Ρεαλιστική διέξοδος το «click in shop»

0
2563

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στα «Χ»: «Είχαμε προτείνει αυτό το μέτρο και για τις γιορτές, αντί του click away, αλλά δεν υιοθετήθηκε»
Ανάγκη να στηρίξει ουσιαστικότερα η πολιτεία τις μικρές επιχειρήσεις

Θετικοί με την προοπτική εφαρμογής του «click in shop», δηλαδή με τις αγορές στα καταστήματα με ραντεβού, είναι οι έμποροι της Δράμας, αφού η συγκεκριμένη μέθοδος αποτέλεσε και πρόταση του εμπορικού κόσμου, σύμφωνα με όσα είπα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αντώνης Σκουλίδης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εφαρμογή του «click away» που προηγήθηκε δεν ωφέλησε παρά μόνο τις πολύ μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται στη λύση αυτή, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με την εξέλιξη της πανδημίας. Η εφαρμογή του «click in shop» δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί από τις 18 Ιανουαρίου για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κλπ., σύμφωνα με όσα είπε σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Π. Σταμπουλίδης. Εάν τελικά υιοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου, αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο τρόπος που λειτουργεί το click in shop βασίζεται σε προγραμματισμένα ραντεβού των καταναλωτών, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα και να δοκιμάζουν τα εμπορεύματα σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, αλλά ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους για την παραμονή τους εντός του καταστήματος θα είναι συγκεκριμένος. Επίσης, θα λαμβάνουν sms στο κινητό τους από το κατάστημα με το οποίο έχουν κλείσει ραντεβού λίγο πριν τη μετάβασή τους σε αυτό, προκειμένου να μπορούν να αποδείξουν τον λόγο της μετακίνησής τους σε περίπτωση ελέγχου.
Σχετικά με το μέτρο αυτό, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας επεσήμανε στα «Χ»: «Εμείς ζητούσαμε να ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο αντί του click away, διότι είναι πιο ρεαλιστικό. Ο πελάτης με το click in shop έχει τη δυνατότητα να μπει στο κατάστημα και να εξυπηρετηθεί διά ζώσης, ώστε να μπορεί να αποφασίσει αν θα αγοράσει ή όχι. Το ζητούσαμε για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από την περίοδο των γιορτών αλλά δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε. Υπάρχει πλέον η σχετική συζήτηση και ελπίζουμε να προχωρήσει η εφαρμογή του μέτρου, διότι έτσι ίσως δώσει μια κινητικότητα στα εμπορικά καταστήματα. Το click away δεν ωφέλησε καθόλου τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εξυπηρέτησε μόνο τις μεγάλες αλυσίδες, ενώ για όλους τους άλλους ήταν ανώφελο και για τους καταναλωτές ήταν μία ταλαιπωρία και μόνο».
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από την πολιτεία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξής τους. Σημείωσε επίσης ότι οι ενισχύσεις που δόθηκαν ήταν μόνο δάνεια, εκτός από την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία ήταν κατά το ήμισυ δάνειο, την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις προς την πολιτεία και τα πάγια έξοδα έτρεχαν. «Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ενισχύσεις και απαλλαγές. Μην ξεχνάμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν να χρεώνονται, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά. Κανονικά οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν επιχορηγηθεί από την κυβέρνηση, όπως έγινε και με τους εργαζόμενους. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα εμπορεύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα καταστήματα προς πώληση, είτε έχουν ήδη πληρωθεί από τους καταστηματάρχες οπότε δεν υπάρχει ρευστότητα, είτε έχουν αγοραστεί με επιταγές που θα πληρωθούν στη συνέχεια. Τα περισσότερα καταστήματα, ειδικά τον φετινό χειμώνα, ήταν γεμάτα με εμπορεύματα. Στη συνέχεια, χάθηκε ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος με τη γιορτινή περίοδο. Τώρα φαίνεται να χάνεται και η πρώτη περίοδος των εκπτώσεων. Το κράτος θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της δαπάνη, ώστε να καλυφθούν κάποια τιμολόγια των επιχειρήσεων. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Πώς θα πληρωθούν όλα αυτά;».

Η συνάντηση της ΕΣΕΕ με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και οι διαβεβαιώσεις για την επιστροφή σε μία μορφή κανονικότητας
Όπως έκανε γνωστό η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε συνάντηση των εκπροσώπων της με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης για τον απεγκλωβισμό του εμπορικού κόσμου από την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας που προκαλούν η πανδημία και τα παρατεταμένα lockdown. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας και από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ έκανε γνωστό ότι: «Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέλυσε τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργεί στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις η παράταση του lockdown, καθώς μετά την απώλεια του εορταστικού τζίρου χάνονται και οι πωλήσεις των εκπτώσεων στις οποίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για κάποιες ανάσες ρευστότητας. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε να επαναλειτουργήσουν άμεσα, τουλάχιστον με τη μέθοδο «click in shop». Υπενθύμισε δε ότι η υποδειγματική τήρηση των κανόνων ασφαλείας από εμπόρους και εργαζόμενους έχουν αναδείξει τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα σε χώρους μηδαμινής επιδημιολογικής επιβάρυνσης.
Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε τη βούλησή της για γρήγορη επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μία μορφή κανονικότητας. Διαβεβαίωσε πως έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά και ότι ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, δεσμεύθηκε πως με αποφάσεις της που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογεί την εφαρμογή της μεθόδου click in shop, ειδικά στους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος, δηλαδή τη λειτουργία τους με προκαθορισμένα ραντεβού συγκεκριμένου αριθμού πελατών ημερησίως».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση:
«Η αποδοχή από το Υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνά χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων, που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του Υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!