Κυριάκος Χαρακίδης: «Θέλουμε τη Δράμα πρότυπο ανάπτυξης, δημιουργίας και καινοτόμων δράσεων»

Συνέντευξη με τον Κυριάκο Χαρακίδη, επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή και υποψήφιο Δήμαρχο Δράμας

0
2440

Να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δράμας, να αντιμετωπίσει ριζικά τα προβλήματα της καθημερινότητας και να δώσει προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις κοινωνικές δράσεις, στοχεύει ανάμεσα σε άλλα το πρόγραμμα της παράταξης Πόλη+Ζωή, όπως εξηγεί στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, η Δράμα θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, λέγοντας ότι στις σύγχρονες πόλεις χρειάζονται διαφοροποιημένες πολιτικές, χρειάζονται καινοτόμες ιδέες, και εξειδικευμένοι άνθρωποι…

Kύριε Χαρακίδη, είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος πέντε χρόνια μετά την απώλεια της Δημοτικής Αρχής από την παράταξή σας. Συγκρίνοντας την δική σας Δημοτική Αρχή με την σημερινή, θεωρείτε ότι τα δεδομένα στον Δήμο βελτιώθηκαν, έμειναν στάσιμα ή επιδεινώθηκαν;

Πέντε χρόνια μετά, δηλαδή πολύ περισσότερα απ’ όσο χρόνο χρειαστήκαμε για να προγραμματίσουμε να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στους συμπολίτες μας, δυστυχώς συνειδητοποιούμε ότι ευκαιρίες χάθηκαν, όνειρα γκρεμίστηκαν και η Δράμα μας αντί να ενωθεί, να κάνει βήματα μπροστά, παραμένει νωθρή και στάσιμη. Οι Δραμινοί πολίτες έχουν καταντήσει αφανείς ήρωες που πληρώνουν από το υστέρημά τους φόρους και δημοτικά τέλη χωρίς καμιά απολύτως ανταπόδοση.
Με ρωτάτε αν βελτιώθηκαν τα δεδομένα. Σας προσκαλώ να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη μας, στις γειτονιές μας και στα χωριά μας. Τι πιστεύετε ότι θα δούμε; Την πλήρη εγκατάλειψη Κε Ψωμά.
Κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν από σκουπίδια, που δεν έχουν πλυθεί και μυρίζουν άσχημα. Παράνομοι σκουπιδότοποι σε διάφορα σημεία. Πάρκα και χώροι πρασίνου, με τρανό παράδειγμα το δημοτικό μας κήπο, οι οποίοι είναι παραμελημένοι εντελώς. Τα σιντριβάνια της πόλης του νερού και ιδιαίτερα αυτό στο άγαλμα της Νίκης, όλα εγκαταλειμμένα. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς παντού στην πόλη μας και τα χωριά μας και κανείς δεν προχωρά το σχέδιό μας για δημιουργία καταφυγίου ζώων, όταν μάλιστα εδώ και περίπου τρία χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί την κατασκευή και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και παρότι είχαμε επιλέξει και χωροθετήσει την περιοχή για την δημιουργία του.
Προσθέστε σε αυτά και την ανυπαρξία έργων υποδομής αλλά και συντήρησης των υποδομών, την αύξηση κατά 52% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τις συχνές διακοπές υδροδότησης και έναν δήμαρχο που ενδιαφέρεται μόνο για γιορτές, πανηγύρια, φωτογραφίες και βίντεο, μικρορουσφέτια ημέτερων και που μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις για εκτέλεση έργων στο μακρινό μέλλον και συνθέστε το παζλ της απογοητευτικής εικόνας του Δήμου μας…

Ποιό θεωρείτε κορυφαίο έργο της δική σας θητείας και τι θέτετε ως προτεραιότητα εφόσον επανεκλεγείτε;

Πραγματικά τι να πρωτοθυμηθώ!
Την κατασκευή του ΚΗΦΗ, την κατασκευή του κτιρίου ΚΔΑΠμεΑ, την ανακαίνιση του παλιού δημαρχείου σε πολιτιστικό κέντρο, το φουσκωτό προπονητήριο, την κατασκευή του παιδικού σταθμού Νέας Κρώμνης και την αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού όλων των παιδικών μας σταθμών, την ανάπλαση της οδού Φιλίππου και τους ποδηλατόδρομους, την ανάπλαση των οδών πέριξ του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών, το άγαλμα της Νίκης, την αντικατάσταση με φωτιστικά νέου τύπου LED του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, την αντικατάσταση των φωτιστικών στο κέντρο της πόλης, την ανάπλαση των αθλητικών χώρων και ιδιαίτερα του κολυμβητηρίου, την ανάπλαση των πάρκων στις γειτονιές, τη σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό των χωριών μας, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Δράμα, τον Ξηροπόταμο και τη Χωριστή, τη μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση της 19ης Μαΐου, τη διεκδίκηση των πέτρινων του δασικού χωριού, τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη και άλλων ακινήτων του δημοσίου, τη σύνδεση με το φυσικό αέριο του κολυμβητηρίου, την λειτουργία του ΚΔΑΥ και την κατασκευή του κόμβου για την πρόσβαση των απορριμματοφόρων, την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την συστηματική καμπάνια προώθησης της ανακύκλωσης για την οποία βραβευτήκαμε πανελληνίως, το κλείσιμο του ΧΑΔΑ και τη μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την κατασκευή του βιολογικού της Χωριστής ένα έργο 2 εκ. ευρώ που «κατόρθωσαν» να απενταχθεί!! (είναι ντροπή για το χωριό του Δημάρχου τι θα πει στους χωριανούς του;).
Για μένα ίσως το πιο σημαντικό στο μυαλό μου είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά μας και η σύνδεση των χωριών μας με το βιολογικό καθαρισμό της Δράμας και αυτό γιατί αυτά τα έργα δεν είναι έργα βιτρίνας αλλά έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας και προασπίζουν την υγεία των συμπολιτών μας.

Xρειάζεται αναμόρφωση η εικόνα της πόλης και πως θεωρείτε ότι μπορείτε να πετύχετε σε αυτό το πεδίο;

Στην μεταμνημονιακή Ελλάδα η Δράμα μας θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις σύγχρονες πόλεις χρειάζονται και διαφοροποιημένες πολιτικές, χρειάζονται καινοτόμες ιδέες, χρειάζονται εξειδικευμένους ανθρώπους.
Εμείς αυτό που σχεδιάζουμε είναι:
†Να δώσουμε προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεγγύη με κοινωνικές δράσεις για τους συμπολίτες μας που μας έχουν περισσότερο ανάγκη.
†Να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθιστώντας τον Δήμο μας ανθρώπινο, λειτουργικό και αποτελεσματικό, και να δώσουμε προτεραιότητα στην καθαριότητα ώστε να γίνουμε πρότυπο καθαριότητας και αξιοποίησης της ανακύκλωσης.
†Να αξιοποιήσουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να επενδύσουμε στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό.
†Να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους βελτιώνοντας τις συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης.
†Να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες υποδομές και να δημιουργήσουμε νέες που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας και στην καταπολέμηση της ανεργίας με άμεση συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και το Επιμελητήριο.
†Να δημιουργήσουμε την εικόνα της πόλης μας, την νέα της ταυτότητα, προωθώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα
†Να αναδείξουμε την πόλη μας σε δυναμικό πόλο και να την συνδέσουμε με την Καινοτομία, με δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με την δημιουργία open mall κλπ με άμεση συνεργασία του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας.
†Να προωθήσουμε την εξωστρέφεια και την ενεργητική συμμετοχή με ισχυρές συνεργασίες Δήμων και φορέων και ιδιαίτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ.
†Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αρχιτεκτονική της πόλης, την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, το city marketing και τόσα εργαλεία που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική θέση του δήμου μας και άρα και την απασχόληση.
†Να προχωρήσουμε σε ουσιαστική ενσωμάτωση όλων των Κοινοτήτων στον Καλλικρατικό Δήμο, μειώνοντας κάθε απόσταση που χωρίζει τις Κοινότητες και ενισχύοντας τους Προέδρους στο δύσκολο έργο τους παρέχοντας και το εργαλείο της Πάγιας Προκαταβολής.
Το πρόγραμμά μας για την τετραετία 2019-2023, ξεκινήσαμε ήδη να το παρουσιάζουμε τμηματικά και θα παρουσιαστεί έγκαιρα στο σύνολό του. Θέλω να αναφέρω κάποιες συγκεκριμένες μόνο σκέψεις, επειδή αφορούν είτε σχέδιά μας που δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε, είτε έργα ταυτότητας της πόλης, είτε καταστροφικές πολιτικές της σημερινής δημοτικής αρχής που πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
Η εφαρμογή της μηχανικής διαλογής απορριμμάτων με επιπλέον κάδους διαλογής με αντίστοιχη μείωση του κόστους συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων κατά 50% και μείωση των δημοτικών τελών σταδιακά στο επίπεδο που ήταν πριν την αύξηση κατά 52% από την σημερινή Δημοτική Αρχή.
Η εφαρμογή της β΄ φάσης της μελέτης βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου που εμείς εκπονήσαμε και φυσικά η ολοκλήρωση με γρήγορους ρυθμούς της α΄ φάσης, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία των κατοίκων και των καταστημάτων της περιοχής.
Η εκπόνηση μελέτης ανάπλασης και του υπολοίπου τμήματος της 19ης Μαΐου.
Η ανάδειξη όλων των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και ιδιαίτερα η ανακαίνιση του Τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων, του οποίου την μελέτη παραδώσαμε και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτε, παρότι πρόκειται για ήδη ενταγμένο έργο στο ΕΣΠΑ.
Η αξιοποίηση της Καπναποθήκης Περδίκα για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και όχι μόνο, μετά από εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ώστε να αποτελέσει λειτουργική και βιώσιμη στέγη των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων και η σύνδεση του Δήμου με το φυσικό αέριο.
Η λειτουργία του παλιού Δημαρχείου ως Πολιτιστικό Κέντρο, όπως είναι και ο σκοπός για τον οποίο το κατασκευάσαμε.
Η ανάδειξη του υγρού στοιχείου σε όλα τα σημεία και ιδιαίτερα η μελέτη επέκτασης της ανάπλασης του χειμάρρου της Καλλιφύτου δυτικά μέχρι την γέφυρα Αρκαδικού και η αναβάθμιση της περιοχής Λαχανόκηπων με ένταξή τους στο σχέδιο πόλης.
Η κατασκευή νέων κερκίδων στο Εθνικό με κλειστό Προπονητήριο και η κατασκευή απόλυτα ασφαλούς Κολυμβητηρίου.
Ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις, αναβάθμιση του συνόλου της παλιάς πόλης και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Σύνδεση όλων των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων στον άξονα Περιφερειακή ενότητα-Γήπεδο Κραχτίδη με το φυσικό αέριο και εξοικονόμηση 40ο/ο του σημερινού κόστους.
Η Δράμα πόλη της σκοποβολής, κάτι που το οφείλουμε στην συνδημότισσά μας Παγκόσμια Ολυμπιονίκη και Πρωταθλήτρια Άννα Κορακάκη.
Νομίζω όμως ότι εδώ πρέπει να σταματήσω.
Όπως είπα ήδη ξεκινήσαμε και παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι σχεδιάζουμε για τον Δήμο μας.
Και τώρα ξέρουν οι Δραμινοί και οι Δραμινές ότι εμείς υλοποιούμε τα έργα που σχεδιάζουμε.
Να συμπληρώσω μόνο ότι για το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, ήδη σχεδιάζουμε έναν εορτασμό ανάλογο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας.

Τι φοβάστε και τι ελπίζετε για την νέα δημοτική περίοδο με βάση και τα δεδομένα που επιβάλλει ο Κλεισθένης;

Το ζητούμενο είναι, με βάση τα νέα δεδομένα, να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά ως δημοτική αρχή προς όφελος της Δράμας και των Δραμινών. Αυτό είναι που επιθυμώ και με καθαρά λόγια και προγραμματικές συμφωνίες θα εργαστώ για να πάει η ΔΡΑΜΑ μας μπροστά. Και είμαι βέβαιος ότι στην προσπάθεια αυτή θα είναι συμπαραστάτες μας η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Ποιός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επιλέξουν οι δραμινοί και πάλι Πόλη+Ζωή;

Εμείς δεν θα συνεχίσουμε απλώς το μεγάλο έργο που είχαμε κατορθώσει να επιτελέσουμε για τον τόπο μας στα μόλις 3,5 χρόνια που ήμασταν Δημοτική Αρχή.
Θα προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα, με μεγαλύτερες διεκδικήσεις, σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους και με πιο γρήγορους ρυθμούς, και με μια ομάδα στελεχών που τα χαρακτηρίζει η ανιδιοτελής αγάπη για την πόλη μας και τα χωριά μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω στους συνδημότες μου ότι εμείς είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε, το έχουμε αποδείξει άλλωστε, να διεκδικήσουμε σθεναρά μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων όλα όσα δικαιούμαστε και ακόμη περισσότερα και να υλοποιήσουμε όλα όσα ο Δήμος μας χρειάζεται για να γίνει πρότυπο ανάπτυξης, προόδου και καινοτόμων δράσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!