Κατάργηση Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

1
3856

Με πρωτοβουλία του βου­λευτή Ροδόπης Τάκη Χαρίτου και τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλου Ξανθόπουλου, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προο­δευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση καλώντας τον Υπουρ­γό Δικαιοσύνης να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτη­νής, καθώς και ποιος είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Διοικητικών Εφετείων της χώρας.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της νέας χωροταξίας των διοι­κητικών δικαστηρίων της χώ­ρας, που περιλαμβάνεται στην έρευνα του Οργανισμού Έρευ­νας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις με τίτλο «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα-Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστη­μα», προτείνεται η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κο­μοτηνής.

Η ανησυχία είναι έντονη γιατί δεν πρόκειται απλά για μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2019,αλλά για ένα σχεδια­σμό που η υλοποίησή του είναι σε εξέλιξη, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ως ειλημμένη από­φαση προς άμεση υλοποίηση.

Οι λόγοι των οποίων γίνεται επίκληση για την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κο­μοτηνής, είναι ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως με τον αριθμό των δι­καστών που υπηρετούν. Πρό­τυπα όμως που δεν λαμβάνο­νται υπόψη, όταν πρόκειται για άλλα Διοικητικά Εφετεία όπως των Ιωαννίνων, των Χανίων και της Λάρισας, με ανάλογο αριθμό δικαστών, τα οποία όμως διατηρούνται με την επί­κληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Είναι οξύμωρο σε μια πε­ριοχή όπως η Θράκη, που όφειλαν κατεξοχήν να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, να οδηγείται το Διοικητικό Εφε­τείο Κομοτηνής σε κατάργηση. Όταν μάλιστα εξυπηρετεί μια ευρεία ακριτική περιοχή με ιδιαίτερα γεωοικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξυπηρετεί περιοχές από τον Έβρο έως την Καβάλα και στε­γάζεται στο νεόδμητο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής με εξαιρετι­κές υποδομές.

Ο σχεδιασμός αυτός με βάση την διαίρεση της χώρας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, με την κατάργηση του Διοικη­τικού Εφετείου Κομοτηνής, θα σημάνει την υπαγωγή του στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλο­νίκης. Γεγονός που θα κατα­στήσει δύσκολη έως ανέφικτη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πολιτών λόγω απόστασης και οικονομικής δυσπραγίας και ουσιαστικά θα αποτελέσει άρνηση δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη, όπως είναι η υπο­χρέωση της πολιτείας.

Επειδή, φαίνεται ότι βρίσκε­ται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της κατάργησης του Διοικη­τικού Εφετείου Κομοτηνής με αναφορά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επειδή, αν υπάρχει μια πε­ριοχή που όφειλε να εξαιρε­θεί από αυτά λόγω εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αυτό είναι το Διοικητικό Εφετείο της Κο­μοτηνής.

Επειδή, η υπαγωγή στο Διοι­κητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλων των διοικητικών υποθέ­σεων της περιοχής θα κατα­στήσει δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στο δικαίωμα της δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιος είναι ο επανασχεδια­σμός του χάρτη των Διοικητι­κών Εφετείων της χώρας και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτη­νής;

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!