Καρδιακή ανακοπή – Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

0
4369

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

 

Μέρος Α’

Η καρδιακή ανακοπή, η παύση της λειτουργίας της καρδιάς, αποτελεί ακραία αλλά και συχνή εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, της πάθησης των αγγείων της καρδιάς που πλήττει ως αληθινή μάστιγα τον σύγχρονο Δυτικό κόσμο, καθώς και του συνόλου των καρδιοπαθειών. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, η καρδιαγγειακή νόσος ενοχοποιείται για τον θάνατο τουλάχιστον 40% των προσώπων ηλικίας μικρότερης των 75 ετών, με αρχική εκδήλωση την καρδιακή ανακοπή σε ποσοστό 25%. Ο αιφνίδιος θάνατος συνιστά τραγική έκφραση της επελθείσας καρδιακής ανακοπής σε πρόσωπο με αμβληχρά, πρόσφατα ή και χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα.
Περίπου 700.000 καρδιακές ανακοπές λαμβάνουν χώρα ανά έτος στην Ευρώπη, ήτοι μία καρδιακή ανακοπή κάθε 45 δευτερόλεπτα. Ανάμεσά τους, 275.000 περιπτώσεις ετησίως λαμβάνουν χώρα σε έξω-νοσοκομειακό χώρο, ενώ στους νοσηλευομένους μόλις το 4-10% των θυμάτων επιβιώνουν και παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομείο. Δικαιολογημένα, στα οργανωμένα συστήματα υγείας η πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής κατέχουν προεξάρχουσα θέση. Η εφαρμογή Βασικής ΚαρδιοΠνευμονικής Αναζωογόνησης (Β.ΚΑΡ.Π.Α.) και η αναπόσπαστη κατάλληλη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή (χρήση AED, Automated External Defibrillator) από παρευρισκόμενους είναι ζωτικής σημασίας πριν την άφιξη εξειδικευμένης βοήθειας, καθώς η έγκαιρη αναζωογόνηση και η άμεση απινίδωση εντός 1-2 λεπτών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα >60% επιβίωση. Αντίθετα, μετά από καθυστέρηση 4 ή 5 λεπτών, η επιβίωση ελαττώνεται από 15 έως 40%, και μετά από 10 λεπτά ή περισσότερο το 95% των προσώπων καταλήγουν. Η δυσμενής επίδραση του χρόνου στην επιβίωση συνίσταται σε μείωση αυτής κατά 8-10% για κάθε λεπτό που περνάει.
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αναγνωρίζεται ως η ύστατη ουσιαστική και στοχευμένη παρέμβαση, με σκοπό τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής στο μεταίχμιο της καρδιακής ανακοπής.
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση εισάγει συγκεκριμένη αλληλουχία ενεργειών για την αποτροπή του θανάτου, με αναθεώρηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συμφωνία με τη στηριζόμενη σε αποδείξεις ιατρική πράξη. Κατά συνέπεια, υιοθετείται η βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή (AED, Automated External Defibrillator) που απευθύνεται σε εκπαιδευμένους πολίτες και εθελοντές και η εξειδικευμένη αναζωογόνηση που διενεργείται από εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσηλευτές. Κομβικό σημείο αποτελεί η διάγνωση της καρδιακής ανακοπής, με κριτήριο την απουσία φυσιολογικής αναπνοής.
Η βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (Β.ΚΑΡ.Π.Α., BLS, Basic Life Support) είναι η οργανωμένη προσπάθεια του εκπαιδευμένου ανθρώπου να διασώσει τη ζωή του συνανθρώπου του. Χωρίς ειδικά μέσα, με μόνο βοήθημα τα χέρια του, η προσπάθεια αποσκοπεί να διατηρηθούν οι ζωτικές λειτουργίες με εναλλαγή θωρακικών συμπιέσεων που υποκαθιστούν στοιχειωδώς την κυκλοφορία και εμφυσήσεων – «φιλί της ζωής», που αναπληρώνουν την αναπνευστική λειτουργία σε αναλογία: 30 θωρακικές συμπιέσεις προς 2 εμφυσήσεις. Οι θωρακικές συμπιέσεις συνίστανται σε άσκηση σταθερής πίεσης με εφαρμογή των χεριών του διασώστη το ένα πάνω στο άλλο τεντωμένα στο κέντρο του θώρακα του θύματος. Κάθε εμφύσηση αέρα γίνεται σφραγίζοντας τα χείλη του θύματος με τα χείλη του διασώστη. Η χρήση μάσκας με μονόδρομη αγωγή αέρα από τον διασώστη στο θύμα της καρδιακής ανακοπής παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης του φιλιού της ζωής σε έναν άγνωστο.
Επιδιώκεται η χορήγηση 100-120 θωρακικών συμπιέσεων και 10-12 αναπνοών ανά λεπτό. Επί απροθυμίας χορήγησης εμφυσήσεων, ακόμα και για αισθητικούς λόγους, συνιστάται η επιμονή σε μεμονωμένες και ποιοτικές θωρακικές συμπιέσεις αδιαλείπτως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!