Κατά πλειοψηφία πέρασε η 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας

0
3146

Ενστάσεις για τις παλαιότερες οφειλές του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε με τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης, η 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας για το 2020. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η διάθεση πόρων από χρήματα του Δήμου Δράμας στο ποσοστό που του αναλογεί, για την υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση που κράτησαν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρέπει να σημειωθεί ότι η παράταξη “Πόλη+Ζωή” δεν ψήφισε την αναμόρφωση που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή, αλλά στήριξε τη δική της εναλλακτική πρόταση που μειοψήφησε. Η παράταξη “Project Δράμα 2020” υπερψήφισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού θεωρώντας ότι είναι αναγκαία για την υλοποίηση της σύμβασης χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η παράταξη “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” καταψήφισε, ενώ η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” ψήφισε λευκό και η παράταξη “Προοπτική για τη Δράμα” υπερψήφισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Μιλώντας στα “Χ” ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Πόλη+Ζωή”, κ. Μιχάλης Μλεκάνης, είπε ότι “η επιχορήγηση του Δήμου για την διοργάνωση του Φεστιβάλ, που αντιστοιχεί στο ποσοστό της συμμετοχής του στην προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό κωδικό. Τα χρήματα μπορούσαν να ληφθούν από την υπάρχουσα, καταχωρημένη, στον προϋπολογισμό επιχορήγηση του Δήμου προς το Φεστιβάλ. Είτε υπήρχε η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε όχι, τα χρήματα για την διοργάνωση υπήρχαν. Η δική μας πρόταση προέβλεπε, το μισό ποσό να ληφθεί από την υπάρχουσα επιχορήγηση και το άλλο μισό μέσα από την αναμόρφωση καθώς και από άλλους κωδικούς και να μην αφαιρεθούν χρήματα από την διοργάνωση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων όπως και χρήματα για την τουριστική προβολή του Δήμου. Θεωρούμε ότι αυτές οι δαπάνες πρέπει να παραμείνουν στον προϋπολογισμό. Τελικά αφαιρέθηκαν 15.000 ευρώ από την τουριστική προβολή, 100.000 ευρώ από την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και περίπου 20.000 ευρώ από την διοργάνωση κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων”. Η εναλλακτική πρόταση της παράταξης Πόλη+Ζωή δεν υιοθετήθηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020”, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, δήλωσε στα “Χ” για το θέμα συζήτησης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού: “Είχαμε, ως παράταξη, αμφιβολίες σε σχέση με τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Μας αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού ότι η αναμόρφωση γίνεται προκειμένου ο Οργανισμός να συμμετάσχει στην σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και να πληρωθούν παλαιότερα χρέη της περιόδου 2012 – 2013. Υπερψηφίσαμε μεν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού με την παρατήρηση όμως ότι η αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών έπρεπε να έρθει ως ξεχωριστός κωδικός ώστε να υπάρχει ανάλυση της κατάστασης και το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει πλήρη γνώση.

Για το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” κ. Στέργιος Ηλιόπουλος σημείωσε μιλώντας στα “Χ”: Στην συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού η Δημοτική Αρχή έφερε και μία συμπληρωματική τροποποίηση για επιπλέον χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Οργανισμού. Επειδή αυτό τέθηκε ενιαία με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού αναγκαστήκαμε να καταψηφίσουμε. Ο λόγος είναι ο εξής: Πρέπει να δοθούν 225.000 ευρώ στον Πολιτιστικό Οργανισμό για την σύμβαση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα είχαν προϋπολογιστεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό. Αν δεν είχαν προϋπολογιστεί ήταν λάθος του Οργανισμού. Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταλάβαμε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα κατευθυνθούν μόνο για την διοργάνωση του Φεστιβάλ αλλά ένα μεγάλο μέρος τους θα κατευθυνθεί σε οφειλές από παλαιότερα έτη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των ανωτέρω στο σημερινό φύλλο των “Χ” στα περίπτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ