Κατεδαφίσεις σε παράγκες & κατοικίες στον Άγιο Αθανάσιο

0
613

– Καταγγέλλει την ενέργεια που, όπως λέει, φαίνεται να υλοποιήθηκε από τον Δήμο Δοξάτου, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ
– Γ. Κιτσουκάκης στα «Χ»: H κατεδάφιση γίνεται με εισαγγελική απόφαση


 

Σε εξέλιξη είναι αυτές τις ημέρες η κατεδάφιση παραγκών και κατοικιών που βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο, στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Αγίου Αθανασίου, μετά από καταγγελίες περιοίκων. Πρόκειται για κατασκευές που ήταν αυθαίρετες και κατεδαφίζονται με εισαγγελική απόφαση σύμφωνα τουλάχιστον με τους εκπροσώπους του Δήμου Δοξάτου.
Την ίδια ώρα πάντως η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια σημειώνοντας ότι αυτή δεν εντάσσεται σε κανένα σχέδιο μετεγκατάστασης των οικογενειών που διαβιούν στην περιοχή.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, τονίζει ότι πρόκειται για παράγκες που ήταν αυθαίρετες για να προσθέσει: «Κάποια στιγμή οι περίοικοι λόγω της ρύπανσης που υπήρχε μέσα στον ιδιόκτητο χώρο, ενοχλήθηκαν και κατέθεσαν σχετικά αιτήματα προς το Δήμο Δοξάτου. Εμείς απευθυνθήκαμε στην πολεοδομία και πλέον με εισαγγελική απόφαση, αυτή τη στιγμή οι αυθαίρετες κατασκευές κατεδαφίζονται. Αυτό το θέμα έχει μια ιστορία περίπου 10 ή 15 χρόνων. Για ένα διάστημα δε οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών τις είχαν εγκαταλείψει εντελώς μαζί με όλα τα ρυπογόνα υλικά που είχαν συγκεντρώσει εκεί. Τα τελευταία χρόνια δεν έμενε κανένας εκεί. Λειτουργούσε μόνο ως καταφύγιο για διάφορους Ρομά που περνούσαν από την περιοχή. Οι ιδιοκτήτες όμως έλειπαν για χρόνια. Εμείς ως δήμος μπήκαμε πέρσι στο χώρο και τον καθαρίσαμε από τα σκουπίδια καθώς αποτελούσαν εστία μόλυνσης και ρύπανσης. Μιλούμε για μικρούς λόφους σκουπιδιών και όχι ελάχιστες ποσότητες. Μεταφέραμε τα υλικά αυτά με 3 ή 4 φορτηγά στο ΧΥΤΑ Καβάλας με οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Δοξάτου.

H αντίδραση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά
Πάντως στην διαδικασία κατεδάφισης αντιδρά η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» κατηγορώντας το Δήμο Δοξάτου λέγοντας ότι δεν ακολουθήθηκαν νόμιμες διαδικασίες και ότι οι αρμόδιες αρχές θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συνομοσπονδίας: «Τις τελευταίες ώρες, έγινε γνωστή μέσω διαδικτύου, η απαράδεκτη ενέργεια κατεδάφισης 25 κατοικιών και παραγκών Ρομά συνανθρώπων μας, στο Δοξάτο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Η ενέργεια αυτή, δεν εντάσσεται σε κανένα σχέδιο νόμιμης μετεγκατάστασης των οικογενειών που διαβιούν στην περιοχή, οι οποίες δεν είχαν λάβει γνώση από καμία αρμόδια αρχή για τις πραγματοποιηθείσες κατεδαφίσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόλυτα επισφαλή κατάσταση.
Ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» συλλέγουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος. Παρότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε την ενέργεια αυτή, η οποία φαίνεται να υλοποιήθηκε από τον Δήμο Δοξάτου.
Οι κατεδαφίσεις καταυλισμών και οι μετεγκαταστάσεις πληθυσμών που διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς δίκτυο αποχέτευσης, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ρεύμα, έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών αυτών και λαμβάνουν χώρα έπειτα από σχεδιασμό και συνεργασία των αρμόδιων φορέων και οργάνων.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση των πρόσφατων κατεδαφίσεων στο Δοξάτο.
H επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που αφορά τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και δεν χωρά καθυστερήσεις. Όσον αφορά τις νόμιμες διαδικασίες που δεν ακολουθήθηκαν, για αυτές είναι υπόλογες οι αρμόδιες αρχές οι οποίες και θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ