Ισχυρό ενδιαφέρον για τα 3 εκ. € του Leader

Φαίνεται ότι υπερκαλύπτεται μέχρι στιγμής το διαθέσιμο ποσό επιδοτήσεων για ιδιωτικά έργα στη Δράμα

0
2114

Yπερκαλύπτεται τουλάχιστον από πλευράς ενδιαφέροντος των υποψηφίων επενδυτών μέχρι στιγμής το ποσό των 3.076.000,00 ευρώ που διατίθεται μέσω του προγράμματος leader για ιδιωτικές επενδύσεις όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων υπήρξε ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και όχι μόνο.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ενδιαφερόμενους θα εκδηλωθεί μετά το πέρας των εκλογικών διαδικασιών που μεσολαβούν στα τέλη Μαΐου.
Τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 9/5/2019 προηγήθηκε ενημερωτική συνάντηση που έγινε για τους μελετητές και τα γραφεία συμβούλων στον 2ο όροφο του Επιμελητηρίου Δράμας με θέμα την 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Μέτρου 19.2 «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜE ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD) – LEADER» ΠΑΑ 2014 -2020. Εκεί αναλύθηκαν οι οι δράσεις της προκήρυξης (συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 3.076.000 €), η Πρόσκληση και τα Παραρτήματα της, όπως επίσης και ο οδηγός συμπλήρωσης της αίτησης στήριξης στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.
Η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. πραγματοποίησε επίσης ενημερωτικές συναντήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους Δράμας, Παρανεστίου, Προσοτσάνης, Νευροκοπίου και Δοξάτου προκειμένου να ενημερώσει για το πρόγραμμα.
Οι αιτήσεις άρχισαν να κατατίθενται στις 10 Απριλίου και η περίοδος που έχουν στην διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι λήγει στις 5 Ιουλίου του 2019 ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει παράταση.
Μέσω του προγράμματος δίνονται ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων σε όλους τους τομείς της Ιδιωτικής Οικονομίας που μπορούν να υλοποιηθούν στον Νομό Δράμας πλην της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας.
Μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής.
Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις εφαρμόζονται στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER Νομού Δράμας, δηλαδή στο σύνολο των Δήμων Δοξάτου, Κάτω Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης και Δράμας εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας. Κατ’ εξαίρεση, εντός της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, επιτρέπεται η υλοποίηση πράξεων στους οικισμούς: Αμπελάκια, Νέα Σεβάστεια και Ταξιάρχες – Τιμόθεος.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται ενδεικτικά σε 3.076.000,00
Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο με τη μορφή επιχορήγησης και το ύψος της υπολογίζεται βάσει των επιλέξιμων δαπανών. Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000 € για πράξεις που αφορούν σε υποδομές ή/ και εξοπλισμό και τις 100.000€ για άυλες πράξεις. Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει πράξη με προϋπολογισμό στα συγκεκριμένα όρια. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας πράξης αποτελεί η διαθεσιμότητα των πόρων της πρόσκλησης. Σε περίπτωση χρήσης του καθεστώτος de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), η μέγιστη δημόσια δαπάνη μπορεί να ανέλθει στις 200.000€ στην τριετία συναθροίζοντας και τυχόν ενισχύσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν, από άλλα μέτρα που υπάγονται στο καθεστώς de minimis, σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ