φάση το 2020) οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν:
†- μετρητά στο σπίτι
– †πολύτιμα αντικείμενα, όπως πίνακες μεγάλης αξίας
– †χρυσό, που έχουν στην κατοχή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!