Διαρκής πληγή η ρύπανση στη Δράμα

0
1652

Ανοιχτή πληγή παραμένουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές στα διοικητικά όρια του Δήμου Δράμας αλλά και στον υπόλοιπο Νομό, με αποτέλεσμα την συνεχή περιβαλλοντική επιβάρυνση τής περιοχής και την διαιώνιση ενός προβλήματος που θα έπρεπε να είναι πλέον παρελθόν.

Με το θέμα των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών ασχολήθηκε για μια ακόμη φορά ο Δήμος Δράμας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα. Στην διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η χαοτική κατάσταση που υπάρχει σε επίπεδο εντοπισμού των παραβατών, σε εγκαταλειμμένες ιδιοκτησίες και υπαίθριους χώρους που δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Το θέμα τέθηκε από τον επικεφαλής και υπ. Δήμαρχο της παράταξης Project Δράμα 2020, κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση, ο οποίος μίλησε για τις διαστάσεις του προβλήματος όπως αυτό τίθεται από τους δημότες στην πόλη και τις κοινότητές της. Σημείωσε ότι μεταξύ άλλων υπάρχει σημαντικό πρόβλημα δημιουργίας ανεξέλεγκτης χωματερής στην περιοχή της περιφερειακής οδού του Ξηροποτάμου, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα ρύπανσης και στην περιοχή βόρεια της οδού Σίνα. Όπως είπε μάλιστα αργότερα στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Τσιαμπούσης, ο Δήμος θα έπρεπε να περιορίσει αφενός το πρόβλημα όχι μόνο να καθαρίζει τις παράνομες χωματερές αλλά να βρίσκει λύσεις (όπως με την μορφή επιβολής σημαντικών προστίμων στους παραβάτες) ώστε να σταματήσει το πρόβλημα και αφετέρου να λάβει υπόψη του ότι σύντομα θα καταλογίζονται πρόστιμα στον Δήμο για την ύπαρξη παράνομων χωματερών, τα οποία θα μετακυλίονται στους δημότες.
Για το ίδιο ζήτημα, ο Δημοτικός Σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Δράμας σε θέματα καθαριότητας κ. Τάσος Χατζηγιάννης είπε ότι τα σημεία όπου υπάρχουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές είναι γνωστά, ωστόσο παρότι οι υπηρεσίες του Δήμου τα καθαρίζουν, δυστυχώς μέσα σε διάστημα 1 – 3 μηνών η ρύπανση επανέρχεται και πολλές φορές σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ο ίδιος ανέφερε παραδείγματα ανεξέλεγκτων χωματερών όπως η περίπτωση του εργοταξίου στον δρόμο που οδηγεί από Νέα Αμισό προς τα Αμπελάκια. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο όπως είπε και δεν πρόκειται να εξαντληθεί, όπως επεσήμανε, με οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμος προγραμματίζει επεμβάσεις καθαρισμού αυτών των χώρων όταν ειδοποιηθεί, παρότι σύντομα οι ανεξέλεγκτες χωματερές επανέρχονται στην ίδια δυσάρεστη κατάσταση. Συμπερασματικά είπε ο κ. Χατζηγιάννης ο Δήμος Δράμας κάνει αυτό που πρέπει αλλά πρόκειται ουσιαστικά για ένα θέμα παιδείας…
Σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης βόρεια της οδού Σίνα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Δήμος παρενέβη με την υπηρεσία καθαριότητας στο σημείο όπου υπάρχει πρόβλημα και καθάρισε τον χώρο από τα απορρίμματα. Παρότι όπως είπε επρόκειτο για ιδιόκτητους χώρους στους οποίους ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει αλλά προχώρησε στον καθαρισμό με την βοήθεια της εισαγγελίας. Υπάρχουν ιδιοκτησίες για τις οποίες, όπως είπε ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, οι ιδιοκτήτες είτε βρίσκονται εκτός Δράμας, είτε έχουν φύγει από την ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος παρεμβαίνει για καθαρισμό και εφόσον κάποτε βρεθούν οι ιδιοκτήτες τότε θα γίνει και ο καταλογισμός του αντίστοιχου ποσού. Σε ότι αφορά κάποιες ετοιμόρροπες ή γκρεμισμένες ιδιοκτησίες, ο Δήμος βοηθά σε ένα βαθμό να απομακρυνθούν κάποια υλικά.
Ο Δήμος παρεμβαίνει σε ιδιοκτησίες όταν υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ