Ισχυρό το ενδιαφέρον για φυσικό αέριο στον Δήμο Προσοτσάνης

0
4238

Σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του Δήμου για την επιτάχυνση της διανομής του αερίου στην περιοχή
Μιλάει στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχύνει την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Προσοτσάνης προχωρά ο τοπικός Δήμος, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη συγκέντρωση υπογραφών εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους κατοίκους του Δήμου Προσοτσάνης, ώστε, πέραν των άλλων, ο Δήμος να διεκδικήσει και επιπλέον σχετική χρηματοδότηση. Έτσι, καλεί όσους ενδιαφέρονται να υπογράψουν συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου ή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στο έγγραφο που βρίσκεται στα κοινοτικά καταστήματα.
Για την προσπάθεια αυτή ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης δήλωσε στα «Χ» ότι στόχος είναι να καταγραφεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς των κατοίκων μιας και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία. «Ως Δήμος θα χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις υπογραφές, προκειμένου να δείξουμε στην πολιτεία ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον στην περιοχή μας. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου μας με φυσικό αέριο για οικιακή χρήση είναι πολύ σημαντική».
Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασιάδης, στον σχεδιασμό διανομής του φυσικού αερίου έχουν προταχθεί μόνο οι πρωτεύουσες των νομών. Ωστόσο, ο Δήμος Παρανεστίου έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το φυσικό αέριο υπάρχει ήδη στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης και αυτό εφάπτεται με το οικιστικό μέρος της περιοχής. Παράλληλα, το φυσικό αέριο υπάρχει ήδη έξω από την Πετρούσα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ υπάρχει και βανοστάσιο φυσικού αερίου μέσα στο Φωτολίβος εδώ και 12 ή 13 χρόνια. Επιπλέον, το φυσικό αέριο περνά ήδη έξω από τη Μαυρολεύκη. Αυτές οι τέσσερις περιοχές δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον δήμο, αφού χωρίς ιδιαίτερο κοστολόγιο μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο και για οικιακή χρήση.
«Το δίκτυο που θα απαιτηθεί για τις οικιακές συνδέσεις, είμαστε αποφασισμένοι, εμείς ως Δήμος, ή να το αναλάβουμε ακόμη και με δικούς μας πόρους ή να ενταχθούμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να το υλοποιήσουμε. Όμως όλα αυτά εξαρτώνται και από το μέγεθος της εκδήλωσης ενδιαφέροντος του κόσμου. Δηλαδή ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να δούμε ότι και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων το επιθυμεί».
Το ενδιαφέρον των δημοτών της Προσοτσάνης, πάντως, φάνηκε ότι είναι πολύ μεγάλο από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του Δήμου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, κάτι που το απέδωσε στη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης όπου οι κλιματολογικές συνθήκες απαιτούν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των κατοίκων για θέρμανση τον χειμώνα. «Ένα νοικοκυριό για να περάσει τον χειμώνα στην περιοχή μας πρέπει να καταβάλλει για θέρμανση 1500-2500 ευρώ τον χρόνο. Αν ο μισθός ενός αμειβόμενου είναι 1000 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο και το εισόδημα του ετησίως είναι 12000 ευρώ, η δαπάνη για θέρμανση αποτελεί σημαντικό μέρος του εισοδήματός. Εμείς λοιπόν ως Δήμος θέλουμε να δώσουμε στους κατοίκους της περιοχή μας περισσότερα κίνητρα για να παραμείνουν εδώ και δυνατότητες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους. Πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη μας ότι, με βάση τον σχεδιασμό για τη διανομή του αερίου, προτεραιότητα έχουν οι μόνο οι πρωτεύουσες των Νομών. Αυτό δημιουργεί ένα μειονέκτημα στους περιφερειακούς Δήμους και μπορεί να ωθήσει νέα ζευγάρια να μετακινηθούν προς τους μεγαλύτερους Δήμου, όπου οι δυνατότητες διαβίωσης θα είναι καλύτερες όπως και μικρότερο το ετήσιο κόστος λόγω φυσικού αερίου. Ο Δήμος μας πρέπει να διαβλέπει τα γεγονότα και να μην τα ακολουθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρωτοβουλία μας για την επιτάχυνση της διανομής φυσικού αερίου στον Δήμο Προσοτσάνης. Έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή. Το αέριο που αποτελεί τη φθηνότερη μορφή ενέργειας δεν χρησιμοποιείται μόνο για θέρμανση αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μικρές επιχειρήσεις και να τις καταστήσει ευκολότερα βιώσιμες με μικρότερο κόστος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ