Κατεβάζει ρολά η εστίαση

0
1361

– Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και κλείσιμο καταστημάτων για 24 ώρες στις 16 Νοεμβρίου
– «Η επισκεψιμότητα στα καταστήματα εστίασης έχει μειωθεί στο 30-50%» δηλώνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας

«Κατεβάζουν ρολά» στα καταστήματά τους οι επαγγελματίες εστίασης στη Δράμα στις 16 Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας, ειδικά μετά την ισχύ των πρόσφατων μέτρων για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα καταστήματά τους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας, κ. Ηλίας Ηλιάδης, τονίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η μορφή των κινητοποιήσεων είναι υπό συζήτηση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στις 16 Νοεμβρίου. Παράλληλα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας από τους καταστηματάρχες και θα επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και στον Δήμο Δράμας.
Ο κ. Ηλιάδης υπογραμμίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα μίνι lockdown και η επισκεψιμότητα στα καταστήματα εστίασης έχει μειωθεί από 30% έως 50%. Δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση δεν αντέχουν πλέον όλη αυτή την πίεση αφού βγάζουν ίσα – ίσα τα έξοδά τους, όσες δεν εμφανίζουν ζημίες, και ζητούν είτε να καταργηθούν τα rapid test στους ανεμβολίαστους, ώστε να μπορούν να εισέρχονται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, είτε να υπάρξουν ενισχύσεις στις επιχειρήσεις εστίασης, ώστε η μείωση του τζίρου τους να απορροφηθεί μέσω των ενισχύσεων, όπως υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας διευκρινίζει ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μέτρα όπως:
-Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
-Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
-Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
-Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6%.
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

«Μετά την επιβολή των νέων μέτρων, υπάρχουν πολλοί που δεν έρχονται καθόλου πλέον στα καταστήματα εστίασης, γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θέλουν να κάνουν rapid test αφού δεν μπορούν να επωμιστούν και το κόστος του rapid test για έναν καφέ. Οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση. Αρκετοί άρχισαν να σκέφτονται τον εμβολιασμό, αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι κάθετα αντίθετοι» δηλώνει ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι για ακόμα μία φορά η εστίαση λειτουργεί ως μοχλός πίεσης. Σημειώνει ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις ζημίες που υφίστανται οι επιχειρήσει εστίασης είναι επιβεβλημένα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόθεση αναίρεσης των τελευταίων μέτρων που επιβλήθηκαν για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα καταστήματα.

Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αναφέρει για την κινητοποίηση της 16ης Νοεμβρίου ότι η εστίαση ψυχορραγεί και ότι τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Για τον λόγο αυτό, καλεί σε κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου για 24 ώρες και προαναγγέλλει επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εξηγώντας ότι οι επαγγελματίες της εστίασης, σεβόμενοι τη δημόσια υγεία, αναζητούν βιώσιμα μέτρα στήριξης, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ