Κατολισθήσεις και ζημιές στον Νομό Δράμας

0
2449
Ιρλανδική γέφυρα

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές στα ορεινά από τις διαρκείς βροχοπτώσεις – Έκλεισαν πάλι οι δυο ιρλανδικές διαβάσεις στην πόλη της Δράμας από την άνοδο της στάθμης των νερών
Μιλούν στα «Χ» οι δήμαρχοι Παρανεστίου και Νευροκοπίου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας

Λίγα προβλήματα εντός της πόλης, κυρίως με την υπερχείλιση χειμάρρων στις δύο ιρλανδικές διαβάσεις, αλλά μεγαλύτερα προβλήματα στα ορεινά του Νομού Δράμας με κατολισθήσεις και πλημμύρες δημιούργησε η συνεχής βροχόπτωση στον Νομό Δράμας τις τελευταίες ημέρες. Στον Δήμο Παρανεστίου σημειώθηκε χθες κατολίσθηση στην περιοχή του Θόλου, προκαλώντας την άμεση επέμβαση του τοπικού δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των «Χ», μέσα στην πόλη της Δράμας δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από τη συνεχή βροχόπτωση τις δυο τελευταίες ημέρες, ωστόσο υπερχείλισαν οι χείμαρροι στις δύο ιρλανδικές διαβάσεις, στον «μίνι» περιφερειακό προς το Αρκαδικό και στην περιοχή μεταξύ Καλλιφύτου και Πανοράματος, με αποτέλεσμα η Τροχαία να αποκλείσει τις δύο διαβάσεις από την κυκλοφορία. Το χαμηλό ύψος των διαβάσεων συντελεί στη διατήρηση ενός χρόνιου προβλήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις στα δύο αυτά σημεία. Η λύση που αναμένεται να δοθεί, τουλάχιστον στην περίπτωση της ιρλανδικής διάβασης που οδηγεί προς το Αρκαδικό και τη Νέα Αμισό, είναι η κατασκευή νέας καταλληλότερης γέφυρας, κάτι που διερευνά η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, αφού προχωρήσει η διευθέτηση του δυτικού τμήματος του χειμάρρου Καλλιφύτου για την οποία έχουν ήδη εγκριθεί 4,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Εκτός από τις δυο ιρλανδικές διαβάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΠΕ Δράμας, δεν παρατηρήθηκαν άλλα προβλήματα από τη διαρκή βροχόπτωση εντός της πόλης, διαβεβαίωσε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, εξηγώντας ότι το σύστημα απορροής των ομβρίων υδάτων λειτούργησε πολύ καλά ιδιαίτερα μετά τα έργα που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑΔ για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Μουρβετίδης επεσήμανε ότι στη μη ύπαρξη προβλημάτων συνέβαλε και το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, στο οποίο προέβη η Υπηρεσία Πρασίνου το προηγούμενο διάστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται φερτά υλικά και κλαδιά πάνω από τα φρεάτια στα οποία καταλήγουν τα όμβρια ύδατα. Ο Αντιδήμαρχος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας είναι ήδη σε ετοιμότητα για πιθανή περαιτέρω επιδείνωση του καιρού που αναμένεται από την Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα, είναι σε ετοιμότητα τα δυο οχήματα 4×4 που διαθέτει ο Δήμος Δράμας και στα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη τα «μαχαίρια». Τα «μαχαίρια» τοποθετούνται σε ελάχιστο χρόνο μόνο όταν υπάρχει χιονόπτωση, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό των δρόμων. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αλατιέρες του Δήμου Δράμας και τα δυο JCB που έχουν μισθωθεί από ιδιώτες. Παράλληλα, σε επιφυλακή είναι και ο ανάδοχος εργολάβος για τον καθαρισμό των δρόμων στις περιοχές Λιβαδερού, Σκαλωτής, Σιδηρονέρου και Μακυπλαγίου.

Κατολίσθηση στον Θόλο Παρανεστίου

Τι συνέβη στα ορεινά του Νομού Δράμας στους Δήμους Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου
Σε ό,τι αφορά τα ορεινά του Νομού Δράμας και συγκεκριμένα τον Δήμο Παρανεστίου, χθες σημειώθηκε κατολίσθηση στην περιοχή του Θόλου, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Παρανεστίου με τον Νομό Ξάνθης, όπως εξήγησε στα «Χ» ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου. «Πρόκειται για δρόμο που ανήκει στην Περιφέρεια, ωστόσο σε συνεργασία μαζί της, ο δήμος μας έστειλε ένα ειδικό μηχάνημα προκειμένου να καθαρίσει ο δρόμος από τα βράχια που έπεσαν εξαιτίας της κατολίσθησης. Ο δρόμος καθαρίστηκε και αφού μπήκε προστατευτική ταινία, κώνοι και σηματοδότηση για τους οδηγούς, τελικά επιτράπηκε η διέλευση στα οχήματα. Αναμένονται μεγαλύτερα μηχανήματα από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας προκειμένου να γίνουν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις και να επανέλθει στην κανονική κυκλοφορία το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, καθώς αρχικά διατέθηκε στην κυκλοφορία μόνο μία λωρίδα».
Προβλήματα, όπως είπε ο Δήμαρχος Παρανεστίου στα «Χ», δημιουργήθηκαν και σε αρκετές γέφυρες εντός των ορίων του δήμου, εξαιτίας της ορμητικής ροής και της ανόδου της στάθμης των νερών τα οποία μετέφεραν φερτές ύλες και κλαδιά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή ροή των ομβρίων υδάτων. Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε γέφυρες και σε σημεία διέλευσης οχημάτων στην Αδριανή, την Πλατανόβρυση και την Πλατανιά, όπου προσωρινά διεκόπη η κυκλοφορία. Ο δήμος κινήθηκε άμεσα με τα μηχανήματα που διαθέτει προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
Παράλληλα, υπήρξαν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου. Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης μιλώντας στα «Χ» είπε ότι από τη συνεχή βροχόπτωση δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην Κοινότητα Αχλαδιάς όπου το νερό έφτασε μέχρι τα σπίτια, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο για τους Ποταμούς και το Πέρασμα όπου αποκολλήθηκαν κάποια τμήματα του οδικού τάπητα εξαιτίας της ροής των ομβρίων υδάτων. Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη καταστροφή, όπως είπε ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, σε αγροτεμάχια του κάμπου, ιδιαίτερα προς το Περιθώρι και την Βροντού, τα οποία πλημμύρισαν. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα για τους καλλιεργητές της περιοχής, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Νευροκοπίου.
Τις περιοχές όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα επισκέφθηκε τη Δευτέρα και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος προκειμένου να δοθούν λύσεις, όπου αυτό είναι δυνατό, σε συνεργασία με τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ