– Γ. Γεωργιάδης στα «Χ»: «Κάποιοι θα πρέπει να αφήσουν τον φαρισαϊσμό. Εάν δεν είμαστε εμβολιασμένοι, το επόμενο κύμα θα έρθει και πιθανόν να είναι βαρύτερο»
– Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: «Αναγκαιότητα η άμεση υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και την ανάγκη υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και άλλοι τέσσερις Ιατρικοί Σύλλογοι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της περιοχής μας, αποφασίσθηκε να προταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, καθώς αυτό είναι επιβεβλημένο.
Εξηγώντας τη θέση αυτή των Ιατρικών Συλλόγων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης σημείωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι οι υγειονομικοί είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να στηρίζουν τη δημόσια υγεία, πολύ περισσότερο όταν αυτό το κάνουν ήδη οι απλοί πολίτες που συντάσσονται με το σύνολο και συμμετέχουν στον εμβολιασμό. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συλλογική ανοσία. Το θέμα του εμβολιασμού σχετίζεται και με την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.
«Ως γιατροί γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να προφυλάξουμε κυρίως αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Βλέπω, και αυτό είναι που με θλίβει, ότι, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο περάσαμε τα πάνδεινα στη Δράμα, είμαστε ανάμεσα στους 4 τελευταίους νομούς που υπολείπονται στους εμβολιασμούς. Κάποιοι θα πρέπει να αφήσουν τον φαρισαϊσμό τους. Εάν δεν είμαστε εμβολιασμένοι, τότε το επόμενο κύμα θα έρθει και πιθανόν να είναι βαρύτερο. Θεωρώ ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να είναι εμβολιασμένες. Αν οι υγειονομικοί δεν είναι εμβολιασμένοι, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μετάδοσης του ιού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στα «Χ» ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο οποίος δουλεύει στο ιατρείο του και δεν θέλει να εμβολιαστεί, να κλείσει το ιατρείο του μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Αν δουλεύει στο Νοσοκομείο, να πάρει αναγκαστική άδεια και να επιστρέψει όταν τελειώσει η πανδημία».
Θα πρέπει, σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, να αρχίσουν να σέβονται κάποιοι την επιστήμη του Ιπποκράτη και όχι ορισμένους που προβάλλονται στα ΜΜΕ και αναφέρουν αστήρικτες θεωρίες για να αποκτήσουν απλώς δημοσιότητα, και κατέληξε: «Δεν μπορώ να ακούω γιατρό να λέει “μην κάνεις το εμβόλιο”, προβάλλοντας ως ισχυρισμούς διάφορα παραμύθια».
Η ανακοίνωση των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ
Σημειώνεται ότι στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν για το ίδιο θέμα οι πέντε Ιατρικοί Σύλλογοι της περιφέρειάς μας, από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, αναφέρουν επί λέξη:
«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας από την αρχή της πανδημίας, καταθέταμε προτάσεις για τη σωστή και έγκαιρη πρόληψη της Covid-19.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των Προέδρων, αποφασίσθηκε ομόφωνα να προταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων.
Η αναγκαιότητα της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε Ιατρούς, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών συνανθρώπων μας είναι επιβεβλημένη.
Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για το φθινόπωρο ίσως αποβεί μοιραία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να συνεχίσει να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους.
Η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιθανότατα θα επικρατήσει σύντομα στην πατρίδα μας.
Η ευθύνη των επιστημόνων Υγείας αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στις προαναφερθείσες δομές απέναντι στους νοσηλευόμενους είναι καθοριστική και αυτοπροσδιορίζει την ιδιότητά τους.
Η αφθονία σε αξιόπιστα και ασφαλή εμβόλια είναι προάγγελος ευημερίας για τη χώρα μας.
Ο εμβολιασμός σώζει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία ανά τους αιώνες.
Ο εμβολιασμός θα χαρίσει την ελευθερία σε εμάς αλλά και στους ευαίσθητους συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας. Ο εμβολιασμός, η πρωτογενής πρόληψη, είναι δικαίωμα αλλά και υποχρεωτική πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».