Κάτω του ορίου επέμβασης το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού

0
20443

Δεν διαπιστώνονται προβλήματα φυτοπροστασίας


Να αποφεύγονται πλήρως οι προληπτικοί ψεκασμοί στις βαμβακοκαλλιέργειες συνιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας καθώς οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες, όπως επισημαίνει.
Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Δράμας, προέχει η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού μέχρι τα τέλη Αυγούστου, διότι η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του. Ο ρόλος των φυσικών εχθρών στη ισορροπία των βαμβακοκαλλιεργειών είναι πολύ σημαντικός. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την προστασία των φυσικών εχθρών έχει αυξηθεί και γίνονται προσπάθειες να καταστεί ευρύτερα κατανοητός από τους καλλιεργητές ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στην προστασία της βαμβακοπαραγωγής από τους εχθρούς της.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Δράμας, διαπιστώθηκε η έναρξη της γενεάς Αυγούστου του πράσινου σκουληκιού και με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα και το προγνωστικό μοντέλο “Mironidis”, η έναρξη πτήσης της γενεάς Αυγούστου αναμενόταν περί τις 30-07-2022, όπως και συνέβη. Έχουν παρατηρηθεί λοιπόν, σποραδικές εκκολάψεις προνυμφών κάτω του ορίου επέμβασης, σε μεμονωμένους αγρούς. Παράλληλα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα φυσικών εχθρών και δεν διαπιστώνονται προβλήματα φυτοπροστασίας.
Οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή μας βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της ανθοφορίας και αύξησης των καψών και έχουν γενικώς φυσιολογική εξέλιξη οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας και η υπερβολή στην παροχή αρδευτικού νερού. Επίσης σε αγρούς με γνωστό ιστορικό εκδήλωσης του συνδρόμου πρόωρης γήρανσης πρέπει να εφαρμοστεί καλιούχος λίπανση διαφυλλικώς.
Οι καλλιεργητές από την πλευρά τους θα πρέπει να παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειές τους και να μετρούν την παρουσία των σκουληκιών σε διάφορα σημεία του αγρού. Υπενθυμίζεται ότι το όριο επέμβασης για τη γενεά αυτή είναι 4 μικρά σκουλήκια στα 100 φυτά. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν επεμβάσεις αν δεν ξεπεραστεί αυτό το όριο.
Στον Νομό Δράμας καλλιεργούνται σήμερα περίπου 45.000 στρέμματα με βαμβάκι. Η καλλιέργεια καταλαμβάνει λιγότερα στρέμματα από τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει όμως και σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος
στον νομό μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ