Ημερίδα για τις πληθυσμιακές τάσεις και την κατάσταση των πληθυσμών του αγριόγιδου και του αγριόχοιρου στην περιοχή μας

0
594

Θα πραγματοποιηθεί στην Αδριανή από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας


Ημερίδα με θέμα: «Πληθυσμιακές τάσεις και κατάσταση των άγριων οπληφόρων στη Δυτική Ροδόπη» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 18.30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τοπικής Κοινότητας Αδριανής από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας «Η Άρτεμις». Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι η δασολόγος και στέλεχος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κα Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο κ. Θεοφάνης Καραμπατζάκης, επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο ενός έργου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Leader.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κα Δήμητρα Παπαδοπούλου, στην διάρκεια της ημερίδας θα συζητηθούν θέματα όπως αυτό για την δυναμική του πληθυσμού του αγριόγιδου στο Νομό Δράμας, που αφορά έρευνα που πραγματοποιεί ο κυνηγετικός σύλλογος Δράμας και η ΚΟΜΑΘ από το 2009 περίπου. Θα γίνει δηλαδή μια αναδρομή των μετρήσεων που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, τις τάσεις του πληθυσμού του αγριόγιδου και τον εποικισμό περισσοτέρων περιοχών της Δράμας από τους πληθυσμούς του αγριόγιδου. Στη Ροδόπη υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς πληθυσμούς αγριόγιδου με κεντρικό πυρήνα το δάσος του Φρακτού στο νομό Δράμας όπως προκύπτει από την εκτίμηση του πληθυσμού και της δυναιμικής του είδους, τα στοιχεία της οποίας ανακοινώθηκαν στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο στην Έδεσσα στο τέλος του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των καταμετρηθέντων ατόμων αγριόγιδου στο Φρακτό, από το 2009 έως το 2016 κυμάνθηκε από 47 έως 148 άτομα ενώ ο πραγματικός πληθυσμός του είδους εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιος των ετησίως καταμετρημένων ατόμων. Το είδος χρησιμοποιεί τυπικά μέρη διαβίωσης, όπως υπαλπικά λιβάδια με βραχώδεις εξάρσεις, αλλά και μέρη με δασοκάλυψη. Το είδος βρέθηκε επίσης και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ροδόπης, στην Πρασινάδα, στο Όρος Φαλακρό και στην περιοχή του Μααρά – Αγίου Παύλου.
Στο Δάσος του Φρακτού της Δράμας βρίσκεται ένας σημαντικός πληθυσμός αγριόγιδων. Στο προσεχές μέλλον ο πληθυσμός αυτός αναμένεται να παραμείνει σταθερός, όπως προκύπτει από τους δημογραφικούς δείκτες. Οι πληθυσμοί του Φρακτού και πιθανόν και άλλοι της βουλγάρικης πλευράς, έχουν εποικίσει και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ροδόπης (Τσουκάλι, Πρασινάδα, Λεπίδας, Λυκόπουλο, Μεγάλο Λιβάδι). Ένας σημαντικός πληθυσμός του είδους βρίσκεται στο Όρος Φαλακρό. Ο πληθυσμός του Δυτικού Φαλακρού (Αγ. Παύλος – Μααράς) βρίσκται σε ιδιαίτερα χαμηλά υψόμετρα, γεγονός που αποτελεί «παράδοξο» για τις μέχρι σήμερα επιστημονικές γνώσεις. Στη Δυτική Ροδόπη, το είδος συναντάται να διαβιεί σε μικρές ομάδες, σε αμιγές δασογενές περιβάλλον, που δε συνιστά τυπικό μέρος διαβίωσης του είδους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!