Βούλα Παπαδοπούλου στα «Χ»: «Είμαστε 3 μήνες κλειστοί και 7 μήνες χωρίς Κυριακάτικη αγορά»
Οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα, που επρόκειτο να γίνουν τη Δευτέρα, τελικώς αναβλήθηκαν κατόπιν σχετικής οδηγίας των δικαστικών αρχών, προφανώς λόγω της ισχύος των υγειονομικών μέτρων, ωστόσο τα προβλήματα, όπως εξηγούν οι εκπρόσωποί τους μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» συνεχίζονται και μάλιστα αφορούν πλέον σοβαρά την επιβίωσή τους.
Η πρόεδρος του Σωματείου των Μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα, κ. Βούλα Παπαδοπούλου, επεσήμανε ότι οι κινητοποιήσεις που αποφάσισαν να κάνουν οι μικροπωλητές, με τη χρήση των αυτοκινήτων τους λόγω της πανδημίας, προκειμένου να προβάλλουν τα αυξημένα προβλήματα του κλάδου τους, τελικώς δεν έγινε, κατόπιν σχετικής οδηγίας από τις δικαστικές αρχές της περιοχής μας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η κ. Παπαδοπούλου, τα προβλήματα των μικροπωλητών παραμένουν και οι ίδιοι έχουν έρθει σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο. «Πιστεύω ότι η απαγόρευση της κινητοποίησης είχε σχέση με την υγειονομική κρίση ωστόσο, εκτιμώ ότι υπήρχε και ο φόβος πως αν αυτή η κινητοποίηση γινόταν θα ακολουθούσαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι. Σε αναβρασμό είναι ήδη και οι μικροπωλητές στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη. Η συζήτηση που άνοιξε με την πολιτεία για τα προβλήματα του εργασιακού μας χώρου τελείωσε χθες στην Αθήνα. Δυστυχώς όμως δεν δόθηκε καμία λύση στα προβλήματα του κλάδου από την πολιτεία» είπε στα «Χ» η πρόεδρος των μικροπωλητών.
Όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου, ο λόγος για τον οποίο επικρατεί αναβρασμός στον κλάδο των μικροπωλητών, έχει να κάνει κυρίως τη μη άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας λόγω της πανδημίας. «Είμαστε ήδη τρεις μήνες κλειστοί σε ότι αφορά τη λαϊκή αγορά ενώ έχουμε συμπληρώσει περίπου επτά μήνες κλειστοί στην Κυριακάτικη αγορά. Θυμίζω ότι ο λόγος της δημιουργίας της κυριακάτικης αγοράς ήταν διότι η Δράμα είχε μόνο μια κεντρική λαϊκή αγορά, που εξασφάλιζε περιορισμένα εισοδήματα για τους μικροπωλητές. Δυστυχώς δεν μιλά κανείς για τα προβλήματα του κλάδου μας. Επίσης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε παρά το γεγονός ότι με τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην Ανάπλαση είμαστε λιγότεροι και με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ των εκθετών. Η λαϊκή αγορά γίνεται πλέον σε έναν ανοικτό και μεγάλο χώρο για να μην υπάρχει συνωστισμός»
Όπως αναφέρει επίσης η πρόεδρος των μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς στη Δράμα, την ίδια ώρα που επιβάλλεται στους μικροπωλητές να μην ασκούν τη δραστηριότητά τους επιτρέπεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ, στα οποία μπορεί να μεταβεί κανείς και πέντε φορές την ημέρα και να κάνει βόλτες με την οικογένειά του. «Την ίδια ώρα οι παραλίες είναι γεμάτες ενώ τον κίνδυνο από τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν τον βλέπει κανείς και στα εργοστάσια δουλεύουν ο ένας εργαζόμενος επάνω στον άλλο».
Οι μικροπωλητές θεωρούν ότι ακριβώς επειδή η δραστηριότητά τους ασκείται στον ανοικτό χώρο της Ανάπλασης και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί από τον Δήμο της Δράμας είναι ικανοποιητικά θα πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Εκτιμούν ότι οι αποφάσεις της πολιτείας λαμβάνονται λανθασμένα, γιατί βασίζονται στα δεδομένα λειτουργίας των λαϊκών αγορών στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει πράγματι συνωστισμός λόγω της στενότητας του χώρου. Θεωρούν ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα και να λάβουν αποφάσεις κατά περιοχές ανάλογα με τις συνθήκες που υπάρχουν και την πορεία της πανδημίας. Παράλληλα εκφράζουν την άποψη ότι τα χρήματα με τα οποία τους ενισχύει η πολιτεία, για όσο καιρό δεν ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, είναι ελάχιστα και ασφαλώς δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις υποχρεώσεις.
Εν τέλει, όπως αναφέρουν, επιφυλάσσονται για την συνέχεια καθώς στον κλάδο τους επικρατεί δικαιολογημένος αναβρασμός με δεδομένο ότι από τις 135 οικογένειες των μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς, οι 100 που δεν εμπλέκονται με τον κλάδο της πώλησης τροφίμων και άρα δεν εργάζονται, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.