Καθυστέρηση στις πληρωμές των καθαριστριών του Δ. Δράμας

1
997

– Τι λέει στα «Χ» η πρόεδρος του σωματείου τους
– Θα πληρωθούν στις 27 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε από πλευράς Δημοτικής Αρχής


Για την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους διαμαρτύρονται οι σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται φέτος στα σχολεία του Δήμου Δράμας. Το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών κατέθεσε τον προβληματισμό του, διότι τα μέλη του έχουν καθυστερήσει να πληρωθούν παρότι αυτό δεν συνέβη σε άλλους κλάδους εργαζομένων στο δήμο.
Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του Σωματείου κα Βαρβάρα Τσακαλίδου, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας εξηγεί ότι το πρόβλημα των καθυστερήσεων αφορά όλες τις σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Δράμας, ενώ οι καθαρίστριες στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στον Δήμο Προσοτσάνης, στον Δήμο Παρανεστίου, στον Δήμο Δοξάτου και στον Δήμο Νευροκοπίου έχουν πληρωθεί κανονικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο. «Μόνο στο Δήμο Δράμας, υπάρχει θέμα. Εδώ και τρία χρόνια έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Οι περισσότερες είναι γυναίκες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα υγείας. Θέσαμε το πρόβλημα με επιστολή μας προς τον Δήμο Δράμας, για να βρεθεί μια λύση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η ενημέρωση που είχαμε από τον Δήμο ήταν ότι θα πληρωθούν οι καθαρίστριες στις 10 Νοεμβρίου, επειδή υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των υπαλλήλων που διαθέτει ο δήμος και δεν επαρκούν. Τους είπα πως γίνεται να πληρώνεται όλος ο δήμος και να υπάρχει μόνο αυτό το σοβαρό πρόβλημα για τις καθαρίστριες».

Σημειώνεται ότι για το θέμα των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Δράμας που παραμένουν απλήρωτες, σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την πρόσληψή τους, απέστειλε επιστολή η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Δράμας προς το Δήμαρχο. Στην επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
«Έχουν συμπληρωθεί 50 ημέρες εργασίας των σχολικών καθαριστριών και ο Δήμος Δράμας εξακολουθεί να τις έχει απλήρωτες. Καθημερινά δεχόμαστε πολλές διαμαρτυρίες από τις συναδέλφισσες, αφού το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτες δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους και στις οικογένειές τους.
Οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, αυτές δηλαδή που φροντίζουν ώστε τα παιδιά μας να έχουν καθαρές τουαλέτες και αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν από τις πιο χαμηλά αμειβόμενες εργαζόμενες. Με τη ρύθμιση που έγινε από το κράτος, να γίνουν πια εργαζόμενες με κανονικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι με συμβάσεις έργου, απέκτησαν δικαιώματα και έναν κατώτατο μισθό.
Η προκήρυξη που πλέον γίνεται κάθε χρόνο, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δήμο να προγραμματίσει τόσο τις προσλήψεις όσο και τη μισθοδοσία τους… Και αυτό έχει γίνει σε όλους τους άλλους δήμους. Όμως, δεν είναι δυνατόν ενώ όλοι οι δήμοι έχουν καταβάλει ήδη τον πρώτο τους μισθό, ο Δήμος Δράμας να μην έχει καταβάλει αποδοχές και μάλιστα η Οικονομική Υπηρεσία να απαντάει ότι θα πληρωθούν στις 10 Νοεμβρίου, σε χρόνο δηλαδή πέραν των δύο μηνών μετά την πρόσληψή τους και την αρχική τοποθέτησή τους στη δουλειά.
Κύριε Δήμαρχε,
Δεν ξέρουμε αν βλέπετε τις 80 και πλέον καθαρίστριες των σχολείων του δήμου μας σαν υποδεέστερες από τους υπόλοιπους μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενούς σας, ώστε να μην έχετε προχωρήσει σε ρητή εντολή πληρωμής τους στους αρμόδιους σχετικούς υπαλλήλους σας (Διεύθυνση Οικονομικού, Λογιστήριο) ή όπου αλλού ανήκει η αρμοδιότητα αυτή. Δεν ξέρουμε επίσης, αν κωλυσιεργείτε σκοπίμως έναντι σε έναν κλάδο που έμαθε να διεκδικεί και να πετυχαίνει με συνδικαλιστικούς αγώνες μέσα από το Σωματείο του. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι σύμφωνα και με την εργατική νομοθεσία πρέπει άμεσα να τους καταβάλλετε τα δεδουλευμένα τους.
Αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική από το Δήμο Δράμας, σας ενημερώνουμε ότι θα αναγκαστούμε να προβούμε σε κάθε νόμιμο μέσο».

To θέμα των καθυστερήσεων στην πληρωμή των σχολικών καθαριστριών έφθασε την Tετάρτη 19 Οκτωβρίου και στο Δημοτικό Συμβούλιο και τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκο Χαρακίδη και τον επικεφαλής της παράταξης Project για τη Δράμα, κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις.
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης διευκρίνισε ότι: “Οι καθαρίστριες φέτος είναι 80. Στις 31 Σεπτεμβρίου έκλεισαν τα δεδουλευμένα τους. Οι καταστάσεις έφθασαν στην Οικονομική Υπηρεσία περίπου στις 3 Οκτωβρίου, για να ελεγχθούν. Υπάρχει μια διαδικασία. Είναι νέες προσλήψεις, νέες συμβάσεις και δεν μπορούμε να τις βάλουμε έτσι χωρίς να γίνει έλεγχος. Αυτό τον έλεγχο η υπάλληλος τον έκανε και τον προσπάθησε και με διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν (οι καθαρίστριες) τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου, με τις τακτικές πληρωμές των μονίμων υπαλλήλων στις 27 Οκτωβρίου. Τα δεδουλευμένα του Οκτωβρίου θα πληρωθούν κανονικά στις 10 Νοεμβρίου. Άρα μπαίνουν σε κάποια κανονική διαδικασία. Δεν υπάρχει άνιση μεταχείριση. Αντί λοιπόν οι καθαρίστριες να πληρωθούν στις 10 Οκτωβρίου, θα πληρωθούν στις 27 Οκτωβρίου. Μια καθυστέρηση δηλαδή 17 ημερών. Πάντα στις νέες προσλήψεις γίνεται έλεγχος. Δεν γίνεται να τον αποφύγουμε. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!