Προτάθηκαν ονοματοδοσίες οδών και για τους Γιώργο Καραϊβάζ και Μανώλη Γλέζο από διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις
Πρόταση για την ονοματοδοσία δρόμου της πόλης, ως οδό ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Εξήγησε ότι ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, που απεβίωσε το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλη ηλικία αφήνοντας όλη του την περιουσία στο κράτος, υπήρξε μεγάλος ευπατρίδης. «Νομίζω ότι η Δράμα μπορεί και θα πρέπει να τον τιμήσει με την ονοματοδοσία κάποιας οδού» πρόσθεσε ο κ. Τσιαμπούσης.
Μετά την πρόταση του κ. Τσιαμπούση, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος κατέθεσε επίσης πρόταση να γίνει στον Δήμο Δράμας ονοματοδοσία οδού για τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα, οι οποίοι κατέβασαν το σύμβολο του ναζισμού από την Ακρόπολη. Πρόσθεσε δε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει αυτό και μετά θα πρέπει να δούμε τον κάθε ευπατρίδη και το πως απέκτησε χρήματα για να γίνει αυτό που έγινε.
Ο κ. Κοσμάς Καλαιδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», είπε ότι η παράταξή του δεν έχει αντίρρηση να υπάρξουν ονοματοδοσίες προς τιμήν των ευεργετών αλλά δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρόταση του κ. Ηλιόπολου. Πρόσθεσε ότι μετά τον άδικο θάνατο του Δραμινού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που δολοφονήθηκε πρόσφατα, η παράταξή του θα προτείνει την ονοματοδοσία της πλατείας Καλλιφύτου σε πλατεία Γιώργου Καραϊβάζ.
Η συμβολή του Ιάκωβου Τσούνη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Σε ότι αφορά τον Ιάκωβο Τσούνη που εξέπνευσε το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, με το αξίωμα του Υποστράτηγου επί τιμή που του απονεμήθηκε από την πολιτεία αξίζει να σημειωθεί ότι γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Όπως ανέφερε μάλιστα το ΓΕΕΘΑ, ήταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Σε ηλικία 16 ετών κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν ο νεότερος παλαίμαχος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με διεθνή αναγνώριση.
Ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία. Είχε διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.
Η συμβολή του Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαχρονική και τεράστια. Προσφάτως και μεταξύ άλλων, με δωρεές του έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια 60 ελαστικών λέμβων (7 – 10 ανδρών) για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και έχουν ανακαινισθεί πτέρυγες κλινικών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Ως τελευταία πράξη αγάπης, στήριξης και αφοσίωσης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.
Για την συνολική προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες: Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως, Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως, Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ, Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βαθμός Υποστρατήγου Επί Τιμή, Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε στον Ιάκωβο Τσούνη το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, για τη σημαντική προσφορά του, ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.