Καθηλωμένοι οι δείκτες απασχόλησης

Οι αριθμοί δείχνουν τα πραγματικά προβλήματα στον Νομό Δράμας

0
1545

Αμετακίνητοι σχεδόν παραμένουν οι δείκτες απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στην Δράμα, καθώς ο αριθμός των θέσεων μισθωτής εργασίας δεν αυξάνεται ή αυξάνεται ανεπαίσθητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και πάντως σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες Περιφερειακές Ενότητες στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Ακόμη και αυτά τα ελάχιστα ποσοστά αύξησης των θέσεων μισθωτής απασχόλησης στην Δράμα είναι αρκετά χαμηλότερα από την Καβάλα, τη Θάσο και τον Έβρο ενώ σε ελαφρώς δυσχερέστερη θέση βρίσκονται η Ξάνθη και η Ροδόπη.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από το σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον προηγούμενο μήνα δηλαδή τον Απρίλιο. Τα στοιχεία απεικονίζουν τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας κατά το μήνα Απρίλιο 2019.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στη Δράμα κατά τον μήνα Απρίλιο του 2019, έγιναν 1.170 προσλήψεις και παράλληλα καταγράφηκαν 1019 αποχωρήσεις από την εργασία. Όπως προκύπτει δηλαδή από τα ίδια στοιχεία, δημιουργήθηκαν 151 θέσεις εργασίας οι οποίες δεν έγινε γνωστό εάν αφορούν και σε ποιό βαθμό θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης ή εάν έγιναν στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων και κατά συνέπεια εάν έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια… Ωστόσο και μόνο ο αριθμός σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό του Νομού που ξεπερνά τις 100.000 κατοίκους είναι μάλλον απογοητευτικός.
Ωστόσο για να γίνει αντιληπτή η εικόνα που καταγράφθηκε στα συγκεκριμένα μεγέθη σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια ΑΜΘ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τον Απρίλιο του 2019, καταγράφηκαν στην Καβάλα 256 θέσεις εργασίας επιπλέον, στην Θάσο 961 θέσεις εργασίας επιπλέον και στον Νομό Έβρου 506 θέσεις εργασίας επιπλέον. Σε ελαφρώς δυσχερέστερη θέση από την Δράμα, πάντα σε ότι αφορά την ροή μισθωτής απασχόλησης βρέθηκαν η Ροδόπη, στην οποία οι θέσεις μισθωτής απασχόλησης μειώθηκαν στον ιδιωτικό τομέα κατά 139 και η Ξάνθη στην οποία καταγράφηκε επίσης μείωση κατά 271 θέσεις εργασίας.
Σε επίπεδο τετραμήνου, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2019 τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” δείχνουν δημιουργία συνολικά 680 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στη Δράμα χωρίς να παρέχονται στοιχεία εάν αυτές οι θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης ή εάν αφορούν παροδικές ανάγκες των επιχειρήσεων ή όχι.
Στο τετράμηνο, από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Απριλίου, στην Καβάλα δημιουργήθηκαν 1611 θέσεις εργασίας και επιπλέον 1036 θέσεις στην Θάσο. Αντίστοιχα στον Έβρο δημιουργήθηκαν 716 θέσεις, στην Ξάνθη 292 θέσεις και στον Νομό Ροδόπης 165.
Σύμφωνα τώρα με το Υπουργείο Εργασίας, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου του έτους 2019 συνολικά στην χώρα είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 159.775 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας όπως σημειώνει το υπουργείο, την υψηλότερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!